Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Σήμα κινδύνου για την ελληνική κτηνοτροφία

Οι τιμές παραγωγού εξακολουθούν να δέχονται πιέσεις, την ώρα που το κόστος παραγωγής εκτινάσσεται, αφού η παρατεταμένη ξηρασία έπληξε τα...

Οι τιμές παραγωγού εξακολουθούν να δέχονται πιέσεις, την ώρα που το κόστος παραγωγής εκτινάσσεται, αφού η παρατεταμένη ξηρασία έπληξε τα βοσκοτόπια.

Μπορεί ο νέος ορισμός για τα βοσκοτόπια, όπως αποτυπώθηκε από την Προεδρία του Συμβουλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (omnibus) να δίνει τη δυνατότητα να γίνουν επιλέξιμες προς ενίσχυση μια πληθώρα φυσικών βοσκήσιμων πόρων, όπως τα θαμνολίβαδα και τα δασολίβαδα, τα οποία παρέχουν τροφή στα ζώα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, να αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για χιλιάδες κτηνοτρόφους της χώρας μας, προς το παρόν, όμως, σχεδόν το σύνολο των παραγωγών βρίσκεται προ τρομερού αδιεξόδου, αδύναμο να ανταπεξέλθει στην κρίση που ο κλάδος αντιμετωπίζει ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.
Αυτό διαπίστωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, όπου με έμφαση επισημάνθηκε η ανάγκη παρέμβασης του κράτους στο μείζον θέμα της συμπίεσης των τιμών και των πρακτικών που έχουν μεθοδευμένα οδηγήσει στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης.
Εξίσου αποφασιστική θα πρέπει να είναι η παρέμβαση στο θέμα των ελέγχων και της εισαγωγής ποσοτήτων γάλακτος από άλλες ευρωπαϊκές ή τρίτες χώρες.
Παράλληλα, με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα μας τους προηγούμενους μήνες δεν επέτρεψαν ούτε τη σπορά των κτηνοτροφικών φυτών ούτε τη φυσική βλάστηση στα βοσκοτόπια, με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής να εκτιναχθεί για τους κτηνοτρόφους που υποχρεωτικά έπρεπε να στραφούν στην αγορά ζωοτροφών.
Σημειώνουμε ότι ακόμη και σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα που θα έπρεπε να έχουν σπαρθεί με μηδική, βίκο, βρόμη, λούπινο και άλλα κτηνοτροφικά φυτά, παραμένουν ακαλλιέργητα, γεγονός που σημαίνει ότι και για τους πολλούς επόμενους μήνες θα εξακολουθήσει η ίδια κατάσταση.
Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, λαμβάνοντας τα μηνύματα από παραγωγούς σε όλη τη χώρα, εκτιμά ότι η απώλειες για τους κτηνοτρόφους είναι τεράστιες και σωρευτικά τα προβλήματα αυτά αποτελούν παράγοντα αποτρεπτικό της παραμονής των ανθρώπων της υπαίθρου στην παραγωγή.
Ως εκ τούτο ζητά την άμεση ενίσχυση των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί και την ανάληψη προληπτικών πρωτοβουλιών απ’ την πλευρά της πολιτείας, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις και να αποτραπούν ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.