Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Εβδομάδα πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ξεκινούν οι πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ την επόμενη εβδομάδα. Πληρωμές ύψους άνω των 1,5 δισ. ευρώ, πρόκειται ν...

Ξεκινούν οι πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ την επόμενη εβδομάδα.
Πληρωμές ύψους άνω των 1,5 δισ. ευρώ, πρόκειται να καταβληθούν έως το τέλος του 2018 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους δικαιούχους παραγωγούς των αγροτικών επιδοτήσεων και των άμεσων ενισχύσεων σταδιακά από τις 16 Οκτωβρίου και έως το τέλος του 2018.

Σύμφωνα με τη βασική ενίσχυση οι αγροτικές επιδοτήσεις πρόκειται να ανέλθουν σε 1,6 δισ. ευρώ, ενώ η εξισωτική αποζημίωση του έτους 2018 στα 240 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, το Γραφείο Αγροτικής Παραγωγής και Ανάπτυξης αναφέρει ότι σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, από τις 16/10 έως και τις 26 Οκτωβρίου αναμένεται η πληρωμή από τον Οργανισμό σε πάνω από 600.000 παραγωγούς για το 70% της βασικής ενίσχυσης ύψους 700 εκατ ευρώ.

Εντός του Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή για την βιολογική γεωργία και συγκεκριμένα η προκαταβολή του 2ου έτους ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ. Στα μέσα του Δεκεμβρίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πληρώσει την εκκαθάριση της Βασικής Ενίσχυσης ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και το «πρασίνισμα» ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ.

Ανακοίνωση για τον επανακαθορισμό των δικαιούχων της εξισωτικής αποζημίωσης εξέδωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας.

Μέσω αυτής εκφράζουν την οργή και αγανάκτηση «χιλιάδων αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής» καταγγέλλοντας το γεγονός ότι «ολόκληρη σχεδόν η Θεσσαλία έχει εξαιρεθεί από αυτήν λόγω της επαναχάραξης των μειονεκτικών περιοχών».

Γι’ αυτό τον λόγο απαιτούν «να υπάρξει εξειδίκευση σε κάθε Δημοτική Κοινότητα και να ενταχθούν όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι με βάση τα πραγματικά κριτήρια μειονεκτικότητας που έχουν έναντι των καπιταλιστών αγροτών της περιοχής οι οποίοι θα πρέπει να αποκλειστούν συνολικά από τις ενισχύσεις και τα ΠΑΑ». Επίσης ζητούν «χορήγηση των ενισχύσεων με βάση την πραγματική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο στους αυτοαπασχολούμενους αγροτοκτηνοτρόφους».

Τέλος καλούν «όλους τους συναδέλφους των μειονεκτικών περιοχών να συσπειρωθούν γύρω από τους Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους και τις Ενωτικές Ομοσπονδίες ώστε το επόμενο διάστημα να διεκδικήσουμε μαχητικά να μην χαθεί η εξισωτική αποζημίωση από κανένα δικαιούχο».

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» εκφράζει την αγανάκτηση των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής που χάνουν την εξισωτική αποζημίωση λόγω της επαναχάραξης των μειονεκτικών και ορεινών περιοχών.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Η εξισωτική αποζημίωση δίνεται σε μειονεκτικές και ορεινές περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα στην παραγωγή, μεγαλύτερο κόστος, μικρότερο εισόδημα λόγω της μορφολογίας του εδάφους καθώς έχουν λιγότερη παραγωγή, προβλήματα άρδευσης και αφορά επίσης σε χιλιάδες εκτάρια βοσκοτόπων. Στην ουσία πρόκειται για ψίχουλα (το ανώτερο μέχρι 10 ευρώ/στρέμμα ετησίως) που δεν καλύπτουν τις απώλειες παραγωγής και εισοδήματος που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας σε αυτές τις περιοχές.

Η επαναχάραξη, που γίνεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο πλαίσιο εφαρμογής των κανονισμών της ΕΕ, με την ''επιστημονική'' υποστήριξη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει ως στόχο να αποδείξει ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική ''έφερε την ανάπτυξη'' της υπαίθρου σε κάποιες περιοχές, που απεντάσσονται και ότι αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα ξηρασίας. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται οριζόντια βασικά δυο κριτήρια, οι μέσοι όροι επενδύσεων και εισοδημάτων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η διαστρωμάτωση που χαρακτηρίζει τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Είναι φυσικό επόμενο, μετά από δεκαετίες εφαρμογής της ΚΑΠ και τον πακτωλό χρημάτων που δόθηκαν σε μεγαλοαγρότες και μεταποιητές, να αυξηθούν οι επενδύσεις και τα εισοδήματα των καπιταλιστών αγροτών, και ανισόμετρα από περιοχή σε περιοχή να ανεβαίνουν οι μέσοι όροι που καθορίζουν την ένταξη ή απένταξη ολόκληρων περιοχών.

Αυτό το σύστημα που στηρίζεται σε μέσους όρους επενδύσεων και εισοδήματος είναι άδικο και πάντα σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε δήμο και σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά της κάθε αγροτοκτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση ξαναμοιράζει τα ψίχουλα της εξισωτικής ανάμεσα σε περιοχές, άλλες τις εντάσσει εξολοκλήρου στις μειονεκτικές περιοχές και άλλες τις πετσοκόβει, προωθώντας και το διαχωρισμό των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων με τοπικιστικά κριτήρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.