Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Εκτός ελέγχου οι προσφυγικές ροές

Το δραματικό καλοκαίρι του 2015, κατά το οποίο το προσφυγικό πρόβλημα στην Ελλάδα λίγο έλειψε να λάβει πολεμικές διαστάσεις, φοβούνται ότ...

Το δραματικό καλοκαίρι του 2015, κατά το οποίο το προσφυγικό πρόβλημα στην Ελλάδα λίγο έλειψε να λάβει πολεμικές διαστάσεις, φοβούνται ότι θα ξαναζήσουν οι τοπικές Αρχές τόσο στα νησιά του Αιγαίου όσο και στον ΄Εβρο.
«Η κατάσταση με τους πρόσφυγες στη Λέσβο, αλλά και τις καθημερινές προσφυγικές ροές, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και θυμίζει τις δραματικές μέρες του καλοκαιριού του 2015. Ανησυχούμε πολύ, κυρίως επειδή από όλα όσα είχαν εξαγγελθεί ότι θα γίνουν, τρία χρόνια μετά, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε...».
Η κραυγή αγωνίας, από τον δήμαρχο του νησιού κ. Σπύρο Γαληνό σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, εν όψει της επίσκεψης, την Πέμπτη, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Λέσβο, για το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Βορείου Αιγαίου.
Τα νέα σοβαρά επεισόδια, το βράδυ της Κυριακής, στο κέντρο προσφύγων της Μόριας, με πολλούς τραυματίες, επιβεβαιώνουν τους φόβους του δημάρχου. Με την βελτίωση των καιρικών συνθηκών και την (προεκλογική...) τακτική που ακολουθεί η Τουρκία στις προσφυγικές ροές, στην Λέσβο φθάνουν σήμερα περίπου όσοι κατέφευγαν στο νησί το καλοκαίρι του 2015. Και ακόμη, είναι Απρίλιος, και οι εκλογές στην Τουρκία θα γίνουν σε δυο μήνες.
Η Μόρια, «φιλοξενεί» σήμερα σχεδόν 7.500 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ το «δυναμικό» του κέντρου είναι μόλις 3.500! Οι διαδικασίες ελέγχου και χορήγησης ασύλου, εξακολουθούν να είναι το ίδιο αργόσυρτες, παρά τις... προ τριετίας δεσμεύσεις ότι θα επιταχυνθούν εντυπωσιακά. Οι σχεδόν καθημερινές συγκρούσεις και τα επεισόδια τόσο μεταξύ προσφύγων όσο και με τους κάτοικους του νησιού που έχουν φθάσει στα όριά τους, αυξάνονται συνεχώς. Και η προσπάθεια, από  κυβερνητικής πλευράς και συμπολιτευόμενων ΜΜΕ, οι διαμαρτυρίες των κατοίκων ν’ αποδοθούν σε υποκίνηση «ρατσιστικών και εθνικιστικών ακραίων δεξιών», έχουν εξοργίσει την τοπική κοινωνία. Η οποία, μόλις δυο χρόνια πριν είχε προταθεί για ...Νόμπελ λόγω της πρωτοφανούς ανθρωπιστικής αντιμετώπισης των προσφύγων!

Και στον Έβρο

Ανάλογες, αν όχι χειρότερες, εικόνες καταγράφονται και στον Έβρο, όπου μόνο μέσα στον Απρίλιο πέρασαν στην Ελλάδα 2.900 πρόσφυγες και μετανάστες, περίπου οι μισοί από τον συνολικό αριθμό προσφύγων σ’ ολόκληρο του 2017! Και μπορεί, μεν, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας να δηλώνει με... σιγουριά ότι «είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι. Δεν υπάρχει λόγος για πανικό. όλα είναι υπό έλεγχο», αλλά ο δήμαρχος Ορεστιάδας και οι αρμόδιοι του Ερυθρού Σταυρού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
«Η κατάσταση είναι στο όριο να ξεφύγει», επισημαίνει ο δήμαρχος  Δημήτρης Μαυρίδης. Περιγράφει τη δύσκολη κατάσταση μιλώντας για «υποδομές υποδοχής που είναι υπερπλήρεις. Τα πράγματα είναι στο όριο να ξεφύγουν τελείως από τον έλεγχο, ιδίως τώρα που καθώς πέφτει η στάθμη του νερού στον Έβρο και «χαλαρώνει» η εποπτεία των ροών από πλευράς Τουρκίας, αναμένεται εκτόξευση του αριθμού των προσφύγων...Έρχονται περισσότεροι από αυτούς που μπορούμε να καταγράψουμε. Η κυβέρνηση έστειλε επιπλέον 120 αστυνομικούς αλλά αυτό είναι ένα προσωρινό και όχι αρκετό μέτρο.» Ο κ. Μαυρίδης υποστηρίζει ότι για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση πρέπει να ενεργοποιηθεί η Frontex.
Το μοναδικό κέντρο υποδοχής της περιοχής έχει δυνατότητα επεξεργασίας 240 ατόμων. Ελλείψει στέγασης, οι αρχές τοποθετούν νεοφερμένους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις κράτησης της αστυνομίας όπου η πρόσβαση σε διερμηνείς και άλλες υπηρεσίες περιορίζεται αυστηρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.