Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΔΕΣΙΝΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ: "Γιορτή Παιδείας" από τον Σύνδεσμο Καμενιανιτών - Δροβολοβιτών – Δεσινιωτών.

Εδώ και αρκετά χρόνια ο Σύνδεσμος Καμενιανιτών – Δροβολοβιτών και Δεσινιωτών πραγματοποιεί μια ξεχωριστή εκδήλωση με ιδιαίτερο πνευματι...

Εδώ και αρκετά χρόνια ο Σύνδεσμος Καμενιανιτών – Δροβολοβιτών και Δεσινιωτών πραγματοποιεί μια ξεχωριστή εκδήλωση με ιδιαίτερο πνευματικό υπόβαθρο και σημασία. Είναι η καθιερωμένη πλέον « ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ», που γίνεται την 26η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο κατά την εορτή της Μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στον αύλειο χώρο του πανηγυρίζοντος ναού του Δεσινού-έμπροσθεν της προτομής του Δεσινιώτη αοιδίμου πρωθιερέα, ιστορικού συγγραφέα και καθηγητού π. Νικολάου Παπαδοπούλου-όπου βραβεύει τους αριστεύσαντες μαθητές του Γυμνασίου Ψωφίδας.
Με αυτό τον τρόπο ο Σύνδεσμος μας όπως πάντα-ξεφεύγοντας από στενά, τοπικά ή και τοπικιστικά όρια-θέλει να αναπτύξει ακόμη περισσότερο το πνευματικό υπόβαθρο των νέων μας, την «ευγενή άμιλλα» και το «ευ αγωνίζεσθαι». Η εορτή αυτή τα τελευταία χρόνια τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαβρύτων. Σήμερα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της ισοπέδωσης των αξιών, εμείς δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα  στα στοιχεία αυτά, που θα δώσουν με τη σειρά τους ένα ακόμη στέρεο εφαλτήριο, για το άλμα στη γνώση και για τη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για την πληγωμένη Ελλάδας μας που «βολοδέρνει» στις συμπληγάδες των καιρών μας, με κίνδυνο να καταποντιστεί.
Μια πολύ σπουδαία, ξεχωριστή και πρωτοπόρα εκδήλωση σε ποιότητα, αξία και νόημα, πραγματοποίησε και φέτος ο Σύνδεσμος Καμενιανιτών – Δροβολοβιτών & Δεσινιωτών , αφιερωμένη στους μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Ψωφίδος που αρίστευσαν-πρώτευσαν κατά το σχολικό έτος 2016-2017. Τους αριστεύσαντες τίμησε με δίπλωμα, μετάλλιο, συμβολικό χρηματικό ποσό, καθώς και με ένα βιβλίο του προέδρου του Κωνσταντίνου Νικολόπουλου, με τον τίτλο, «Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΡΩ» διηγήματα.
Πλήθος κόσμου, μαθητές, ιερείς, καθηγητές ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Καλαβρύτων κ. Ν. Μαγκαφάς, η αντιδήμαρχος Αροανίας κ. Χαρά Γεωργακοπούλου, η διευθύντρια του Γυμνασίου Ψωφίδας κ. Κατερίνα Παναγοπούλου, η υποδιευθύντρια κ Αφροδίτη Σουλιμιώτη και πολλοί επισκέπτες τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και έδωσαν τα εύσημα σε τιμωμένους αλλά και στους διοργανωτές. 
Τους προσκεκλημένους και βραβευόμενους καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου μας κ. Κωνσταντίνος Νικολόπουλος – Καμενιανίτης με ένα μεστό νοημάτων και σημασίας λόγο του, απόσπασμα του οποίου δημοσιεύουμε τονίζοντας τον αξιακό του χαρακτήρα.
      
Ομιλία Κωνσταντίνου Νικολόπουλου-Καμενιανίτη
Κύριε πρόεδρε της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου μας των Καλαβρύτων, κυρία Διευθύντρια του Γυμνασίου Ψωφίδας, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί μας μαθητές, καθηγητές και γονείς σας καλωσορίζω σήμερα εδώ σε τούτη τη μικρή γωνιά του Δήμου μας στο όμορφο Δεσινό και στον  πανηγυρίζοντα ναό της Μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου-ηγαπημένου μαθητή του Χριστού-και εύχομαι από καρδιάς,  Χρόνια Πολλά σε όλους εσάς και τις οικογένειές σας!!!
Με αφορμή την σημερινή μέρα-όπου ο Σύνδεσμός μας Καμενιανιτών, Δροβολοβιτών, Δεσινιωτών «Ο ΗΡΑΚΛΗΣ», βραβεύει τους αριστεύσαντες-πρωτεύσαντες μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου μας της Ψωφίδας. Μια γιορτή που έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια από τους προκατόχους μας με σκοπό την καλλιέργεια του πνεύματος  «της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι» μεταξύ σας- μεταξύ των υπευθύνων πολιτών του αύριο του τόπου μας-θα ήθελα κι εγώ ως πρόεδρος του Συλλόγου μαζί με τα άλλα μέλη του Διοικητικού μας Συμβουλίου και με όσους σας σκέπτονται και σας αγαπούν να δώσω τις ευχές μου για καλή και καρποφόρα σχολική χρονιά. Αν θέλουμε βέβαια να είμαστε ρεαλιστές, θα ομολογούσαμε ότι οι ευχές μας για μία καλή χρονιά ξεπερνούν δυστυχώς πολλές φορές τις ελπίδες μας για κάτι τέτοιο. Επειδή όμως θα θέλαμε όλοι μας να συμβεί το αντίθετο, να έχετε δηλαδή καλή χρονιά, επιτρέψτε μου μαζί με τις ευχές να καταθέσω και λίγες σκέψεις.
Πριν από λίγο είδατε να τιμούμε με τρισάγιο τη μνήμη ενός λαμπρού τέκνου του Δεσινού, ενός ανθρώπου των γραμμάτων και του πνεύματος, ενός λειτουργού του Υψίστου που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στα ελληνικά γράμματα και την Καλαβρυτινή ιστοριογραφία, με ένα τεράστιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο για το ιστορικό παρελθόν του τόπου μας και τους ήρωες προγόνους μας. Του αοιδίμου πρωθιερέα στον Ι. ναό του Αγίου  Γεωργίου Καρύτση των Αθηνών και καθηγητού Μέσης Εκπαίδευσης π. Νικολάου Παπαδοπούλου, στου οποίου τη μορφή υποκλινόμαστε.
Όπως βλέπετε ο ευλογημένος τόπος στον οποίο ζούμε κουβαλάει μία παράδοση που έχει άμεση σχέση με τη ζωή. Ο τόπος μας, η πατρίδα μας, ο λαός μας γέννησε μοναδικό πνεύμα, τέχνη και πολιτισμό που ομολογείται από όλους και πάντοτε. Αυτό το πνεύμα γέννησε σοφούς, ήρωες και αγίους, που αυτοί έβαλαν τη σφραγίδα τους στην παγκόσμια ιστορία.
Όλο αυτό έγινε γιατί υπήρχε μία σπάνια παιδεία. Μία παιδεία που μόρφωσε και καταξίωσε τον άνθρωπο όσο τίποτε άλλο. Μία παιδεία που στηρίχθηκε σε τρεις βάσεις: στην αρετή, στην αριστεία και στην πίστη. Δηλαδή στην ηθική, στην τελειότητα και στην υπέρβαση. Σήμερα αυτά τα τρία όχι μόνον δεν καλλιεργούνται, αλλά συστηματικά περιφρονούνται και πολεμούνται. Η αρετή θεωρείται ανοησία, η αριστεία ρατσισμός και η πίστη σκοταδισμός.  Αποτέλεσμα, το εκπαιδευτικό σύστημα και οι σύγχρονες κοινωνίες να γεννούν έναν ανθρωπισμό, ο οποίος - για να δανειστώ εδώ κάποια λόγια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικολάου - «παράγει μεν επιστήμονες που όμως δεν είναι σοφοί, δυνατούς που όμως δεν είναι ήρωες και ικανούς που δυστυχώς αγνοούν την αγιότητα».
