HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Η Γερμανική Πρεσβεία τίμησε τον Χάγκεν Φλάισερ

Σε μια λιτή αλλά ιδιαίτερα λαμπερή τελετή στη γερμανική πρεσβευτική κατοικία στην Αθήνα, η Γερμανία τίμησε το βράδυ του Σαββάτου με τον ...

Σε μια λιτή αλλά ιδιαίτερα λαμπερή τελετή στη γερμανική πρεσβευτική κατοικία στην Αθήνα, η Γερμανία τίμησε το βράδυ του Σαββάτου με τον Σταυρό της Αξίας Α' Τάξεως του Τάγματος της Αξίας τον καθηγητή και ιστορικό Χάγκεν Φλάισερ για το ακαδημαϊκό έργο του και την προσφορά του στη σύσφιξη των ελληνογερμανικών σχέσεων. «Υπάρχουν μετάλλια που τιμούν έναν άνθρωπο και υπάρχουν και άνθρωποι που τιμούν ένα μετάλλιο. Απόψε έχουμε τη δεύτερη περίπτωση» ανέφερε κατά την προσφώνησή του ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα Γενς Πλέτνερ, καλωσορίζοντας τον καθηγητή Χάγκεν Φλάισερ και τη σύζυγό του, Ελένη.
Ο κ. Πλέτνερ είπε πως είναι τιμή και χαρά για τον ίδιο να βρίσκεται στη θέση να απονείμει εκ μέρους του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ τον Σταυρό της Αξίας Α' Τάξεως του Τάγματος της Αξίας στον Χάγκεν Φλάισερ και, απευθυνόμενος στους δεκάδες προσκεκλημένους, μεταξύ άλλων την υπουργό Πολιτσμού Μυρσίνη Ζορμπά και ακαδημαϊκούς, είπε πως με την ευκαιρία αυτή «θα πρέπει να γιορτάσουμε και την ελληνογερμανική συνύπαρξη».

Γενς Πλέτνερ: Ο Χάγκεν Φλάισερ είναι μια ζωντανή γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας
Καλώντας στο βήμα τον Χάγκεν Φλάισερ για να του απονείμει εκ μέρους του Γερμανού Προέδρου τον Σταυρό της Αξίας Α' Τάξεως του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ο Γενς Πλέτνερ είπε: «Σας τιμούμε για δύο λόγους. Αφενός για την ακούραστη αναζήτηση της επιστημονικής αλήθειας -σας είμαστε ευγνώμονες γι' αυτό, γιατί όποιος δεν γνωρίζει το παρελθόν του δεν μπορεί να κοιτάξει τον άλλον και δεν μπορεί να διαμορφώσει ένα καλό μέλλον-, αφετέρου ως μια ζωντανή γέφυρα μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας, ως έναν άνθρωπο με δύο πρόσωπα και δύο διαδρομές. Όταν σας ρώτησα κάποτε ‘τι είστε, Έλληνας ή Γερμανός;', είπατε ‘είμαι και τα δύο, όπως οι Γερμανοί ξυπνώ νωρίς το πρωί και όπως οι Έλληνες πηγαίνω αργά για ύπνο'».

Καταχειροκροτούμενος και με εμφανή τη συγκίνησή του, ο καθηγητής Φλάισερ, ο οποίος τα τελευταία 40 χρόνια διαμένει στη χώρα μας και διδάσκει σε ελληνικά πανεπιστήμια, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στη Γερμανία και τον πρέσβη για την τιμή αυτή. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε σε «δυο διακεκριμένους ανθρώπους του πνεύματος και πατρικούς μέντορες τους», όπως είπε, στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο και τον Νίκο Σβορώνο για τη βοήθεια που του προσέφεραν κατά τα πρώτα χρόνια που ήρθε στην Ελλάδα. «Αμφότεροι συνέβαλαν σε μια καλύτερη κατανόηση των ελληνογερμανικών σχέσεων, αλλά και των ελληνικών εσωτερικών πραγμάτων, κατά κάποιο τρόπο ανοίγοντας μου την πόρτα για τις αμοιβαίες σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών» ανέφερε ο καθηγητής Ιστορίας.

Δήλωση της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά
Για τον καθηγητή Φλάισερ και τη σημασία του έργου του μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά το πέρας της εκδήλωσης, η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά. «Στο πρόσωπο του καθηγητή Χάγκεν Φλάισερ τιμούμε τον ιστορικό που μέσα από έρευνα δεκαετιών αποκάλυψε τα εγκλήματα της ναζιστικής Κατοχής στην Ελλάδα και τεκμηρίωσε την πραγματική τους διάσταση. Ο ίδιος εργάστηκε συστηματικά και ακατάπαυστα, ώστε η μνήμη αυτή να μείνει ζωντανή και με τα βιβλία και τους μαθητές του καλλιέργησε μια δημοκρατική αντιφασιστική κουλτούρα. Αυτές τις μέρες, που πλησιάζει η επέτειος της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, έχει ιδιαίτερη σημασία να γνωρίζουμε σε βάθος την ιστορία, τις ρίζες και τα εγκλήματα του ναζισμού στη χώρα μας αλλά και σ' ολόκληρη την Ευρώπη» δήλωσε η κ. Ζορμπά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.