Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΕΡΤΕΖΗ: Μ ΛΑΜΠΡΌΤΗΤΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΏΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΩΑ ΣΤΡΙΦΤΟΜΠΟΛΑ (ΦΩΤΟ)

Σε μιά λαμπρή εκδήλωση στην Κέρτεζη τιμήθηκε ο ήρωας αγωνιστής του 1821 Αναγνώστης Στριφτόμπολας. Κεντρικός ομιλητής ο Δήμαρχος Τρίπολη...

Σε μιά λαμπρή εκδήλωση στην Κέρτεζη τιμήθηκε ο ήρωας αγωνιστής του 1821 Αναγνώστης Στριφτόμπολας. Κεντρικός ομιλητής ο Δήμαρχος Τρίπολης, Δημήτριος Παυλής. 
Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρήτης Ιερώνυμος, ο Βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. κος Φωτήλας, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κος Λαζουράς, ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κος Βαρβιτσιώτης, η Πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας κα Ασημακοπούλου, ο Πρόεδρος Κερτλεζης κος Φιλιππόπουλος, η Προόεδρος του Συλλόγου Κερτεζιτών κα Χασαποπούλου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κερτεζιτών Αθήνας, ο Προέδρος της Δ.Ε.Σπήλαι Λιμνών κος Δουκλιάς, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Καλαβρύτων κος Λεχουρίτης, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κλειτορίας κα Παπουτσή, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καμενιανιτών - Δροβολοβιτών - Δεσινιωτών κος Νικολόπουλος, ο Πρόεδρος Καλλιφωνίου κος Μητσόπουλος, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Σκεπαστού κα Παπαναγιώτου, οι Βοηθοί Δημάρχου κος Μαγκαφάς και Παπαδάτου, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κος Κακκαβάς, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αχαΐας κος Μαζαράκης, ο τέως Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Δικαιοσύνης κος Τσιγκρής, εκρπόσωποι του  Λεβιδίου Αρκαδίας, εκπρόσωποι Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, κος Πατερέλης και Κωνστάντης αντίστοιχα, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων 

Ο Αναγνώστης Στριφτόμπολας
Γεννήθηκε στην Κέρτεζη Καλαβρύτων το 1778. Το 1800 ήταν διδάσκαλος στην Τριπολιτσά, αλλά αντί να μαθαίνει τα παιδιά γράμματα τα μάθαινε την τέχνη του πολέμου, και ειδικά πως να χειρίζονται το μαχαίρι. Ήταν άσπονδος εχθρός των Τούρκων και φιλονικούσε συνέχεια μαζί τους, ώσπου μία μέρα σκότωσε κάποιον Τούρκο. Κυνηγημένος, κατέφυγε στην Ζάκυνθο, όπου κατατάχτηκε στον Αγγλικό στρατό. Το 1818 επέστρεψε στην Τριπολιτσά σαν σωματοφύλακας του Ασημάκη Ζαΐμη. Εκεί αρρώστησε βαριά και φοβούμενος τους Τούρκους κατέφυγε στο σπίτι του Ιωάννη Στεφανόπουλου, ωρολογοποιού στο επάγγελμα, ο οποίος έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης από τους Τούρκους, έως ότου ανάρρωσε. Το 1821 συγκρότησε επαναστατικό σώμα από 15 άντρες, με το οποίο πήρε μέρος στην πολιορκία και την κατάληψη των Καλαβρύτων στις 21 Μαρτίου 1821. Στη συνέχεια πολέμησε με τα παλληκάρια του στην Μάχη του Λεβιδίου όπου και σκοτώθηκε.
Ανώνυμος συγγραφέας του 1850 που αφηγείται λεπτομέρειες της δράσης της οικογένειας Στριφτόμπολα, αναφέρει την παρουσία της ομάδας του Αναγνώστη Στριφτόμπολα στην δοξολογία και ορκωμοσία αγωνιστών στην Αγία Λαύρα την 17 Μαρτίου 1821 (εορτή του Αγ. Αλεξίου, πολιούχου των Καλαβρύτων). Αναφέρει μάλιστα ότι μέλος της εν λόγω ομάδας ήταν ο σημαιοφόρος της σημαίας με τον Φοίνικα. Η παρουσία του Αν. Στριφτόμπολα στις πρώτες πολεμικές ενέργειες στα Καλάβρυτα και μετέπειτα στο Λεβίδι πιστοποιείται από έγγραφο που υπογράφουν το 1827 ο Π. Μαυρομιχάλης και άλλοι ήρωες της Επανάστασης. Ως αγωνιστής αναφέρεται και ο γιος του Γεώργιος.
Ρεπορτάζ και φωτογραφίες
για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Νίκος Κυριαζής

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.