Είναι καιρός να γυρίσουμε στην παραδοσιακή μας παιδεία, που καλλιεργώντας την αρετή ολοκληρώνει τον άνθρωπο, που προωθώντας την αριστεία τον οδηγεί στο μέγιστο της αξίας του, που εμπνέοντας την πίστη τον βοηθάει να καταλάβει ότι υπάρχει ζωή πέραν από τα όριά του και Θεός μέσα στην καρδιά του. Είναι καιρός αυτά να ζητήσουμε από το σημερινό σχολείο, αυτά να απαιτήσουμε από τους σχεδιαστές της παιδείας μας, αυτά να διεκδικήσουμε από τη ζωή μας. Όλοι μαζί. Η αρετή είναι το έδαφος της ψυχής, η αριστεία το λίπασμα και η πίστη ο σπόρος. Το σχολείο πρέπει να φυτέψει την πίστη στον Θεό και η Εκκλησία να Τον φέρει στη ζωή μας. Αν σας λένε ότι δεν υπάρχει Θεός, αυτό είναι τεράστιο ψέμα και ασυγχώρητο λάθος. Αυτό είναι η πραγματική πηγή της κρίσης.
Καιρός να βγούμε από αυτό το ασφυκτικό για την ύπαρξή μας μνημόνιο και να επανεκκινήσουμε την παιδεία μας στις παλιές της βάσεις, με νέο όμως ενθουσιασμό. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και πρέπει να το κάνουμε. Μάλιστα τα νέα παιδιά είναι ο μονόδρομος της σωτηρίας μας. Είδατε πως νέα παιδιά, με ηλικίες κοντά στις δικές σας, μάλιστα κάτω από εντελώς αντίξοες προϋποθέσεις, κατάφεραν να πρωτεύσουν στους περσινούς Ολυμπιακούς αγώνες και να κάνουν υπερήφανο έναν ολόκληρο λαό, τον τσακισμένο λαό μας. Ας πάρουμε από αυτούς μάθημα για το τι σημαίνει αρετή και αριστεία και ας αντλήσουμε ελπίδα. Τα νέα παιδιά τελικά αποδεικνύονται οι καλύτεροι δάσκαλοί μας. Γι’ αυτό και είστε η ελπίδα μας. Ναί, εσείς είστε η ελπίδα μας. Αρκεί να μιμηθείτε αυτά τα εξαιρετικά πρότυπα που βρίσκονται ανάμεσά σας.
Αν συνεχίζει να υπάρχει Ελληνισμός στο διάβα των αιώνων, αγαπητά μας παιδιά, κυρίες και κύριοι - ενώ άλλα Έθνη εξαφανίστηκαν από την παγκόσμια ιστορία- τούτο οφείλεται στις αξίες, στη σημειολογία και τα πιστεύω του Ελληνικού λαού κόντρα στις όποιες παθογένειές του. Μόρφωση λοιπόν για όλους.
Το καλύτερο σχολείο είναι αυτό που διδάσκει την αρετή, την αριστεία και την πίστη. Και οι καλύτεροι δάσκαλοι οι καλύτεροι μαθητές είναι αυτοί που τα εφαρμόζουν στη ζωή τους.
Ο δρόμος της αρετής αγαπητά μας παιδιά δεν είναι εύκολος. Είναι δύσκολος, ανηφορικός και κακοτράχαλος, έχει όμως μεγάλη ομορφιά η πορεία του, αλλά και στο τέρμα.
Κατά τον νομπελίστα έλληνα ποιητή Γ. Σεφέρη «Τα γράμματα είναι από τις πιο ευγενικές ασκήσεις κι από τους πιο υψηλούς πόθους του ανθρώπου. Η παιδεία είναι ο κυβερνήτης του βίου. Κι επειδή οι αρχές αυτές είναι αληθινές, πρέπει να μην ξεχνούμε πως υπάρχει μια καλή παιδεία εκείνη που ελευθερώνει και βοηθά τον άνθρωπο να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον εαυτό του και μια κακή παιδεία εκείνη που διαστρέφει και αποστεγνώνει και είναι μια βιομηχανία που παράγει τους ψευτομορφωμένους και τους νεόπλουτους της μάθησης, που έχουν την ίδια κίβδηλη ευγένεια με τους νεόπλουτους του χρήματος».
Συγχαρητήρια λοιπόν πολλά σε σας παιδιά που αριστεύσατε, συγχαρητήρια και σε όλους τους μαθητές για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν στη ζωή!

