HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Λαμπρές εκδηλώσεις στο Αίγιο για την επέτειο της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας

Με μια λιτή μα ιδιαίτερα συγκινητική και επιβλητική συνάμα τελετή και πομπή, ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής οι τριήμερες εκδηλώσεις...

Με μια λιτή μα ιδιαίτερα συγκινητική και επιβλητική συνάμα τελετή και πομπή, ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής οι τριήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν της επετείου της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, που διοργανώνονται για δεύτερη φορά φέτος στο πλαίσιο της τοπικής εορτής εθνικής σημασίας, από το Δήμο Αιγιαλείας και τοπικούς φορείς και συλλόγους.
Το αρχοντικό Παναγιωτόπουλου έγινε η αφετηρία μιας ιδιαίτερης τελετής, όπου με επίσημο τρόπο παραδόθηκαν από τις αρχές της πόλης προς τιμητικό άγημα αναβιωτών, τα άρματα ενός εκ των κυρίων συνέδρων της Συνέλευσης και ενός πρωταγωνιστή που εφάρμοσε τις αποφάσεις της για Επανάσταση, δηλαδή τα άρματα του Ανδρέα Ζαΐμη και του Στρατηγού και πρωτεργάτη της Ελληνικής Επανάστασης Βασιλείου Πετμεζά. Ακολούθως και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Αιγίου, πλήθος αναβιωτών από τον Σύλλογο "Βοστίτσα 1821" και προσκεκλημένοι σύλλογοι από Καρπενήσι, Τρίπολη, Καλαμάτα και άλλες περιοχές της χώρας, παρέλασαν στο κέντρο του Αιγίου, καταλήγοντας στην πλατεία Αγίας Λαύρας. "Το Αίγιο ξαναζεί την ιστορία του" τόνισε συγκινημένος μιλώντας στο κοινό ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Θανάσης Παναγόπουλος. Ακολούθησε παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Χορευτικό Όμιλο Αιγίου και το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου και στη συνέχεια έγιναν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας και παραδοσιακών φορεσιών και αρμάτων στο κτίριο Παναγιωτόπουλου που είναι ανοιχτή μέχρι και την Κυριακή 27 Ιανουαρίου και διοργανώνεται από τον Σύλλογο "Άρατος".

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίζεται ως εξής:
ΣΑΒΒΑΤΟ 26 Ιανουαρίου 2019
ΩΡΑ 08:00': Έπαρση σημαίας στην προτομή Ανδρέα Λόντου στο Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίο.
ΩΡΑ 10:20': Πέρας προσέλευσης αντιπροσωπειών Σχολείων, Συλλόγων, Προσκόπων με τις Σημαίες και τις Φιλαρμονικών, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό “ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ” Αιγίου.
ΩΡΑ 10:30': Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό “ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ”Αιγίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ και άλλων Μητροπολιτών.
ΩΡΑ 10:50': Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από την κα ΕΥΑΝΘΙΑ ΜΠΕΝΤΕΒΗ – ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, Φιλόλογο - Ιστορικό και Πρόεδρο της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγίου (Ι.Λ.Ε.Α.). Μετά το πέρας αυτού και προηγουμένων και των Φιλαρμονικών, θα γίνει μετάβαση του Ιερού Κλήρου, των επισήμων, των αντιπροσωπειών των Σχολείων, Προσκόπων και Οδηγών με τις Σημαίες, στο Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου, όπου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ΑΝΔΡΕΟΥ ΛΟΝΤΟΥ. Τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Εν συνεχεία ξενάγηση επισήμων στο χώρο του Μουσείου.
Μετά το πέρας της κατάθεσης στεφάνων, ο Ιερός Κλήρος και οι Αρχές, θα παρακολουθήσουν την παρέλαση, μπροστά από τον χώρο της πλατείας του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού “ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ” Αιγίου.
ΩΡΑ 11:45': ΠΑΡΕΛΑΣΗ. Εκκίνηση αγήματος Πολ. Συλ. “Αράτου” με τα άρματα Πετμεζά και Ζαΐμη, Συλλόγου “Ιστορικής Αναβίωσης Βοστίτσας 1821”, τμήματος Στρατού, Δημοτικών Σχολείων Αιγίου, Κουλούρας και Τεμένης, Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου, Χορευτικών Ομίλων και Συλλόγων, με παραδοσιακές φορεσιές, με τη συμμετοχή Φιλαρμονικών. 

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019
ΩΡΑ 08:00': Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό “Αγίου Γεωργίου” Τεμένης. Ομιλία για την ιστορική επέτειο από τον Αιδεσιμολογιώτατο πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Μεταλληνό, ομότιμο καθηγητή Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΩΡΑ 10:30': Προσκύνημα – Τρισάγιο στον παλαιό Ιερό Ναό “Αγίου Γεωργίου” Τεμένης, κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων και εν συνεχεία παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τεμένης. 


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σάββατο 26 και Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 19:30' στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο “ΑΠΟΛΛΩΝ” και Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 19:30' στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Τεμένης, θα πραγματοποιηθεί η θεατρική παράσταση “Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας”. Σκηνοθετική επιμέλεια κ. Κ. Κλάγκος.
από: filodimos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.