Navigation

Όλη η Ελλάδα περνάει τον Βουραϊκό - Αίθριος ο Καιρός - Το πρόγραμμα

Ο Σύλλογος Ορειβασίας - Χιονοδρομίας - Αναρρίχησης - Προστασίας περιβάλλοντος Καλαβρύτων από το 1980, και κάθε χρόνο, τη 2η Κυριακή του Μαΐου οργανώνει το Πανελλήνιο Πέρασμα στο φαράγγι του Βουραϊκού Ποταμού.
Φέτος συμπληρώνονται 87 χρόνια από την ίδρυση του Ορειβατικού (το 1931) και 38 χρόνια (από το 1980), από την έναρξη του ετήσιου Πανελλήνιου Περάσματος στο Φαράγγι του Βουραϊκού. 
Η κατάβαση στο φαράγγι γίνεται από τις γραμμές του Οδοντωτού ξεκινώντας από τα Καλάβρυτα και με τελικό προορισμό το Διακοπτό συνολικής απόστασης 22 χλμ.
Εναλλακτικά μπορείτε να ξεκινήσετε και από τη Ζαχλωρού, στην οποία φτάνετε με το αυτοκίνητό σας, ή με τον Οδοντωτό, και να περπατήσετε μόνο τα 10 χλμ μέχρι τη στάση Νιάματα. Ο οδοντωτός εκείνη την ημέρα πραγματοποιεί όλα τα δρομολόγια κανονικά σε χαμηλές ταχύτητες και σταματάει σε όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς ώστε να εξυπηρετεί τους πεζοπόρους.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Ξεκινάτε με τον σύλλογο, την παρέα σας ή μόνοι σας, την Κυριακή 14/5 το πρωί στις 7:30 από το σταθμό του Οδοντωτού, στα Καλάβρυτα, ακολουθώντας τις γραμμές του τρένου με προορισμό τον πρώτο μας σταθμό στη Ζαχλωρού. Αν πάλι θέλετε να ξεκινήσετε αργότερα ή από τη Ζαχλωρού, ώστε να διανύσετε μικρότερη απόσταση, μην διστάσετε νομίζοντας ότι θα είστε μόνοι σας!
Οι ομάδες και οι παρέες που ξεκινούν ανά διαστήματα είναι πολλές οπότε… ακολουθήστε τους!
Tips (οδηγίες): Φορέστε άνετα ρούχα και παπούτσια για περπάτημα, αν έχετε ορειβατικά είναι ιδανικά ώστε να δένουν τον αστράγαλο για αποφυγή ατυχημάτων. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες καλό θα είναι να έχετε μαζί σας καπέλο, αντηλιακό ή αδιάβροχο. Μην φορτωθείτε με περιττά πράγματα.

Πάρτε μαζί σας μόνο ένα μπουκάλι νερό ή ένα ισοτονικό αν το προτιμάτε και κάτι ελαφρύ για γεύμα
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής ο Ορειβατικός Σύλλογος έχει φροντίσει για όλους εσάς ώστε να βρείτε τα απαραίτητα για να ξεκουραστείτε και να πάρετε δύναμη για να συνεχίσετε. Δεν χρειάζεται να είστε σε κάποια ιδιαίτερη φυσική κατάσταση, αρκεί η διάθεση για περπάτημα. Δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός για να συμμετάσχετε, η διαδρομή είναι απλή και μπορούν να την ακολουθήσουν όλοι, να τονιστεί όμως ότι είναι πεζοπορία σχεδόν 5 ωρών από τα Καλάβρυτα εώς και το Διακοπτό, 3 ωρών από Ζαχλωρού εώς Διακοπτό και 2 ωρών από Ζαχλωρού μέχρι τα Νιάματα όπου θα σας περιμένουμε. Εάν δεν έχετε την αντοχή να περπατήσετε τόσες ώρες (λόγω ηλικίας ή διαφόρων προβλημάτων υγείας), θα ήταν καλύτερα να το αποφύγετε. 
Είναι ΚΑΘΑΡΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ και όχι περίπατος. Εάν δεν είστε σε κάποιο σύλλογο ώστε να γνωρίζετε τα βασικά tips, τότε ακολουθήστε τις οδηγίες (tips) που δίνουμε παραπάνω. 
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ να τηρήσετε τις παραπάνω οδηγίες σχετικά με το τι να φορέσετε ή να πάρετε μαζί σας.
To Πανελλήνιο Πέρασμα στο φαράγγι του Βουραϊκού Ποταμού είναι ΔΩΡΕΑΝ και δεν χρειάζεται να δηλώσετε συμμετοχή.
Κατά μήκος του φαραγγιού θα βρείτε εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης οι οποίοι φροντίζουν για την ομαλή διεξαγωγή και θα είναι εκεί για οτιδήποτε χρειαστείτε.

