HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Μ. ΣΠΗΛΑΙΟ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 191 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΡΩΙΚΗ ΜΑΧΗ

Η Παγκαλαβρυτινή Ένωση, συνεχίζοντας την πολυετή παράδοση, σε συνεργασία με τον Πανοσιολογιότατο Ηγούμενο και την Μοναστική Κοινότητα τ...

Η Παγκαλαβρυτινή Ένωση, συνεχίζοντας την πολυετή παράδοση, σε συνεργασία με τον Πανοσιολογιότατο Ηγούμενο και την Μοναστική Κοινότητα της σεβάσμιας και Ιστορικής Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου, στα μαρτυρικά και ηρωικά Καλάβρυτα, υπό την αιγίδα και την στήριξη και του Δήμου Καλαβρύτων, εορτάζει την 24η Ιουνίου 2018 την Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ Πασά και της στρατιάς του, που διεξήχθη την 24η Ιουνίου 1827 και υπήρξε νικηφόρα για τους Έλληνες, αναπτερώνοντας το ηθικό των Αγωνιστών απέναντι στον μέχρι τότε ανίκητο Ιμπραήμ και ήταν καθοριστική για την έκβαση του αγώνα της Παλιγγενεσίας και την απελευθέρωση του Γένους  από την τετρακοσιόχρονη δουλεία. 
Στις εορταστικές εκδηλώσεις συνεργάζονται, η «Ομοσπονδία Συλλόγων Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΛΕΙΤΩΡ», ο ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΑΣ, ο Σύλλογος Φίλων Ίππων Ο ΧΕΛΜΟΣ, οι Πολιτιστικού Σύλλογοι: Καλαβρύτων, Λυκούριας, Άνω Κλειτορίας, Καστελίου, Σκοτάνης, Κλειτορίας, Σοποτού
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 24ης Ιουνίου 2018
191 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΡΩΙΚΗ ΜΑΧΗ

Σάββατο 23 Ιουνίου 2018 
18,30 Απόγευμα - ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ  -  
Ο Εσπερινός των Αρματωμένων : Θα γίνει Εσπερινός στο Καθολικό της Ιεράς Μονής με παρόντες δεκάδες ένστολους ΑΡΜΑΤΩΜΕΝΟΥΣ δίνοντας την εικόνα της ευλογίας των αρμάτων των Αγωνιστών που έγινε παραμονή της Ιστορικής Μάχης του μεγάλου Σπηλαίου το 1827.
Με το σούρουπο, μετά την ολοκλήρωση του Εσπερινού, οι ΑΡΜΑΤΩΜΕΝΟΙ με φωτισμό από δάδες θα παρελάσουν από την έξοδο του κτηριακού συγκροτήματος του Μεγάλου Σπηλαίου μέχρι και την είσοδο της Μονής (χώρος Gran Sale)   
21,30 – ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ  -  
Πανελλήνιο Συναπάντημα Αρματωμένων
Παρουσίαση παραδοσιακών και ιστορικών τραγουδιών 

Κυριακή 24 Ιουνίου 2018 
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
09.00 – 09.15  Γενική προσέλευση λαού και προσέλευση Επισήμων
10.15   Ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. κ. Αμβροσίου στο Καθολικό της Μονής, στον Ιστορικό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
10.20   Παρουσίαση του Ομιλητή από τον Πρόεδρο Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ. Δημήτριο Βαρβιτσιώτη.
10.25   Εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από τον κ. Ηλία Μογλενίδη, Διδάκτορα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, με θέμα «Η περίφημη Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου» {Οι Μοναχοί αποτελούν την Ηρωική Λεγεώνα των αυτοθυσιασθέντων χάριν του Εθνικού καθήκοντος της Επαναστάσεως και τα Ιερά μοναστήρια τα κέντρα εκπαιδεύσεως των Αγωνιστών της Ορθοδοξίας.}.
10.45  Χαιρετισμός Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου.
10.50  Προσφορά  φιλεμάτων στο χώρο υποδοχής της Ιεράς Μονής με την ευγενή χορηγία του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Πανοσιολογιοτάτου Ιερωνύμου και της Μοναστικής Κοινότητας.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ 
11.15  Προσέλευση Επισήμων στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής όπου και θα ακολουθήσει η αναπαράσταση
11.25 Βράβευση Απογόνων Αγωνιστών της Ιστορικής οικογένειας Φωτήλα 

11.40  Αναπαράσταση της προετοιμασίας και της μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ, από τη Διασυλλογική Ομάδα Θεάτρου της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως 
Ο ΥΠΟΔΥΟΜΕΝΟΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ, 
ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΑ ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ ΑΡΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΕΤΙΜΕΖΑ, 
ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΞΕΡΧΟΝΤΑΙ 
ΑΠΟ ΤΗΣ ΠΡΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΕΤΙΜΕΖΑ

12.20  Τιμητική διέλευση οργανωμένων τμημάτων ΑΡΜΑΤΩΜΕΝΩΝ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΟΦΟΡΩΝ και Ιππικού από τους συμμετέχοντες Συλλόγους, ενώπιον της Ιστορικής Μονής, των επισήμων και του λαού.
12.35 Τιμητική απόδοση  χορευτικών τμημάτων από χορευτικές ομάδες Καλαβρυτινών Συλλόγων, ενώπιον της Ιστορικής Μονής, των επισήμων και του λαού.

13.05  Παράθεση κοινού γεύματος στο GRAND SALLET του Μεγάλου Σπηλαίου.

Για την Παγκαλαβρυτινή Ένωση
Ο Πρόεδρος  Δ. Βαρβιτσιώτης
Η Γενική Γραμματέας Αρετή Πράγια

Η ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΕΝΩΣΗ για να διευκολύνει τους ενδιαφερόμενος από Αθήνα έχει οργανώσει την αποστολή πούλμαν σε συνδυασμό με ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή στην Ι.Μ.Μεγάλου Σπηλαίου και στην πόλη των Καλαβρύτων με κόστος ανά άτομο (10 Ευρώ συνολικά).
Οι ενδιαφερόμενοι για να κλείσουν Θέσεις παρακαλούμε να απευθυνθούν στις κ Χρονοπούλου Μαριάνθη τηλ 6932901056  ή στην κ. Αρετή Πράγια τηλ  6976446939 απογευματινές ώρες η με την αποστολή μηνύματος.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Επιβίβαση: 
6:00 Γ΄ Σεπτεμβρίου και Σατωβριάνδου κοντά στην Ομόνοια
6:15 στο Παλατάκι

Δεν υπάρχουν σχόλια