Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Στο ΕΣΠΑ η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου στην Πατρών - Πύργου

Στο ΕΣΠΑ 2014-2020 εντάχθηκε εχθές ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος ολοκληρώνοντας την διαδικασία που είχε ξεκινήσει εδώ και σχεδόν δύο χ...

Στο ΕΣΠΑ 2014-2020 εντάχθηκε εχθές ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος ολοκληρώνοντας την διαδικασία που είχε ξεκινήσει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Η απόφαση ένταξης, από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του μεγάλου έργου που ως γνωστόν έχει σπάσει σε 8 επιμέρους εργολαβίες.

Ο Αυτοκινητόδρομος μήκους 74,8χλμ αποτελεί τη φυσική συνέχεια της Ολυμπίας Οδού, που σήμερα τερματίζει στο δυτικό άκρο της Περιμετρικής Πάτρας. Ενδιαφέρον στοιχείο για την χρονική προθεσμία του έργου έχει η ημερομηνία λήξης της πράξης (ένταξης) που είναι η 31η Δεκεμβρίου 2023. Το ποσό με το οποίο εντάχθηκε το Πάτρα-Πύργος είναι 355.689.156,35 ευρώ. Από αυτό το ποσό τα 261.691.982,54 ευρώ είναι το καθαρό ποσό, 62.611.675,81 ευρώ το ΦΠΑ και 31.385.498 το ποσό των απαλλοτριώσεων.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει τώρα η ολοκλήρωση της 8ης δημοπράτησης που ακόμα εκκρεμεί καθώς δεν έχει προκηρυχθεί. Επίσης σημαντικό είναι από εδώ και μπρος πως θα διαχειριστεί το Υπουργείο Υποδομών τους μειοδότες όπως έχουν προκύψει από την διαγωνιστική διαδικασία.

Αν δεν έχουμε ανατροπές στην διαγωνιστική διαδικασία, οι συμβάσεις κατασκευής θα πρέπει να σταλούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση, να αρχίσουν να υπογράφονται και τα έργα να ξεκινήσουν στο πρώτο τρίμηνο του 2018. Σύμφωνα με τις προκηρύξεις των έργων όλες οι εργολαβίες έχουν διάρκεια 42 μήνες.

Το Φυσικό αντικείμενο του συνόλου του έργου είναι το παρακάτω:

Το έργο αφορά στην κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος, μήκους 74,8 km, από τα οποία τα 13,0 km περίπου (Χ.Θ. -0+287,58 έως Χ.Θ. 12+800) αποτελούν διαπλάτυνση και βελτίωση της χάραξης της υφιστάμενης Ε.Ο. Πάτρα – Πύργος, ενώ τα υπόλοιπα 61,8 km περίπου (Χ.Θ. 12+800 έως Χ.Θ. 74+499) διαμορφώνονται με νέα χάραξη . Ο αυτοκινητόδρομος προβλέπεται με τετράϊχνη διατομή πλάτους 21,30 m (χωρίς τις πλευρικές διαμορφώσεις) αποτελούμενη από 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση συνολικού πλάτους 14m (4x3,50m) και Λωρίδες Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.).

Σε προκαθορισμένες θέσεις του αυτοκινητοδρόμου θα διαμορφωθούν χώροι στάθμευσης (parking) με τις συνοδές λωρίδες εισόδου – εξόδου.

Το συνολικό Φυσικό Αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει τα εξής:

1.Την κατασκευή του Αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος, συνολικού μήκους 74,8 χλμ,

2.Οχτώ (8) Ανισόπεδους Κόμβους: Μιντιλογλίου (Χ.Θ. -0+002), ΒΙ.ΠΕ. (Χ.Θ.6+940), Κάτω Αχαΐας (Χ.Θ. 17+734), Βάρδας (Χ.Θ. 33+036),Κυλλήνης (Χ.Θ. 46+016), Γαστούνης (Χ.Θ. 53+676), Αμαλιάδας (Χ.Θ. 62+679) και Πύργου (Χ.Θ. 73+843).

3. Αποκατάσταση της επικοινωνίας των εκατέρωθεν περιοχών με διάνοιξη παράπλευρου δικτύου (Service Roads) και τμημάτων των οδών που διακόπτονται από τον αυτοκινητόδρομο (Κάθετοι οδοί).

4. Λοιπά συνοδά έργα, αποχέτευσης ομβρίων – αποστράγγισης, σήμανσης – ασφάλισης – περίφραξης, μεγάλα και μικρά τεχνικά έργα (γέφυρες, Άνω και Κάτω Διαβάσεις, οχετοί, τοίχοι, κλπ.), έργα περιβάλλοντος, εγκαταστάσεις οδοφωτισμού, τηλεφωνοδότησης, δικτύων άρδευσης – πυρόσβεσης, χώρους υγιεινής κλπ.

5. Εργασίες που υπολείπονται στα προσφάτως κατασκευασμένα / ημικατασκευασμένα τεχνικά (γέφυρες, Άνω / Κάτω Διαβάσεις, οχετοί) στο πλαίσιο της αρχικής Σύμβασης Παραχώρησης «Μελέτη-Κατασκευή-Χρηματοδότηση-Λειτουργία-Συντήρηση και Εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα- Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα» για την έντεχνη ολοκλήρωσή τους.

6. Έργα προαιρέσεων, τα οποία αφορούν σε υφιστάμενα οδικά τμήματα και σχετίζονται με τον αυτοκινητόδρομο. Τα έργα αυτά αυξάνουν σημαντικά την απόδοση του οδικού συστήματος, βελτιώνουν και αναβαθμίζουν υφιστάμενους δρόμους εξασφαλίζοντας νέες συνδέσεις του νέου οδικού άξονα με σημαντικά κέντρα της περιοχής (αεροδρόμιο Αράξου, ΒΙΠΕ Πάτρας, Λιμένας Κυλλήνης, Κόμβος Αρχαίας Ολυμπίας,Αρχαία Ήλιδα κ.λπ.).

7. Σύστημα ελέγχου – εποπτείας και μεταφοράς δεδομένων λειτουργίας του Αυτοκινητοδρόμου Πάτρας – Πύργου (SCADA).

Πέραν των ανωτέρω εργασιών κατασκευής στο αντικείμενο της Πράξης περιλαμβάνονται: απαλλοτριώσεις, εργασίες μετατόπισης – αποκατάστασης δικτύων ΟΚΩ και συνδέσεις με αυτά υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου και δράσεις δημοσιότητας.

Επίσης περιλαμβάνονται αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες, που θα εκτελεστούν από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Ηλείας και Αχαΐας.
από: Ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.