Navigation

Τα βασικά σημεία του "Κλεισθένη" παρουσίασε ο Π. Σκουρλέτης

Βασικά σημεία του "Κλεισθένη", του νομοσχεδίου για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης, με αιχμή την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, στο κοινό συνέδριο της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, που διεξάγεται από χθες και ολοκληρώνεται σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του παρελθόντος "έμειναν ημιτελείς και κολοβές", προσθέτοντας ότι είναι κοινή η προσπάθεια της κυβέρνησης και των αιρετών για "ενδυνάμωση της αυτοδιοίκησης και της δημοκρατίας, για μία νέα αποκεντρωμένη οργάνωση του κράτους". Τόνισε, ακόμη, ότι τα μνημόνια "μας γύρισαν πίσω και σταμάτησαν την "ωρίμανση" της τοπικής αυτοδιοίκησης", ενώ υπογράμμισε την ανάγκη "να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε".
Για το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα, ο υπουργός διαβεβαίωσε τους συνέδρους ότι δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός, ενώ ότι θα υπάρξει διαβούλευση πριν την κατάθεσή του στη Βουλή, αν και, όπως είπε, έχει προηγηθεί σχετικός διάλογος στα περιφερειακά συνέδρια, στην ομάδα εργασίας που συστήθηκε σχετικά στο ΥΠΕΣ κ.λπ. "Μήπως συνηθίσατε σε νομοσχέδια fast track που ετοιμάζονταν σε 15 μέρες ερήμην της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως συνέβαινε στο παρελθόν;" έθεσε το ρητορικό ερώτημα, απαντώντας σε κατηγορίες περί ελλιπούς χρόνου διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου.

Παρουσιάζοντας επιγραμματικά τον "Κλεισθένη Ι" (το δεύτερο μέρος θα καταρτιστεί μετά τη συνταγματική αναθεώρηση), ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι:
➤Αποσυσχετίζονται από τις ευρωεκλογές οι αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες θα διενεργηθούν τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου 2019.
➤Οι νέες περιφερειακές και δημοτικές αρχές θα αναλαμβάνουν καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου, όπως συνέβαινε πριν την εφαρμογή του "Καλλικράτη".
➤Ως εκλογικό σύστημα καθιερώνεται η απλή αναλογική, "όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης με τις διάφορες εκδοχές του εκλογικού συστήματος". Με αυτό το σύστημα, ξεκαθάρισε ο υπουργός, "δεν πρόκειται να υπάρξουν δικτατορίες των μειοψηφιών και δεν υπάρχει σχέδιο της κυβέρνησης να αλώσει τους δήμους, όπως μας κατηγορούν".
➤Αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι θα ορίζονται από όλες τις παρατάξεις που θα συναποτελούν τις περιφερειακές και δημοτικές Αρχές, αντίστοιχα.
➤Καθιερώνεται ενιαίο ψηφοδέλτιο για τους οικισμούς κάτω τω 500 κατοίκων.
➤Ενεργοποιούνται τα τοπικά δημοψηφίσματα.
Παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να συστήσουν και να συμμετάσχουν σε εταιρείες κοινής ωφέλειας. Ενδεικτικά ο υπουργός ανέφερε ότι θα μπορούν οι μητροπολιτικοί δήμοι της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν στο ΔΣ της ΕΥΑΘ.
➤Συστήνεται διαρκής επιτροπή σε διυπουργικό επίπεδο με τη συμμετοχή της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, με αντικείμενο την εξέταση των υπό κατάρτιση νομοσχεδίων στο θέμα της επικάλυψης αρμοδιοτήτων.
➤Θεσπίζεται ο Ελεγκτής Νομιμότητας, ο οποίος θα είναι μία αποκεντρωμένη υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών και θα συγκροτείται από νομικούς.
➤Επιπλέον, ο κ. Σκουρλέτης διέψευσε κατηγορηματικά ότι σχεδιάζεται ο διορισμός, από την κεντρική διοίκηση, γραμματέων στους ΟΤΑ.
Προβαίνοντας σε έναν σύντομο απολογισμό της 17μηνης υπουργικής θητείας του στο υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι "ποτέ δεν υποσχεθήκαμε κάτι που δεν μπορέσαμε να το παλέψουμε και να το υλοποιήσουμε" σημειώνοντας ότι "τα κονδύλια δίνονται με αντικειμενικά κριτήρια και χωρίς μεσάζοντες από κομματάρχες, όπως συνέβαινε στο παρελθόν και έχουν παραδεχτεί πολλοί αιρετοί".

