Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου

Πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία προκήρυξε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις 24 Ιουνίου. Είχε πρ...

Πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία προκήρυξε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις 24 Ιουνίου.
Είχε προηγηθεί συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί και η σύσκεψη, επί 2,5 ώρες, του κ. Ερντογάν με τα αρμόδια όργανα του κόμματός του.
Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) της Τουρκίας Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και αρχηγός των Γκρίζων Λύκων, πρότεινε χτες να επισπευθούν οι προεδρικές εκλογές για τον Αύγουστο αυτού του έτους, έναν χρόνο και πλέον νωρίτερα από τις προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο 2019.
Ο Μπαχτσελί επικαλέστηκε "οικονομικές και πολιτικές επιχειρήσεις εις βάρος της Τουρκίας" και υποστήριξε ότι είναι δύσκολο η χώρα να "αντέξει υπό τέτοιες συνθήκες" έως τον Νοέμβριο 2019.
Σήμερα, μετά τη συνάντηση των δύο αντρών, ο Μπαχτσελί αποχώρησε χωρίς δηλώσεις και πριν από λίγη ώρα, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι αντί για τον Νοέμβριο του 2019, οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου φέτος.
Ο 70χρονος βετεράνος πολιτικός, που παλαιότερα επέκρινε δριμύτατα τον Ερντογάν, είναι πλέον ένας από τους κυριότερους συμμάχους του. Το MHP και το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου έχουν συνάψει συμφωνία εκλογικής συνεργασίας ενόψει των επόμενων εκλογών.
Ο Ερντογάν πάντως χθες απέρριψε εμμέσως την πρόταση του Μπαχτσελί.
Οι προσεχείς διπλές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές είναι κρίσιμες για την Τουρκία καθώς θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της ισχύος των περισσότερων μέτρων που ενισχύουν τις εξουσίες του προέδρου της χώρας, τα οποία εγκρίθηκαν με το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του συντάγματος, τον Απρίλιο του 2017.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε πως το κόμμα του, παρά το ότι μετά το περσινό δημοψήφισμα, το νέο προεδρικό σύστημα δεν μπορούσε να εφαρμοστεί πλήρως μέχρι τις εκλογές του 2019, με αποτέλεσμα η παρούσα διοίκηση να δυσλειτουργεί, ήταν πεπεισμένο ότι πρέπει να εξαντληθεί η εντολή του λαού.
Η πρόταση όμως του κ. Μπαχτσελί, όπως τόνισε ο κ. Ερντογάν, τους βρήκε σύμφωνους, καθώς οι εξελίξεις στην Συρία και την ευρύτερη περιοχή πιέζουν και η οικονομία απαιτεί σημαντικές αποφάσεις, φαίνεται λογική και προς όφελος της χώρας. Έτσι υιοθετήθηκε η επίσπευση των εκλογών στη συντομότερη δυνατή ημερομηνία που επιτρέπει η νομοθεσία.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει ταχύτατα να περάσουν από την Βουλή οι εφαρμοστικοί νόμοι του νέου προεδρικού συστήματος, που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Νομικοί τονίζουν ότι ίσως κάποιοι νόμοι να μην προλάβουν να ψηφιστούν από τη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου.

Κοτζιάς: Οι πρόωρες εκλογές θα ενισχύσουν την ένταση
Το πρωί της Τετάρτης, δηλαδή πριν την επίσημη ανακοίνωση ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισπεύδει τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ρωτήθηκε αν η στρατηγική έντασης της Τουρκίας έχει «ημερομηνία λήξης» τις τουρκικές προεδρικές εκλογές.
«Νομίζω ότι στην Τουρκία μεγάλο ρόλο έπαιξε η προσπάθεια πραξικοπήματος που ενίσχυσε αυτό το αίσθημα και της αλαζονείας, ότι «νικήσαμε». Και της ανασφάλειας και ανησυχίας ότι μπορούμε να βγούμε στη γωνιά και κάποιος να μας πυροβολήσει. Επίσης, παίζει κάποιο ρόλο το ότι πάνε και στις εκλογές. Και φαίνεται ότι θα κάνουν εκλογές νωρίτερα από ό,τι είναι προγραμματισμένο και προβλεπόμενο. Αυτά τα δυο στοιχεία ενισχύουν την περαιτέρω ένταση, αλλά είναι ο αναθεωρητισμός και ο προσανατολισμός αυτός ενισχύεται από την ανάγκη να συμμετάσχουν και αυτοί στο ενεργειακό – σε εισαγωγικά – παιχνίδι» επισήμανε ο Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 247.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.