Με καλό καιρό
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, απο το μεσημέρι και μετά, μεθαύριο Κυριακή 13 Μαΐου, οι λίγες τοπικές νεφώσεις σταδιακά θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές, ίσως απο το απόγευμα και κάποιες καταιγίδες. Ο καιρός θα είναι σίγουρα καλός κατά την εκκίνηση της πεζοπορίας που θα δοθεί στις 7.30 π.μ. της Κυριακής, από την πλατεία του ΟΣΕ στα Καλάβρυτα. Ο διοργανωτής Σύλλογος Ορειβασίας Χιονοδρομίας Αναρρίχησης και Προστασίας Περιβάλλοντος Καλαβρύτων έχει φροντίσει απο νωρίς το πρωί να μεταφέρει μέσω Πούντας - Διακοπτού όσους προσέλθουν προκειμένου να ξεκινήσουν την κατάβαση, είτε απο τα Καλάβρυτα, είτε απο τα ενδιάμεσα, απο Ζαχλωρού ή/και Κερπινή. Απο νωρίς το πρωί μεθαύριο θα λειτουργεί και ο Οδοντωτός προκειμένου να μεταφέρει τους επισκέπτες στην αφετηρία στα Καλάβρυτα ενώ και το Υπερα στικό ΚΤΕΛ Αιγίου θα μεταφέρει επισκέπτες, μέσω Πούντας, προς Καλάβρυτα

Συμμετοχές Συλλόγων
➤Η Στέγη Πολιτισμού και Παράδοσης Καλαβρυτινών - Φίλων Πάτρας «ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ», για δεύτερη συνεχή χρονιά θα συμμετέχει στην κατάβαση του Βουραϊκού, μεθαύριο Κυριακή 13 Μαΐου.
«Η περυσινή εμπειρία άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στα μέλη της Στέγης γι’ αυτό η φετινή συμμετοχή είναι ακόμη μεγαλύτερη και όλοι περιμένουν με ανυπομονησία να απολαύσουν αυτό το υπέροχο τοπίο» σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.
➤ Ο ΕΟΣ Κορίνθου θα συμμετάσχει στο Πανελλήνιο Πέρασμα του Βουραϊκού. Η κατάβαση των μελών του ξεκινά από τη Ζαχλωρού. Μετά από χαλαρό περπάτημα 12 χλμ περίπου, δίπλα στο Βουραϊκό ποταμό και πολλές φορές πάνω στις ράγες του οδοντωτού, θα καταλήξει στο Διακοπτό.
➤ Η Πολιτιστική Δράση ΔΕ Βραχναιίκων ανακοίνωσε ότι η ανταπόκριση στην εκδρομή της Κυριακής για την κατάβαση του Βουραϊκού είναι μεγάλη. Οι εγγραφές των μελών και φίλων που θα ακολουθήσουν στην εκδρομή ολοκληρώθηκαν. 
➤Στην κατάβαση του Βουραϊκού θα συμμετάσχει όπως κάνει κάθε χρόνο και πολυπληθής ομάδα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Σχολιάστε:

0 comments: