HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Μεγάλη τιμητική διάκριση για τη συμπατριώτισσα Ανδρούλα Νασιοπούλου

Το κείμενο αναδημοσιεύεται (σε μετάφραση) από τον επίσημο ιστότοπο της UNESCO Η Ερευνήτρια του Ερευνητικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (...

Το κείμενο αναδημοσιεύεται (σε μετάφραση) από τον επίσημο ιστότοπο της UNESCO
Η Ερευνήτρια του Ερευνητικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) Δημόκριτος Ανδρούλα Νασιοπούλου βραβεύθηκε με το διεθνές μετάλλιο της UNESCO για την εξαίρετη συνεισφορά της στη Νανοεπιστήμη και τη Νανοτεχνολογία.
Η Δρ Ανδρούλα Νασιοπούλου, Ερευνήτρια του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος/ΙΝΝ, βραβεύθηκε με το διεθνές βραβείο “UNESCO Medal for outstanding contribution to the development of Nanoscience and Nanotechnologies” για τη συνεισφορά της σε Νανοδομές Si για Νανοηλεκτρονική και Αισθητήρες. Το μετάλλιο απονεμήθηκε κατά τη διάρκεια τελετής που διεξήχθη στα Κεντρικά Γραφεία της UNESCO στο Παρίσι στις 22 Νοεμβρίου 2018. Η κ. Νασιοπούλου ήταν η μόνη γυναίκα από τους δέκα αποδέκτες του βραβείου το 2018. Στην εκδήλωση τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην UNESCO αντιπροσώπευσε η κ. Μαρία Κοραντή.
Το παραπάνω βραβείο, που θεσπίστηκε το 2010, απονέμεται κάθε χρόνο από το Γενικό Διευθυντή της UNESCO σε εξαίρετους επιστήμονες, δημόσια πρόσωπα και οργανισμούς που συνέβαλαν στην  ανάπτυξη της Νανοεπιστήμης και των Νανοτεχνολογιών. Το βραβείο θεσπίστηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Επιτροπής υπεύθυνης για την ανάπτυξη του πεδίου της Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογιών για την  «Encyclopedia of Life Support Systems (EOLSS)».
 «Είμαι περήφανη που αντιπροσωπεύω στην UNESCO το ερευνητικό μου Κέντρο Δημόκριτος, τη χώρα μου και όλους τους συνεργάτες μου στην έρευνα» είπε η κυρία Νασιοπούλου κατά την παρέμβασή της.
Η Ανδρούλα Νασιοπούλου είναι Διευθύντρια Ερευνών, επικεφαλής της ομάδας «Νανοδομών για Νανοηλεκτρονική και Αισθητήρες» και Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Νανοηλεκτρονικής με έδρα την Grenoble Γαλλίας. Υπήρξε Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μικροηλεκτρονικής του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος κατά τα έτη 1996-2009 και συνέβαλε στην ανάπτυξη πρωτοποριακής και μοναδικής υποδομής Νανοτεχνολογίας και Μικροσυστημάτων στην Ελλάδα.
Μαζί με την ομάδα της υπήρξε η πρώτη που ανέπτυξε νανονήματα πυριτίου (Si nanowires) και καινοτόμες εφαρμογές νανονημάτων, νανοκρυσταλλιτών και πορώδους πυριτίου, οι οποίες περιλαμβάνουν υψηλής απόδοσης γραμμές μεταφοράς και κεραίες στο Si σε πολύ υψηλές συχνότητες (έως και 210 GHz για γρήγορη διάδοση πληροφορίας στο chip Si), καθώς και υψηλής απόδοσης συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε μικροκλίμακα, μικροσκοπικούς αισθητήρες υψηλών προδιαγραφών, όπως σύστημα ελέγχου αναπνοής, μετρητή ροής σε μηχανή οχήματος, θερμοηλεκτρική γεννήτρια πυριτίου με χρήση νανοδομών και άλλα.
Κατά την απονομή του μεταλλίου η κ. Νασιοπούλου τόνισε ότι η Νανοεπιστήμη και η Νανοτεχνολογία και γενικά οι νέες τεχνολογίες θα πρέπει να στοχεύουν όχι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά και στη βιώσιμη ανάπτυξη της κοινωνίας προς όφελος όλων. Περνώντας από τη μικροκλίμακα στη νανοκλίμακα η Μικροηλεκτρονική επέφερε τη σημερινή επανάσταση στην επεξεργασία, διάδοση και αποθήκευση της πληροφορίας και των συστημάτων επικοινωνίας. Αυτή η εξέλιξη επεκτάθηκε στον ευρύτερο τομέα της νανοτεχνολογίας, με εφαρμογές σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής, συμπεριλαμβανομένων των βιοαισθητήρων, καινοτόμων φαρμάκων, αισθητήρων για το περιβάλλον και πολλών άλλων.
Περισσότερες πληροφορίες για την τελετή βράβευσης στο:
https://en.unesco.org/news/eighth-unesco-medals-contributions-development-nanoscience-and-nanotechnologies

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.