Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Σαν Σήμερα 15 Νοεμβρίου

Γεγονότα 565 - Ο Ιουστίνος Β΄ διαδέχεται τον θείο του, Ιουστινιανό Α', ως αυτοκράτορας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. 655 - Μάχη ...

Γεγονότα
565 - Ο Ιουστίνος Β΄ διαδέχεται τον θείο του, Ιουστινιανό Α', ως αυτοκράτορας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.
655 - Μάχη του Βίνβεντ: Ο Οσουί της Νορθουμβρίας νικά τον Πέντα της Μερκίας.
1315 - Μάχη του Μοργκάρτεν: οι Ελβετοί στήνουν ενέδρα και νικούν το στρατό του Λεοπόλδου Α', δούκα της Αυστρίας.
1532 - Κατόπιν εντολής του Φρανθίσκο Πιθάρρο, Ισπανοί κατακτητές με επικεφαλής τον Ερνάντο ντε Σότο συναντούν τον ηγέτη των Ίνκας, Αταουάλπα, έξω από την πόλη Καχαμάρκα.
1533 - Ο Φρανθίσκο Πιθάρρο φτάνει στο Κούσκο, πρωτεύουσα των Ίνκας.
1806 - Ο υπολοχαγός Ζέμπελον Πάικ βλέπει μία μακρινή κορυφή ενός βουνού ενώ βρίσκεται κοντά στους πρόποδες των Βραχωδών Ορέων στο Κολοράντο (αργότερα ονομάστηκε Πάικ Πικ, δηλαδή η κορυφή του Πάικ).
1859 - Πραγματοποιούνται στην Αθήνα τα Ολύμπια του 1859, η πρώτη προσπάθεια αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στη νεώτερη ιστορία.
1864 - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: ο υποστράτηγος Τεκάμσε Σέρμαν αναχωρεί από την Ατλάντα στην Τζόρτζια και ξεκινά την πορεία του προς τη θάλασσα.
1889 - Ο αυτοκράτορας Πέτρος Β΄ της Βραζιλίας καθαιρείται με στρατιωτικό πραξικόπημα και η Βραζιλία κηρύσσεται δημοκρατία.
1920 - Πραγματοποιείται στη Γενεύη η πρώτη συνέλευση της Κοινωνίας των Εθνών.
1921 - Το διάβημα της Αγγλίας υπέρ των ελληνοτουρκικών κρατών αποτυγχάνει. Ο Κεμάλ δηλώνει στους Αγγλους απεσταλμένους στην Άγκυρα, ότι δεν εννοεί να έλθει σε συζήτηση με τους Έλληνες, αν δεν δηλώσουν ότι παραιτούνται της Ανατολικής Θράκης και ότι αποχωρούν από τη Μικρά Ασία.
1922 - Το έκτακτο στρατοδικείο που δικάζει τους πρωταιτίους της μικρασιατικής καταστροφής, εκδίδει την ετυμηγορία του στις 6:30 το πρωί. Ώρα 11:30 εκτελούνται στου Γουδή οι έξι θεωρούμενοι ως υπαίτιοι της Μικρασιατικής καταστροφής.
1926 - Το ραδιοφωνικό δίκτυο NBC βγαίνει "στον αέρα".
1943 - Ο αρχηγός των SS, Χάινριχ Χίμλερ, διατάσσει όλοι οι τσιγγάνοι να τεθούν στο ίδιο επίπεδο με τους Εβραίους και να σταλούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης
1949 - Εκτελείται δι απαγχονισμού στην Ινδία ο υπεύθυνος για τη δολοφονία του Μαχάτμα Γκάντι, Ναθουράμ Βιναγιάκ Γκόντσε και ο συνεργός του Ναραγιάν Άπτε.
1951 - Καταδικάζεται ο Νίκος Μπελογιάννης, με κατηγορία την παράβαση του νόμου 509/1947 για απόπειρα ανασυγκρότησης του Κ.Κ.Ε.
1954 - Ο Gallant Fox, το άλογο που είχε κερδίσει το Triple Crown το 1930, πεθαίνει σε ηλικία 27 ετών.
1956 - Αίγυπτος: Στη ζώνη της διώρυγας του Σουέζ φθάνουν οι πρώτες μονάδες του ΟΗΕ για να επιβάλουν κατάπαυση του πυρός.
1956 - Κυκλοφορεί η πρώτη ταινία του Έλβις Πρίσλεϊ, με τίτλο "Love Me Tender".
1963 - Το σύστημα της άμεσης εκλογής δημάρχου στις προσεχείς δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο.
1964 - Αιφνιδιαστική παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από την υπουργική του θέση. Επικαλείται προσπάθεια προσωπικής του σπίλωσης και μηχανορραφία για την υπονόμευση της κυβέρνησης. Οι αντίπαλοί του θεωρούν ότι ισχυροποιείται ως πόλος έλξης της Κεντροαριστεράς.
1964 - Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των θεολόγων εναντίον της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Κύριος στόχος των επιθέσεων ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Ευάγγελος Παπανούτσος, στον οποίο χρεώνεται η υποβάθμιση της διδασκαλίας των θρησκευτικών.
