Navigation

Πάνε για Φθινόπωρο τα γυρίσματα της ταινίας για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα

τα πρώτα γυρίσματα στον Χελμό
Πάνε πίσω τα γυρίσματα της ταινίας για το Καλαβρυτινό Ολοκαυτωμα που ήταν να γίνουν αρχές Μαΐου σε Σοποτό και Καλάβρυτα. Τα γυρίσματα σύμφωνα με την παραγωγή θα γίνουν το προσεχές Φθινόπωρο. Το casting για κομπάρσους που θα πλαισιώσουν την  ταινία έγινε για τρεις μέρες στο κτίριο της Παλαιολογίνας στα Καλάβρυτα από την υπεύθυνη casting κα Μαρία Λαϊνά και δήλωσαν ενδιαφέρον πάνω από 120 άτομα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΏΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ» πρόκειται για την ταινία «Αντίλαλοι από το Παρελθόν» 
Το Ολοκάυτωμα των Καλαβρύτων στις 13 ∆εκεµβρίου του 1943 είναι το θέµα της µεγάλης ελληνο - αµερικανικής συµπαραγωγής «Αντίλαλοι από το Παρελθόν» («Echoes of the Past»), τα γυρίσµατα της οποίας ξεκίνησαν προ ηµερών στα Καλάβρυτα, πάνω στον χιο νισµένο Χελµό. Τα τραγικά γεγονότα στις αρχές ∆εκεµβρίου του ‘43 κατά το Β’ Παγκόσµιο και η µαζική δολοφονία από την 117η µεραρχία του γερµανικού στρατού και του στρατηγού Le Suire, όλου του αντρικού πληθυσµού, η αγωνία και η σκληράδα του πολέµου, αναπαρίστανται σε µια τρίγλωσση ταινία µεγάλου µήκους που ακουµπά ηθικά ζητήµατα της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας, το θέµα των οφειλόµενων αποζηµιώσεων για εγκλήµατα πολέµου από τα ναζιστικά στρατεύµατα. Στην ταινία για την αδιαµφισβήτητη σφαγή πρωταγωνιστεί ο Νικόλας Ανδρέου, ένας από τους τελευταίους επιζώντες, αφηγούµενος την προσωπική του εµπειρία στην Caroline Martin, την επικεφαλής σύµβουλο του γερµανικού κράτους κατά την επερχόµενη δίκη για τις αποζηµιώσεις στη Χάγη (∆ιεθνές ∆ικαστήριο). Ο Νικόλαος θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη, ενώ η Caroline µάχεται µε τη συνείδησή της, καθώς εµβαθύνει στα γεγονότα της 13 ∆εκεµβρίου του ‘43. ∆ύο κεντρικοί χαρακτήρες σ’ ένα ταξίδι πίσω στις πιο σκοτεινές στιγµές ιστορίας, ένα «σκληρό ψυχολογικό παιχνίδι» µε πρωταγωνιστές δύο ψυχές που πρέπει να αλληλοφωτιστούν.
Συµπαραγωγοί είναι η «Foss Productions» (Ελλάδα) και «Chiaroscuro Motion Pictures» (ΗΠΑ). Παραγωγός - σεναριογράφος είναι ο ∆ηµήτριος Κατσαντώνης, ενώ τη σκηνοθεσία κάνει ο Νικόλαος ∆ηµητρόπουλος. ∆/ντής φωτογραφίας είναι ο Γιώργος Ραµατουλίν και υπεύθυνος παραγωγής η Ράνια Γερογιάννη «Η ταινία που κάνουµε εδώ ακολουθεί δύο φανταστικούς χαρακτήρες, αλλά βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα για µια χώρα που πολέµησε γενναία και υπέστη µεγάλες απώλειες κατά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο. Οι δυσκολίες δεν είναι µόνο οι συνηθισµένες σε µια οποιαδήποτε παραγωγή, αλλά είναι οι δυσκολίες της συνείδησής µας. Μια ταινία που πρέπει να γίνει και µια ιστορία που πρέπει να «µιλήσει στην ψυχή ώστε ο κόσµος να ξέρει» όπως αναφέρει ο Νικόλαος ∆ηµητρόπουλος. «Η δυσκολία που αντιµετωπίζουµε είναι ότι η Ελλάδα του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου και συ- γκεκριµένα τα Καλάβρυτα δεν υπάρχουν πια. Εργαζόµαστε να τα φέρουµε πίσω στη ζωή, γνωρίζουµε ότι έχουµε οικονοµικούς περιορισµούς στο να συνθέσουµε και να επαναφέρουµε τα Καλάβρυτα του 1943, αποδίδοντας µ’ έναν τρόπο
δικαιοσύνη µέσα απ’ αυτήν την ιστορία» αναφέρει επίσης ο σκηνοθέτης, εξηγώντας: «Οι κινήσεις της κάµερας θα έχουν ως στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη απεικόνιση της εποχής στην κινηµατογραφική οθόνη, προσδίδοντας στην ταινία πρό- σθετη αυθεντικότητα». Ο ρυθµός του µοντάζ θα είναι ελαφρώς διαφορετικός στο παλαιό, ενώ το σύγχρονο κοµµάτι θα είναι ελαφρώς πιο γρήγορο. Το τµήµα της δεκαετίας του ‘40 θα έχει αφιερωµένο περισσότερο χρόνο, µε στιλιζαρισµένα γυρίσµατα. Ο σχεδιασµός του ήχου θα γίνει εκτός Ελλάδας κα- θώς οι εγκαταστάσεις εκεί είναι πολύ καλύτερες, µια «πολεµική ταινία» για την προσθήκη στο συναίσθηµα του θεατή. «Μουσικά, οι κλασσικές επιρ- ροές Max Richter και ο Olafur Arnalds αναµειγνύονται µε παραδοσιακά ελληνικά ηχητικά. Οταν το σχολείο καίγεται, µια ηλικιωµένη γυναίκα στέκεται, κατακλύζεται από φλόγες και τραγουδάει το «µοιρολόι». Πιστεύω ακράδαντα στη δύναµη που η µουσική πρέπει να δηµιουργήσει» καταλήγει.
πηγή: εφημερίδα «ΏΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ»

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Σχολιάστε:

0 comments: