HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΑΙΓΙΟ: Η πρώτη μεγάλη εορτή της Συνέλευσης της Βοστίτσας - Το Πρόγραμμα

Η πρώτη μεγάλη εορτή της Συνέλευσης της Βοστίτσας. Το Αίγιο, για να γιορτάσει για πρώτη φορά φέτος, όπως αρμόζει, το μεγάλο προεπανα...

Η πρώτη μεγάλη εορτή της Συνέλευσης της Βοστίτσας.
Το Αίγιο, για να γιορτάσει για πρώτη φορά φέτος, όπως αρμόζει, το μεγάλο προεπαναστατικό. Έτσι την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί με κάθε επισημότητα, η Εθνική Τοπική Γιορτή για την «Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας», το γεγονός που δρομολόγησε την έναρξη της Επανάστασης του 1821.
Στο μεγάλο αυτό γεγονός θα παραστεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και εκτός απροόπτου, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Παρασκευής
Το πρωί της Παρασκευής 26 Ιανουαρίου και ώρα 10.00, θα τελεστεί Δοξολογία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου με την συμμετοχή του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου και άλλων Μητροπολιτών, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Αιγίου. Στις 10.20, στον ναό, θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Δημήτριο Σταθακόπουλο Διδάκτορα Κοινωνιολογίας της Ιστορίας και Δ.Σ. του Ομίλου Απογόνων και Αγωνιστών του 1821. 
Μετά το πέρας αυτού και προηγμένων των Φιλαρμονικών, θα πραγματοποιηθεί μετάβαση του Ιερού Κλήρου, των επισήμων, των αντιπροσωπειών των σχολείων, προσκόπων, οδηγών με τις σημαίες στο Μνημείο των Ηρώων στα Υψηλά Αλώνια, όπου θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μετά το πέρας της κατάθεσης στεφάνου, στις 11.15 θα πραγματοποιηθεί παρέλαση. Εκκίνηση των τμημάτων (των σημαιοφόρων με τους παραστάτες) των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων του δήμου, του τμήματος του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου και του τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Άρατος», προηγουμένων των Φιλαρμονικών. Στις 12.15 θα γίνει απονομή της ανώτατης τιμής του δήμου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Απόλλων». Θα ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης Αιγαλείας, ως ένδειξη τιμής προς το πρόσωπό του, δεδομένου του καθοριστικού ρόλου που διαδραμάτισε στην απόφαση της καθιέρωσης της τοπικής εορτής.

Μία μοναδική έκθεση

Μία μοναδική έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Αίγιο στα πλαίσια του εορτασμού της τοπικής εθνικής εορτής του Αιγίου, προς τιμήν της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας  με σπάνια εκθέματα, αυθεντικές φορεσιές, άρματα κλπ. 
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο ισόγειο του δημοτικού κτιρίου «Παναγιωτόπουλου» από τις 26 ως τις 31 Ιανουαρίου και πραγματοποιείται από το Πολιτιστικό Σωματείο «Άρατος» (Τμήμα Κινηματογράφου και Ιστορικής Αναβίωσης).
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 26/1 στις 6.30 το απόγευμα της Παρασκευής,  από τον δήμαρχο Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλο. 
Ώρες επίσκεψης για το κοινό: Στις 26 Ιανουαρίου, από τη 1.00 ως τις 2.30 το μεσημέρι. 
Την ίδια ημέρα, στις 7.00 το απόγευμα, μετά τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, με θέμα: «Παρουσίαση της χρήσης των αυθεντικών αρμάτων των αγωνιστών του 1821». Από τις 27 έως τις 31 Ιανουαρίου η έκθεση θα λειτουργεί για το κοινό, από τις 9.00π.μ. έως τις 12.30μ.μ. και από τις 5.30μ.μ. ως τις 9.30μ.μ.
Τα εκθέματα ανοίκουν στον συλλέκτη Χρήστο Κατσαμπάνη
Ο Χρήστος Κατσαμπάνης  γεννημένος στην Καλαμάτα, σπόυδασε στην σχολή «Εμποροπλοιάρχων» της Ύδρας, ταξίδεψε και μετά εγκαταστάθηκε στην Καλαμάτα, εργαζόμενος στον δήμο Καλαμάτας, ιδιαίτερα στο Δημοτικό Θέατρο. Από την μεγάλη του αγάπη για την ιστορία και ιδιαίτερα την περίοδο της Επανάστασης, ξεκίνησε την συλλογή του. Από τα πιο παλιά της συλλογής του είναι κάποιες γκραβούρες του Σέτελ του 1493, που παρουσιάζεται η Σπάρτη, η Κωνσταντινούπολη. Όσο για το νεότερο, κάποιες φορεσιές από τις αρχές του 20ου αιώνα 

Πολιτιστικό Σωματείο Άρατος.
Στην πρώτη εκδήλωση για την μυστική συνέλευση της Βοστίτσας, θα συμμετέχει ενεργά το Πολιτιστικό Σωματείο Άρατος. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας Βασίλης Γεωργαντάς, είναι συμπατριώτης μας και το έχουμε γνωρίσει στις πολλές και εντυπωσιακές παρουσίες του σε πάρα πολλές εκδηλώσεις.  Το Σωματείο "Αρατος", έγινε γνωστό σε όλους ως «Άρατος films» και την παραγωγή της ταινίας «έξοδος 1826», που σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία. 

Μιλώντας στο "ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS" και στον Νίκο Κυριαζή, μας εκφράζει την μεγάλη του αγάπη για την ιστορία του τόπου μας και μας αποκαλύπτει οτι «Άρατος films» ετοιμάζει μια καινούργια ταινία βασισμένη στα Ιστορικά γεγονότα, της Πολιορκίας της Μονής Δόβρα Βέροιας. και έχει γίνει πρόταση προς τον Δήμο Αιγιάλειας να συμπεριληφθεί στην ταινία και η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, με πλάνα από την Αιγιάλεια. 

Φουστανελοφόροι από Καλάβρυτα και Αίγιο - Ομιλητής ο Δ. Σταθακόπουλος
Στις εκδηλώσεις θα παραστεί και ομάδα φουστανελοφόρων από τα Καλάβρυτα και το παράρτημα Νοτίου Ελλάδος του Πολιτιστικού Σωματείου Άρατος, Την Παρασκευή λοιπόν, 50 φουστανελάδες, θα δώσουν ξεχωριστό χρώμα στις εκδηλώσεις για την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας. Να σημειώσουμε οτι κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Συμπατριώτης μας από το Λευκάσιο, Δημήτριος Σταθακόπουλος
Για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Νίκος Κυριαζής

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.