Navigation

ΣΤΗΝ ΑΡΑΒΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Γ. ΜΑΞΙΜΟΥ "ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΕΠΙ ΟΘΩΜΑΝΙΚΉΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης, Λογοτέχνης-Συγγραφέας τ. Αντιπρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Λογοτεχνών και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού στον τ. Δήμο Αροανίας Καλαβρύτων.

«Οὐ μὴ κρύψω ἀφ᾿ ὑμῶν πᾶν ρῆμα· εἴρηκα δὴ μυστήριον βασιλέως κρύψαι καλόν, τὰ δὲ ἔργα τοῦ Θεοῦ ἀνακαλύπτειν ἐνδόξως» ( Τωβίτ ΙΒ΄11).
   Πίστευα ότι είναι τόσο ολοφάνερα μεγάλη η προσφορά του Γ. Μαξίμου Ιβηρίτου ( Νικολόπουλου) και τόσο γνωστός ο ίδιος στα Ελληνικά γράμματα, που δεν χρειαζόταν από μένα η κριτική θέαση του έργου του και για τούτο όταν προέβαινα ή προβαίνω σε κάτι τέτοιο, το κάνω με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα. Όμως ασφαλώς δεν είχα δίκιο γιατί ο κριτικός έχει αποστολή να  στήσει γεφύρια απ όπου θα περάσει το αναγνωστικό κοινό για να συναντήσει τον δημιουργό και να χαρεί την ομορφιά της δημιουργίας του στερεώνοντας μέσα του την ιστορική αλήθεια. Υπ αυτή την έννοια παρουσιάζω αυτό το σπουδαίο και πολύτιμο βιβλίο του προς γνώση και φωτισμό των αναγνωστών-επί του προκειμένου θέματος- που όμοιό του πιστεύω δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα και το οποίο προλογίζει με τα καλύτερα και επαινετικότερα λόγια η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος.
Φανατικός κυνηγός αυτής της ιστορικής αλήθειας στάθηκε και στέκεται σ όλη του τη ζωή ο Γ. Μάξιμος. Μια αληθινή μέλισσα « εφ άπαντα τα βλαστήματα καθιζάνουσα, αφ ενός δε τα βέλτιστα λαμβάνουσα», από την εύχυμη ιστορία της Ελληνικής φυλής και της Αγιορείτικης ιστορικής διαδρομής κατ επέκταση, για να τα παραδώσει  γλυκύτατα στον αναγνώστη.
   Το Άγιον Όρος, ο περιώνυμος Άθως με την υπερχιλιετή ζώσα παράδοση εδημιουργήθη και ήκμασε, ως Μοναχική Πολιτεία, εντός της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και συνέχισε την επί αιώνες φωτεινή πορεία και αποστολή εντός του Οθωμανικού Κράτους, παρά τα πλείστα δεινά τα οποία υπέστη και περιήλθε κατόπιν, το 1912, με την επίμονη θέληση των Αγιορειτών δικαίως στους κόλπους της μητέρας Ελλάδος, ως συνεχιστής και θεματοφύλακας της Βυζαντινής κληρονομιάς.
   Η συγγραφή και εν συνεχεία επετειακή έκδοση της παρούσης ογκώδους εργασίας με τον τίτλο «ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΕΠΙ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ» , συνέπεσε και με την εν Κυρίω ανάδειξη του Γ. Μαξίμου, εις την πλέον τιμητική θέση της Αγιωνύμου Πολιτείας, αυτή του Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους (2012-2013). Έναν θεσμό που τίμησε ιδιαίτερα ο ίδιος κατά γενική ομολογία και λάμπρυνε με την σεμνή καθ όλα, αλλά και δυναμική παρουσία του.
Η ανά χείρας προαναφερόμενη όντως ογκώδης και επιστημονική εργασία, είναι πρωτότυπη στο είδος της καθότι περιλαμβάνει πλούσιο ιστορικό υλικό, επεξεργασμένο και διασταυρωμένο. Πολλοί συγγραφείς  μεταφέρουν εξ αντιγραφής αρκετά λάθη εις τα συγράμματά τους ίσως εξ αβελτηρίας, με συνέπεια τούτα να διαιωνίζονται. Στην εν λόγω εργασία αυτά έχουν απαλειφτεί.
   Επιπλέον η παρούσα έκδοση συμπληρώνεται με πλούσιο,  πρωτότυπο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, καθώς και με την περιγραφή θαυμάτων και θαυμαστών γεγονότων που οδήγησαν στην σωτηρία της ψυχής αλλά και στην αγιότητα πολλούς ανθρώπους στους δυσχείμερους εκείνους καιρούς.
   Κρίνεται ιδιαιτέρως ενδιαφέρον το γεγονός της ύπαρξης, της συνεχόμενης παρουσίας και δράσης του Αγιωνύμου Όρους κατά την πολύχρονη Οθωμανική Κυριαρχία στον τόπο μας. Ίσως οι Τούρκοι να ήθελαν να έχουν τούτο ως ανάχωμα για τον μηδενισμό της όποιας παπικής παρουσίας εκεί και τις όποιες παραμέτρους μπορούσε αυτή να δημιουργήσει.
   Οι δυσκολίες του παρελθόντος έχουν μεταβληθεί σε φως δια της υπομονής των Αγιορειτών, που μας φωτίζουν τις σκοτεινές μέρες και  απαλύνουν ή μηδενίζουν τα δυσβάστακτα άχθη των καιρών μας.
                                   **************************
   Με τούτα λόγια παρουσίασα προ καιρού το περιώνυμο βιβλίο του αυταδέλφου Γ. Μαξίμου. Όμως πρόσφατα ήλθε να προστεθεί μια καινούρια διάσταση την οποία πρέπει να επισημάνουμε προς χάριν του αναγνωστικού κοινού, της πατρίδος μας και όχι μόνο.
   Το Πανεπιστήμιο του Κουβέιτ εξεδήλωσε το ενδιαφέρον και ζήτησε από τον Γ. Μάξιμο να μεταφράσει στην αραβική γλώσσα το εν λόγω βιβλίο, προκειμένου να το καταστήσει γνωστό σε πάνω από τετρακόσια εκατομμύρια κόσμο, όπως γράφει σε σχετική επιστολή που απέστειλε στο Γ. Μάξιμο.
   Εμείς ζητήσαμε μετά φορτικότητας την εν λόγω επιστολή-προκειμένου να την δημοσιεύσουμε-προσκρούοντας στη σεμνότητα και ταπεινότητα του αυταδέλφου, λόγιου μοναχού. Τελικά εκάμφθησαν οι όποιες αντιρρήσεις, καθότι τονίστηκε απ τη μεριά μας, πως αυτή η καινούρια διάσταση δεν αποτελεί θέμα προβολής και πως πρέπει να γίνει γνωστή ευρύτερα, διότι αποτελεί μια φωτεινή πλευρά της ήδη σκοτεινιασμένης καθημερινότητάς μας, σ αυτή τη δύσκολη εποχή των μνημονίων και της κατάπτωσης πολλών αξιών στην πατρίδα μας.
   Μετά μεγίστης χαράς λοιπόν την δημοσιεύουμε, τονίζοντας το μεγαλείο κάποιον ανθρώπων-όπως ο Γ. Μάξιμος-που εργάζονται αόκνως και αθορύβως για την ορθοδοξία και τον Ελληνισμό.

Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης


ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ NEWS

Σχολιάστε: