HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Παρουσία Προέδρου Δημοκρατίας το Ορατορίο "Ρέκβιεμ για τα θύματα των Ναζί"

Στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ι. Σ. Νιάρχος στις 17 Δεκεμβρίου 2018, ανέβηκε σε 1η εκτέλεση τ...

Στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ι. Σ. Νιάρχος στις 17 Δεκεμβρίου 2018, ανέβηκε σε 1η εκτέλεση το Ορατορίο "Ρέκβιεμ για τα θύματα των Ναζί" του συνθέτη Κώστα Μουστάκα, σε Μουσική Διεύθυνση του Μαέστρου Γιώργου Αραβίδη, με την συμμετοχή της Μαρίτας Παπαρίζου (Μεσόφωνος), του Πέτρου Σαλάτα (Βαρύτονος), αφηγητές τον Γιάννη Σταματίου & την Αναστασία Πολίτη (που είχε και την σκηνική επιμέλεια), την Χορωδία της Τράπεζας της Ελλάδος σε Διδασκαλία Κωνσταντίνου Ευαγγελάτου και Ορχήστρα την "Symfonietta" Αθηνών, σε Λιμπρέτο Μάρκου Χαρίτου. Στο Λιμπρέτο περιλαμβάνονται κείμενα και ποίηση των Σωτήρη Πατατζή, Αργύρη Σφουντούρη, Κώστα Καρτελιά και Δημητρίου Βαρβιτσιώτη. 
Μια από την ωραιότερες μουσικές παραστάσεις με ποιότητα και συνοχή, συνεπήρε όλους όσους την παρακολούθησαν, περνώντας το μήνυμα της αδικαίωτης ακόμη θυσίας των θυμάτων των Ναζί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας με ειδική αναφορά στην εκτέλεση των Καλαβρυτινών (1943) και στη σφαγή του Διστόμου (1944). 
Το Ορατόριο αναφέρεται στα δεινά της Κατοχής όπως με ακραία σκληρότητα βιώθηκαν από δεκάδες Μαρτυρικές πόλεις και χωρία σε όλη την Ελλάδα (Καλάβρυτα, Δίστομο, Δερβενοχώρια, Καλάμι, Βιάνος, Κάνδανος κα). Βία και καταστροφή που ακόμη περιμένει την δικαίωση και την αποκατάσταση. Τα συναισθήματα έντονα, οδήγησαν σε στιγμές έντονης συγκίνησης το κοινό, αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές για το έργο και την απόδοσή του.
Η εκδήλωση τελούσε υπο την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και έλαβε χώρα με την παρουσία του Προέδρου κ Προκοπίου Παυλόπουλου και με την παρουσία εκπροσώπων: της Βουλής (Τ. Μηταφίδης), της Κυβέρνησης (Α. Παπακώστα), της ΝΔ (Α. Καραμανλή), του ΚΙΝΑΛ (Θ. Παπαθεοδώρου), του ΚΚΕ (Λ. Αναστασόπουλου), της Ένωσης Κεντρώων (Σ. Λασπίτη).
Παρόντες οι βουλευτές Βοιωτίας Ν. Θηβαίος, Πιερίας Χ. Τζαμακλής, Β' Αθηνών Π. Κουρομπλής, Αχαΐας Ν. Νικολόπουλος, εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Πολωνίας κ. Justyna Slowik, η Ειδική Γραμματέας ΨΗΠΤΕ Φ. Παντιώρα και Γ.Γ. Προστασίας του Πολίτη Δημήτρης Αναγνωστάκης, καθώς και ο Περιφερειάρχης Δ. Ελλάδος Α. Κατσιφάρας, η Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Φ. Παπαθωμά, οι Δήμαρχοι Καλαβρύτων Γ. Λαζουράς, Διστόμου -Αράχωβας -Αντίκυρας Γ. Γεωργακός, Αγίου Δημητρίου κ. Μαρία Ανδρούτσου, στην εκδήλωση επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι: του Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου και της Ένωσης Θυμάτων, των Μουσείων Διστόμου και Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρύτων και αντιπροσωπία των ΑΧΕΠΑ.
Διοργανωτές το Αρχείο Ι. Ε. Σταμούλη, η Παγκαλαβρυτινή Ένωση, ο Πολιτισμικός Σύλλογος Διστόμου και η ΚΟΙΝΣΕΠ ΦΙΛΟΕΡΓΟΣ.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και των Δήμων: Τανάγρας, Καλαβρύτων, Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, του ΚΠΙΣΝ, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και των ΑΧΕΠΑ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.