Σχετικά με τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για 8.166 μόνιμες θέσεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, ο υπουργός επισήμανε ότι διεξήχθη με αδιάβλητες διαδικασίες, "διασφαλίζοντας ότι η αποκομιδή απορριμμάτων θα γίνεται από τους δήμους και όχι από ιδιώτες", ενώ χαρακτήρισε ως "προσβολή" για τους περίπου 130.000 συμμετέχοντες τις κατηγορίες περί φωτογραφικών διατάξεων.

Βορίδης: Αποσπασματικό, χωρίς τομές και όραμα το νομοσχέδιο
Αποσπασματικό, απλής διαχείρισης, χωρίς τομές και όραμα, το οποίο η ΝΔ θα το καταργήσει αμέσως όταν εκλεγεί στην κυβέρνηση, χαρακτήρισε το αναμενόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, στον χαιρετισμό του στο πρώτο κοινό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), οι διήμερες εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι η ΝΔ, ως κυβέρνηση, θα προβεί σε ολοκληρωμένη μετάβαση αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση. "Οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας θα περάσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση" ανέφερε. "Αυτό είναι το επόμενο βήμα. Αυτό που πιστεύει η ΝΔ. Αυτό που θα υλοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του" πρόσθεσε.
Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι με τη μετάθεση της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019 η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο "διπλής κάλπης".
Σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου στις αυτοδιοικητικές εκλογές τόνισε ότι αυτό δεν αποτελούσε προτεραιότητα της Αυτοδιοίκησης. "Για το υπουργείο, το κυρίαρχο πρόβλημα δεν είναι η υποχρηματοδότηση, η γραφειοκρατία, οι πολλαπλοί έλεγχοι, η σύγχυση αρμοδιοτήτων, η έλλειψη προσωπικού αλλά το πώς θα συγκροτηθούν πλειοψηφίες στα δημοτικά συμβούλια. Αυτή είναι η προτεραιότητά του, αυτό θέλει για να τον θυμούνται ο κ. Σκουρλέτης" επισήμανε. Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι "σήμερα, στα δημοτικά συμβούλια οι συναινέσεις στηρίζονται σε ισχυρή βάση γιατί υπάρχει πλειοψηφία" και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση προωθεί την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση "για έναν και μόνο σκοπό, να διαμορφώσει ερείσματα σ' αυτήν".

Πατούλης: Η Ελλάδα δε χρειάζεται απλή αναλογική αλλά απλή λογική
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εστίασε στην ανάγκη να υπάρξει ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, τονίζοντας χαρακτηριστικά : «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται απλή αναλογική. Χρειάζεται Απλή Λογική. Και ένα νέο Μοντέλο Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης».
«Τώρα είναι η ώρα η Αυτοδιοίκηση ενωμένη να διεκδικήσει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους, της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης» ανέφερε και πρόσθεσε πως στόχος είναι  να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά, να στηριχτεί η αναγέννηση της χώρας  σε ένα μοντέλο που θα προωθεί την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.
Δεν έχουμε αντιπάλους μέσα στην Αυτοδιοίκηση
Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης τόνισε ότι μαζί με την ΕΝΠΕ στέλνουν με αφορμή το κοινό τους συνέδριο ένα πολύ ξεκάθαρο και δυνατό μήνυμα:
«Δεν θα επιτρέψουμε άλλο να παίζουν με την αξιοπρέπειά μας» σημείωσε και συνέχισε τονίζοντας:
Η ΚΕΔΕ έχει πει ξεκάθαρα ποια είναι η θέση της για το νέο μοντέλο αυτοδιοικητικής διακυβέρνησης. Συμμετείχε από την αρχή στον εθνικό διάλογο και στις επιτροπές που δημιούργησε το Υπουργείο Εσωτερικών.
Με ποια λοιπόν λογική μας εξισώνουν κάποιοι με το Υπουργείο και ισχυρίζονται ότι ακόμη και σήμερα ότι ήταν λάθος της ΚΕΔΕ να ορίσει ημερομηνίες συνεδρίων χωρίς να έχει το νομοσχέδιο στα χέρια της, και αυτό που λένε μας εκθέτει. Προφανώς δε καταλαβαίνουν ότι αυτός που εκτέθηκε είναι ο Υπουργός, ο οποίος παίζει εδώ και ένα χρόνο "κρυφτούλι" με την αυτοδιοίκηση.
Όσο λοιπόν και να προσπαθούν να ρίξουν κάποιοι ευθύνες στην Αυτοδιοίκηση, δεν θα τα καταφέρουν. Προσωπικά εγγυώμαι για την ενότητα της Αυτοδιοίκησης. Εμείς δεν έχουμε αντιπάλους μέσα στην Αυτοδιοίκηση αλλά έξω από αυτή. Αντίπαλοί μας είναι αυτοί που οφείλουν αλλά δεν νομοθετούν».

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Σχολιάστε:

0 comments: