HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ερώτηση Κατσανιώτη σχετικά με την ολική και μερική απώλεια επιδότησης που υπέστησαν οι παραγωγοί της Αχαΐας

Ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης, σχετικά με την ολική...

Ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης, σχετικά με την ολική και μερική απώλεια επιδότησης που υπέστησαν οι παραγωγοί της Αχαΐας, με την υποβολή Αιτήματος Μεταβίβασης «Ενοικίαση Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης μαζί με γη – Έντυπο 6 του ΟΠΕΚΕΠΕ».
Ο βουλευτής τονίζει ότι, το ύψος της μείωσης της Επιδότησης, ανέρχεται σε ποσοστό 98%, ένα σημαντικό μέρος δικαιούχων απώλεσε εξ ολοκλήρου την επιδότησή του, από τους οποίους μάλιστα αρκετοί είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών και αντιμετωπίζουν ακόμα σημαντικότερο πρόβλημα σχετικά με την συντήρηση και την καλλιέργεια του φυτικού τους κεφαλαίου.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης
Πάτρα, 14/12/2017
Α.Π.: 2048
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Θέμα: «Ολική ή μερική απώλεια επιδότησης των παραγωγών της Αχαΐας, λόγω υποβολής Αιτήματος Μεταβίβασης «Ενοικίαση Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης μαζί με γη – Φόρμα 6»
Κατά την χορήγηση στους παραγωγούς από τον ΟΠΕΚΕΠΕ της «Ατομικής Πράξης Προσδιορισμού των Οριστικών τους Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης 2015», διαπιστώθηκε μερική ή ολική απώλεια της Επιδότησης, σε όσους από αυτούς είχαν υποβάλλει Αίτημα Μεταβίβασης, κατά την περίοδο 2009 -2014, χρησιμοποιώντας το «Έντυπο 6 του ΟΠΕΚΕΠΕ - Ενοικίαση Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης μαζί με γη».
Το συγκεκριμένο πρόβλημα προέκυψε λόγω της καθυστερημένης ενημέρωσής τους, σχετικά με τα κριτήρια που έπρεπε να πληρούνται για να τους χορηγηθούν δικαιώματα ενίσχυσης, στο πλαίσιο του νέου συστήματος βασικής ενίσχυσης και τα οποία έπρεπε να πληρούνται ως και το έτος υποβολής αιτήσεων 2014. Ωστόσο, μέχρι το Φεβρουάριο του 2015 - που υπάρχει και η πρώτη σχετική αναφορά στο site του ΟΠΕΚΕΠΕ – οι παραγωγοί δεν είχαν καμία σχετική ενημέρωση για τους όρους χορήγησης των δικαιωμάτων ενίσχυσης, στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος.
Αποτέλεσμα των ανωτέρω, ήταν για τους περισσότερους από τους προαναφερόμενους (ενδεικτικά ο συνολικός αριθμός για την περιοχή της Αιγιαλείας ανέρχεται στους 124), το ύψος της μείωσης της Επιδότησης που έλαβαν το έτος 2015 σε σχέση με αυτό του 2014, να ανέρχεται στο ποσοστό του 98%. Μέρος δε αυτών, απώλεσε εξ’ ολοκλήρου την επιδότηση του, καθώς το ποσό που αντιστοιχούσε στα Δικαιώματα της Βασικής Ενίσχυσης και στο ποσό της Πράσινης Ενίσχυσης, δεν ξεπερνούσε το όριο πληρωμών, που θεσπίστηκε στα 250 ευρώ.
Επιπροσθέτως, σημαντικός αριθμός των παραπάνω δικαιούχων είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, με αποτέλεσμα – όπως καθίσταται σαφές - οι τελευταίοι να αντιμετωπίζουν ακόμα σημαντικότερο πρόβλημα σχετικά με την συντήρηση και την καλλιέργεια του φυτικού τους κεφαλαίου.
Τέλος, σύμφωνα με την υπ. αριθ. 177772/924 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2140/22-06-2017 – τ.Β΄), με την υποβολή του αιτήματος αύξησης της μοναδιαίας αξίας των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης των προαναφερομένων παραγωγών, στο ύψος αυτής του Εθνικού Αποθέματος που θα χορηγηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το έτος 2017, η απώλεια της Επιδότησης των παραπάνω δικαιούχων, αναμένεται εκ νέου να είναι ιδιαίτερα αυξημένη, καθώς θα είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτή που θα τους είχε προσδιοριστεί, σε περίπτωση εγκρίσεως του υποβληθέντος αιτήματος τους και εφόσον είχε συντελεστεί ορθά η κατανομή των Δικαιωμάτων τους για την περίοδο 2015 -2019.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο. κ. Υπουργός
- Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε για την επίλυση του προβλήματος της τεράστιας μείωσης της επιδότησης που υπέστησαν οι παραγωγοί, λόγω καθυστερημένης και μεταγενέστερης από το χρόνο υποβολής του αιτήματός τους ενημέρωσης, σχετικά με τα νέα κριτήρια χορήγησης των δικαιωμάτων ενίσχυσης;
- Υπάρχει στα σχέδιά σας αύξηση της μοναδιαίας αξίας των Δικαιωμάτων τους Βασικής Ενίσχυσης, σε επίπεδο εξίσωσής της με αυτή των παραγωγών στους οποίους έχει προσδιοριστεί ορθά;
-Ποια η μέριμνα σας για τους παραγωγούς στους οποίους χορηγήθηκαν το έτος 2015 Δικαιώματα μέσω του Εθνικού Αποθέματος, και δεν θα λάβουν – βάσει της Υπουργικής Απόφασης – την παραπάνω αύξηση στην μοναδιαία τους αξία;
Ο ερωτών βουλευτής
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ
Βουλευτής ΝΔ - Αχαΐας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.