Navigation

ΣΟΠΩΤΟ: Εκατοντάδες Αρκάδες τίμησαν τον Άγιο Νεομάρτυρα Παύλο των εξ Αροανίας (ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ)

Στο Σοπωτό Αροανίας, για να τιμήσουν το Άγιο Νεομάρτυρα Παύλο των εξ Αροανίας, της Πολιούχου της Τριπόλεως, βρέθηκαν σήμερα εκατοντάδες πιστοί. Το πρωί τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Παύλου στο Σοπωτό, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρου, με την προσέλευση του κόσμου να είναι εντυπωσιακή, δημιουργώντας το αδιαχώρητο στο όμορφο Σοπωτό. Πάνω από 20 πούλμαν, βρέθηκαν στο τόπο γεννήσεως του Αγίου και δεκάδες αυτοκίνητα.   
Να σημειώσουμε οτι, φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από τον μαρτυρικό θάνατο του Αγίου και η Μητρόπολη Μαντινείας έχει ανακηρύξει το έτος 2018, ως έτος τιμής του Αγίου.
Ο Νεομάρτυρας Παύλος
Ο Άγιος Παύλος γεννήθηκε στο χωριό Σοποτό της Επαρχίας Καλαβρύτων και ανατράφηκε με χριστιανοπρέπεια από γονείς φτωχούς μεν, αλλά ενάρετους ορθόδοξους χριστιανούς. Το πρώτο του όνομα ήταν Παναγιώτης.
Σε μικρή ηλικία ήλθε στην Πάτρα, όπου έμαθε την τέχνη του σανδαλοποιού και παρέμεινε εκεί εργαζόμενος έντιμα, για 14 χρόνια. Κατόπιν έφυγε από την Πάτρα και ήλθε στα Καλάβρυτα, όπου για την εξάσκηση του επαγγέλματος του, νοίκιασε ένα εργαστήριο.
Η συνείδηση του όμως τον ήλεγξε και έφυγε για το Άγιον Όρος. Εκεί πήγε στην Ιερά Λαύρα του Αγίου Αθανασίου, κοντά σ' ένα σοφό Πελοποννήσιο γέροντα τον Τιμόθεο, και αργότερα έγινε μοναχός με το όνομα Παύλος..
Σε ηλικία 25 ετών πήγε στη Σκήτη της Αγίας Άννας και υποτάχθηκε στον πνευματικό πατέρα Ιερομόναχο Ανανία, στον όποιο εξομολογήθηκε τον πόθο του για το μαρτύριο. Εκεί δοκιμάστηκε για 40 ήμερες πήρε την ευλογία των Πατέρων και αναχώρησε για το μαρτύριο. Έφθασε στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, όπου αγωνίστηκε με νηστεία και προσευχή για 40 ολόκληρες ήμερες. Κατόπιν αναχώρησε για τα Καλάβρυτα και από εκεί πήγε στην Τρίπολη.
Πληροφορήθηκε ότι στο Ναύπλιο βρισκόταν ένας εξάδελφος του εξωμότης και έτσι αναχώρησε για την πόλη αυτή, προκειμένου να διορθώσει τον εξάδελφο του. Παρέλαβε τον εξωμότη αυτόν σαν συνοδίτη, επανήλθε στην Τρίπολη και παρουσιάστηκε στον Μουφτή της πόλης, από τον όποιο έλαβε έγγραφη διαταγή να παραστεί μπροστά στον κριτή, την ήμερα μεγάλης σύναξης πολλών προκρίτων χριστιανών και Αρχιερέων.
Στη σύναξη λοιπόν αυτή, ο Παύλος, μπροστά σ' όλους κήρυξε τη Θεότητα του Χριστού και έκανε δριμύτατο έλεγχο της μουσουλμανικής θρησκείας. Ο κριτής, μπροστά στην αμετάθετη γνώμη του μάρτυρα, τον καταδίκασε να καεί ζωντανός. Κάποιοι Τούρκοι όμως, είπαν ότι ενδέχεται οι χριστιανοί να πάρουν την στάχτη και τα λείψανα του μάρτυρα, ο κριτής μετέβαλε την απόφαση του και έτσι τον αποκεφάλισαν στις 22 Μαΐου 1818 μ.Χ. στην Τρίπολη σε ηλικία είκοσι οκτώ ετών. Το τίμιο λείψανο του το πέταξαν στο χώρο ακαθαρσιών του σπιτιού ενός Τούρκου ηγεμόνα. Το παρέλαβαν όμως κρυφά οι χριστιανοί και αφού το καθάρισαν στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Βαρσών, το ενταφίασαν.
Απολυτίκιον 
Ήχος α'
 Της Τριπόλεως δόξα
 και θερμοί αντιλήπτορες,
 αθλήσαντες εν ταύτη
 Νεομάρτυρες ώφθητε,
 Δημήτριε γενναίε αθλητά
 και Παύλε των Μαρτύρων μιμητά
 δια τούτο
 την αγίαν μνήμην υμών
 τιμώντες, ανακράζομεν.
 Δόξα τω ενισχύσαντι υμάς,
 δόξα τω στεφανώσαντι,
 δόξα τω ενεργούντι δι' υμών
 πάσιν ιάματα.  

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Σχολιάστε:

0 comments: