HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ένας Ερωδιός στα Τριπόταμα

Ένας μικρός λευκοτσικνιάς (ερωδιός) εθεάθη σήμερα το πρωί στα Τριπόταμα. Το όμορφο αυτό πουλί αποθανάτισε ο φωτογραφικός φακός του Πάνου...

Ένας μικρός λευκοτσικνιάς (ερωδιός) εθεάθη σήμερα το πρωί στα Τριπόταμα. Το όμορφο αυτό πουλί αποθανάτισε ο φωτογραφικός φακός του Πάνου Τριαντόπουλου πάνω σε μια καρυδιά. Το kalavrytanews.com επικοινώνησε με την Ελληνική ορνιθολογική εταιρεία που μας επιβεβαίωσε οτι πρόκειται για αυτό το είδος του πουλιού. Το πουλί δεν είναι τραυματισμένο αλλά θα παρακολουθήσουμε αν τυχόν χρειαστεί κάποια επέμβαση αρμοδίων.
Ο λευκοτσικνιάς είναι ένας μεσαίου μεγέθους ερωδιός με μήκος σώματος να φτάνει ή τα 65 εκατοστά,, άνοιγμα φτερών κοντά στα 105 εκατοστά και βάρος που δεν ξεπερνά τα 600 γραμμάρια. Έχει ολόλευκα φτερά, μαύρα πόδια με έντονα κίτρινα δάχτυλα και μπλε-γκρι/μαύρο ράμφος. Στον αυχένα εμφανίζονται δύο λεπτά επιμηκυμένα φτερά που αποτελούν και το γαμήλιο πτέρωμα του λευκοτσικνιά. Λευκό χρώμα έχει και ένας άλλος ερωδιός, ο αργυροτσικνιάς, ο οποίος όμως είναι πολύ μεγαλύτερου μεγέθους, με κίτρινο/μαύρο ράμφος και χωρίς τα χαρακτηριστικά επιμηκυμένα φτερά του αυχένα. Οι βιότοποι που διαβιεί περιλαμβάνουν υγροτοπικά οικοσυστήματα όπως λίμνες, λιμνοθάλασσες, ποτάμια και εκβολές, κ.λπ. με πολύ ρηχά νερά και υγρά λιβάδια. Η τροφή του περιλαμβάνει ψάρια, αμφίβια και ασπόνδυλα. Η κυνηγετική τεχνική του είναι, είτε παθητική με ενέδρευση σε σχεδόν πλήρη ακινησία του σε νερά κατάλληλου βάθους παραμονεύοντας το απρόσεκτο θήραμα, είτε ενεργητική κουνώντας τον πυθμένα με το ένα πόδι του αναγκάζοντας το θήραμα να αποκαλυφθεί. Συχνά σε περιοχές με μεγάλο πληθυσμό ατόμων συγκεντρώνονται σε ομάδες και τρέφονται μαζί.

Ο λευκοτσικνιάς απολαμβάνει επαρκούς προστασίας τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό και διεθνές επίπεδο, περιλαμβανόμενος σε πλήθος συμβάσεων, συνθηκών και νόμων. Στις άμεσες απειλές περιλαμβάνεται η λαθροθηρία, παρόλα αυτά οι έμμεσες είναι οι πιο σημαντικές απειλές εξαιτίας των πιέσεων που δέχονται οι βιότοποι που διαβιεί. Συγκεκριμένα, η συρρίκνωση και υποβάθμιση των υγροτόπων, η υποβάθμιση της ποιότητας των εσωτερικών υδάτων και η μείωση του αριθμού των ψαριών και αμφιβίων σε αυτά δεν αφήνουν πολλές ελπίδες για το μέλλον του λευκοτσικνιά αν οι πιέσεις εξακολουθήσουν να υφίστανται.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.