HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

"Χέρι-χέρι τα συμφέροντα για τις συνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca" - Ανοιχτή επιστολή-παρέμβαση από ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ

Μεταξύ άλλων θεμάτων, το Δ.Σ. της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ στη χθεσινή του συνεδρίαση απασχόλησε το μείζον για τους συνεταιρισμούς και τους αγρότες ...

Μεταξύ άλλων θεμάτων, το Δ.Σ. της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ στη χθεσινή του συνεδρίαση απασχόλησε το μείζον για τους συνεταιρισμούς και τους αγρότες της χώρας θέμα της εκπροσώπησής τους στις κεντρικές συνεταιριστικές οργανώσεις της Ευρώπης (Copa-Cogeca) και των αλληλεξαρτωμένων συμφερόντων της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Α.Ε. και του ΣΑΣΟΕΕ, που στην πραγματικότητα επιχειρούν να θέσουν στο περιθώριο τους συνεταιρισμούς και τους οργανωμένους σε αυτούς αγρότες, προτάσσοντας ιδιοτελή συμφέροντα ιδιωτών.
Το θέμα είχε απασχολήσει και τον Ιούνιο του 2017, όταν με επιστολή-παρέμβαση προς τα πολιτικά κόμματα, το σύνολο των βουλευτών και την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της, αλλά και μια σειρά από προβληματισμούς, σχετικά με την εξέλιξη της αποδοχής της ιδιωτικής εταιρείας (GAIA) στις κορυφαίες συνεταιριστικές οργανώσεις της Ευρώπης (Copa-Cogeca).
Χωρίς περιστροφές και μισόλογα, είχαμε χαρακτηρίσει «όνειδος για τη χώρα» να την εκπροσωπεί στις κεντρικές ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις μια ιδιωτική εταιρεία. Η οποία, προφανώς συναισθανόμενη και η ίδια το βάρος αυτής της ντροπής, αποφάσισε κατά την πρόσφατη Γενικής της Συνέλευση, να κρυφτεί πίσω από τον ΣΑΣΟΕΕ, γνωστοποιώντας την εντατικοποίηση των προσπαθειών με τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας και τη στήριξή του για ένταξη στις πανευρωπαϊκές οργανώσεις των COPA και COGECA.
Με τη σχετική ανακοίνωση η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ A.E. κατάφερε να απωλέσει και το τελευταίο φύλο συκής. Είχε βεβαίως, προηγηθεί η κοινή παρουσία GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ A.E. και NEUROPUBLIC στη ΔΕΘ και στην ίδια Συνέλευση οι διοικητικές αλλαγές που επιβεβαιώνουν ακόμη και σε επίπεδο προσώπων την ευθεία σύνδεση των δυο εταιριών, που ανοιχτά πλέον ανακοινώνουν τη στενή συνεργασία τους με τον ΣΑΣΟΕΕ, δικαιώνοντας πλήρως εκείνο που από την πρώτη στιγμή ως ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ είχαμε υποστηρίξει, ότι δηλαδή η πολυσυζητημένη «διάσπαση» του συνεταιριστικού κινήματος δεν έγινε τυχαία, όπως τυχαία δεν είναι και η επίμονη άρνηση ουσιαστικής υπεράσπισης της ίδιας της φυσιογνωμίας των συνεταιρισμών.
Κανείς πλέον δεν μπορεί να μας αδικήσει όταν μιλούσαμε για «δούρειο ίππο» ή όταν επισήμως και θεσμικά καταγγέλλαμε την οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια απόλυτου ελέγχου του αγροτικού χώρου από ιδιωτικά συμφέροντα.

Είναι, ωστόσο, απογοητευτική η διαπίστωση της ευθυγράμμισης με αυτά τα συμφέροντα φορέων ή οργανώσεων που υποτίθεται ότι θα κρατούσαν τουλάχιστον τα συνεταιριστικά προσχήματα. Συμφέροντα που αποδεικνύεται πλέον ότι είναι κοινά ανάμεσα στη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Α.Ε. και τον ΣΑΣΟΕΕ.
Όλα αυτά δεν θα είχαν ίσως καμία σημασία, αν στο υπόβαθρο δεν παρέμενε το μεγάλο ερώτημα:
Ποιος και με ποια στόχευση θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στα κορυφαία ευρωπαϊκά όργανα, εκεί όπου χαράσσονται οι πολιτικές για τον αγροτικό τομέα;
Μια ιδιωτική εταιρεία, ο έλεγχος και η ιδιοκτησία της οποίας ανήκει σε μη αγρότες, πλέον μαζί με τους πρόθυμους να νομιμοποιήσουν δήθεν αυτή την πέρα από κάθε λογική αυθαιρεσία;
Ας απαντήσουν σε αυτό οι ίδιοι οι αγρότες.
Ας απαντήσουν, όμως, και οι έχοντες θεσμική ευθύνη και αρμοδιότητα σε επίπεδο πολιτείας, στο ερώτημα που εξ αρχής είχαμε θέσει: θα επέτρεπαν ποτέ να καθίσει στα έδρανα της Βουλής κάποιος που δεν έχει εκλεγεί, αλλά έχει ουσιαστικά «αγοράσει» την εκεί παρουσία και συμμετοχή του; Όσο ακραίο κι αν φαντάζει αυτό το παράδειγμα, δείχνει, σε αντιστοιχία, αυτό που συμβαίνει στις COPA και COGECA.
Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ καλεί την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, θεσμικά ενεργώντας, να αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που θα επιλύει οριστικά και έντιμα απέναντι τον αγροτικό κόσμο της χώρας το θέμα.
Τέλος, έχουμε κι ένα ερώτημα προς τους συναδέλφους συνεταιριστές, που είτε περιπλανήθηκαν είτε «εξαπατήθηκαν» και προσδέθηκαν στο άρμα των ιδιωτών:
Τώρα που έπεσαν οι μάσκες, αισθάνονται δικαιωμένοι με τις επιλογές τους; Και τι θα κάνουν για να ανακτήσουν τη χαμένη τους συνεταιριστική αξιοπρέπεια;

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.