Να έχετε όλοι σας, καθηγητές, γονείς και μαθητές, αλλά και όλοι οι παριστάμενοι  την ευλογία του Θεού.

  Χρόνια πολλά και σας ευχαριστώ.

*** Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Καλαβρύτων κ. Ν. Μαγκαφάς που έλαβε τον λόγο στη συνέχεια, εξήρε την διοργάνωση αυτή και τη σημασία της ενώ συνεχάρη τον Σύνδεσμό μας, για την πολυδιάστατη πολιτιστική και πνευματική του δράση, και στάθηκε ιδιαίτερα στο νόημα της ονομασίας που έχει δώσει ο Σύνδεσμός μας στην εκδήλωση αυτή, με τον ιδιαίτερα εύστοχο τίτλο, «ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ».
Στη συνέχεια συνεχάρη και τους ίδιους τους μαθητές για την όντως αξιέπαινη προσπάθεια τους εδώ στα απόμακρα σχολεία του ορεινού Δήμου Καλαβρύτων, για τα οποία τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και ο ίδιος καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες –παρά τις αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε - να τα κρατήσουν ζωντανά σε εκπαιδευτικό προσωπικό και υποδομές, ενώ ο ίδιος προσέφερε ένα τάμπλετ ως δώρο, στην μαθήτρια με τον μεγαλύτερο βαθμό.
** Η διευθύντρια του Γυμνασίου Ψωφίδας κ. Κατερίνα Παναγοπούλου συνεχάρη και ευχαρίστησε το Σύνδεσμό μας για την πίστη του στις αξίες του Ελληνισμού, για την γενικότερη συμπαράσταση στο Γυμνάσιο Ψωφίδας, αλλά και για το μεγαλείο των σκέψεων και του υπόβαθρού του.
*Η Αντιδήμαρχος του Δήμου Καλαβρύτων και εκπαιδευτικός κ. Χαρά Γεωργακοπούλου-πάντα παρούσα στις επάλξεις τόνισε την αξία της εκδήλωσης, και την ιδιαίτερη σημασία της, που όμοιά της δεν έχει συναντήσει και μάλιστα σ ένα μικρό χωριό του Δήμου μας.
* Η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Δεσινού κ. Διαμάντω Αθανασοπούλου, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους μαθητές και όλους τους υψηλούς προσκεκλημένους που φέτος ξεπέρασαν κάθε προσδοκία συμμετοχής.
Ευχαρίστησε επίσης το Σύλλογό μας για την ξεχωριστή πνοή που δίνει στο Δεσινό, καθώς και για το ιδιαίτερο νόημα αυτής της εκδήλωσης.
  Την γενική επιμέλεια είχε ο ακαταπόνητος Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου μας, κ. Αλέξανδρος Σταθόπουλος.
Δημοσιεύουμε τιμής ένεκεν και τα ονόματα των βραβευομένων μαθητών του Γυμνασίου Ψωφίδας καθώς και τον βαθμό τους.

Α΄ Γυμνασίου: Παναγόπουλος Νικόλαος του Χρήστου,( 19 &1/14)
-  Σωτηροπούλου Κωνσταντίνα του Παναγιώτου , (19 & 1/14)
Β΄ Γυμνασίου: Σπανός Δημήτριος του Ιωάννου, (18 & 12/14)
Γ΄ Γυμνασίου: Σωτηροπούλου Αθανασία του Παναγιώτου, (19 &12/14)
Σ  όλους τους μαθητές το Δ. Σ. του Συνδέσμου Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών εύχεται κάθε καλό, υγεία και επιτυχίες στη ζωή τους. Ο τόπος μας χρειάζεται φωτισμένα μυαλά με λελογισμένη σκέψη και πορεία, για να πάει μπροστά και προκόψει.


  

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.