1965 - Με οριακή πλειοψηφία 6 ψήφων εκλέγεται πρόεδρος της Βουλής ο κυβερνητικός υποψήφιος Δημήτριος Παπασπύρου.
1967 - Ζήτημα της Κοφίνου: συγκρούσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στα χωριά Άγιος Θεόδωρος και Κοφίνου πυροδοτούν μείζονα ελληνοτουρκική κρίση, ενώ η Τουρκία ετοιμάζεται και για εισβολή στην Κύπρο.
1968 - Τίθεται σε ισχύ το διαβόητο Σύνταγμα του Παπαδόπουλου.
1969 - Πόλεμος του Βιετνάμ: Στην Ουάσινγκτον πάνω από 250.000 διαδηλωτές πραγματοποιούν ειρηνική διαδήλωση ενάντια στον πόλεμο.
1973 - Στη Βρετανία, οκτώ μέλη του IRA (Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός) καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη για βομβιστικές ενέργειες στο Λονδίνο.
1973 - Οι φοιτητές κλείνονται στα Πολυτεχνείο Αθηνών και Θεσσαλονίκης και καλούν το λαό σε εξέγερση κατά της χούντας.
1980 - Ο πάπας Ιωάννης-Παύλος Β επισκέπτεται τη Δυτική Γερμανία. Είναι η πρώτη επίσκεψη πάπα μετά από 198 χρόνια.
1983 - Η τουρκική διοίκηση ανακήρυξε τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου ανεξάρτητο κράτος (Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου).
1987 - Ο Αυστριακός Gerhard Berger είναι ο νικητής του πρώτου αγώνα του Grand Prix της Αυστραλίας.
1988 - Το Εθνικό Παλαιστινιακό Συνέδριο διακήρυξε την ανεξαρτησία του Κράτους της Παλαιστίνης.
1989 - Το Ισραήλ απαγορεύει την κυκλοφορία σε ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης και της Γάζας, εμποδίζοντας έτσι τις εκδηλώσεις για την πρώτη επέτειο από την ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
1990 - Ο παραγωγός των "Μίλι Βανίλι" αποκαλύπτει ότι δεν ήταν αυτοί που τραγουδούσαν στο άλμπουμ τους και ότι η φωνή ήταν δανεική
1991 - Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, προτείνει στον Μάτζικ Τζόνσον να μετάσχει στην Επιτροπή κατά του AIDS.
1991 - Στη πόλη Μπορ του Σουδάν (σήμερα στο Νότιο Σουδάν) πραγματοποιείται σφαγή περίπου 2000 ατόμων από μαχητές των φυλών Νουέρ της πτέρυγας SPLA-Nasir, υπό την διοίκηση του Ριέκ Μαχάρ, και μέλη του λεγόμενου Λευκού Στρατού των Νουέρ. (Σφαγή του Μπορ).
1992 - Στο Νορθέιμ της Γερμανίας, 11 νεκροί και 33 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της σύγκρουσης επιβατικής αμαξοστοιχίας με βαγόνια, που είχαν αποσυνδεθεί από εμπορικό τρένο.
1993 - Ένοπλοι σκοτώνουν τον επικεφαλής της παλαιστινιακής οργάνωσης "Φατάχ" στο Λίβανο, Μουίν Σαμπάιτα.
1998 - Η Ελλάδα σημειώνει τη μεγαλύτερη διάκριση στην ιστορία της άρσης βαρών, στο 69ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών στο Λάχτι της Νορβηγίας . Η Ελλάδα ανακηρύσσεται παγκόσμια πρωταθλήτρια (συμπρωταθλήτρια με τη Βουλγαρία) με 566 βαθμούς και 15 μετάλλια (6 χρυσά, 4 αργυρά και 5 χάλκινα).
1999 - Έπειτα από 13 χρόνια διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ η Κίνα υπογράφει συμφωνία ένταξη της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Είχε προηγηθεί η ένταξη της στην GATT.
2003 - Στόχος βομβιστικών επιθέσεων γίνεται η Κωνσταντινούπολη. Από το φονικό χτύπημα κατά δύο εβραϊκών συναγωγών 25 άνθρωποι σκοτώνονται και δεκάδες τραυματίζονται. Την ευθύνη αναλαμβάνει τουρκική ισλαμική οργάνωση για λογαριασμό και της Αλ Κάιντα. Οι τουρκικές αρχές προχωρούν σε συλλήψεις, ενώ ασκούνται διώξεις εναντίον εννέα ατόμων.
2007 - Ο κυκλώνας Σιντρ χτυπά το Μπανγκλαντές και σκοτώνει περίπου 5.000 άτομα.
2009 - Ιδρύεται η F1 aXion

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.