Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Πρόταση μομφής για το Σκοπιανό

Η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τα Σκόπια για το ονοματολογικό προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση στο εσωτερικό της χώρας μας ανάμεσα ...

Η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τα Σκόπια για το ονοματολογικό προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση στο εσωτερικό της χώρας μας ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Νέα Δημοκρατία.
Πληροφορίες θέλουν τη ΝΔ να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης στην ελληνική Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, σύμφωνα με πηγή της Πειραιώς που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
«Η Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για τη συμφωνία με τη γειτονική ΠΓΔΜ για το όνομα», αναφέρεται στο τηλεγράφημα, που επικαλείται πηγή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Ο κ. Τζανακόπουλος έχει μπερδευτεί. Αυτό που συζητάμε σήμερα δεν είναι η κύρωση της συμφωνίας, αλλά ότι ο κ. Τσίπρας δεν νομιμοποιείται καν να την υπογράψει, καθώς δεν διαθέτει τη στήριξη της κυβέρνησής του», ήταν η αιχμηρή απάντηση που είχε δώσει νωρίτερα την Τετάρτη η ΝΔ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο σχετικά με τη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και την επικύρωσή της από την ελληνική Βουλή.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Πειραιώς επαναλαμβάνει ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να επιβεβαιώσει άμεσα στη Βουλή ότι διαθέτει την εξουσιοδότηση της πλειοψηφίας των βουλευτών «πριν δεσμεύσει τη χώρα με μία επιβλαβή για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία».
«Από χθες στις 8 το βράδυ η ΝΔ ζήτησε να της αποσταλεί το πλήρες κείμενο της συμφωνίας. Τι άραγε φοβάται η κυβέρνηση και καθυστερεί να το στείλει; Είναι αδιανόητο η μόνη ενημέρωση που έχουν τα πολιτικά κόμματα και οι πολίτες να προέρχεται από ένα non paper του Μαξίμου» προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η ΝΔ δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας»
«Η ΝΔ έχει μπερδευτεί. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν εκ του νόμου αρμοδιότητα και εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμβάσεις», τόνισε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
«Εάν η ΝΔ αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να λάβει την απάντηση που της αρμόζει από την κυβερνητική πλειοψηφία», υπογράμμισε το Μέγαρο Μαξίμου.
Παράλληλα, σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Τώρα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ για τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης τόνισε πως «αν θεωρεί η αντιπολίτευση ότι δεν έχουμε αυτήν την πλειοψηφία, έχει τα εργαλεία -το προβλέπει το δημοκρατικό μας πολίτευμα- να το αμφισβητήσει αλλά θεωρώ ότι η συμφωνία θα τύχει ευρείας συναίνεσης στη Βουλή» επισήμανε.
«Η κυβέρνηση έχει πλήρη νομιμότητα να υπογράψει τη συμφωνία. Η συμφωνία θα έρθει προς επικύρωση στη Βουλή και εκτιμούμε ότι θα έχει μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στη θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι «και στο θέμα αυτό θα υπάρξουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες και συνεννοήσεις, ούτως ώστε να διαχειριστούμε αυτήν τη διαφωνία που έχουμε οι δύο εταίροι με έναν αξιοπρεπή τρόπο», ενώ χαρακτήρισε «μάλλον υπερβολικό» το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος και στην Ελλάδα. Επανέλαβε, εξάλλου, ότι η συμφωνία τηρεί τις πάγιες ελληνικές θέσεις και αποτελεί μία πολύ μεγάλη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας.
«Η συμφωνία γίνεται στο πλαίσιο των πάγιων ελληνικών θέσεων που έχουμε εδώ και 25 χρόνια και λένε: Πρώτον, ονομασία για όλες τις χρήσεις, δεύτερον, αποκοπή του ομφάλιου λώρου με την αρχαία Ελλάδα και τρίτον, οι χρήσεις ταυτότητας και γλώσσας θα έχουν ισχυρούς αστερίσκους, υπογραμμίζοντας τη σλαβική προέλευση. Και οι τρεις πάγιες θέσεις της ελληνικής διπλωματίας επικυρώνονται, με πιο σημαντικό απ' όλα, τη συνταγματική αλλαγή, η οποία αίρει κάθε έννοια διπλής ονομασίας και αλυτρωτισμού» σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.