Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

1 Οκτωβρίου γιορτάζουν - Συναξαριστής

Σήμερα 1 Οκτωβρίου γιορτάζουν Ονομαστικές Εορτές: ΑΝΑΝΙΑΣ Ανανίας, Νίνος ΘΗΡΕΣΙΑ ΡΩΜΑΝΟΣ Ρωμανός, Ρωμάνα, Ρωμανή Συναξαριστή...

Σήμερα 1 Οκτωβρίου γιορτάζουν
Ονομαστικές Εορτές:
ΑΝΑΝΙΑΣ Ανανίας, Νίνος
ΘΗΡΕΣΙΑ
ΡΩΜΑΝΟΣ Ρωμανός, Ρωμάνα, Ρωμανή

Συναξαριστής:
Η εορτή της αγίας Σκέπης της Θεοτόκου. Σύναξις Παναγίας της «Γοργοϋπηκόου» (Ι. Μ. Ιβήρων). Ρωμανού του Μελωδού († ς΄αι.). Αγίου Ανανίου, επισκόπου Δαμασκού. Οσιομάρτυρος Μιχαήλ, του αγίου Μάρτυρος Δομνίνου, του εκ Θεσσαλονίκης. Οσίων Ιωάννου πρωτοψάλτου του Κουκουζέλη, Γρηγορίου δομεστίκου, του μελωδού και Σάβα του Ρώσου.

Ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός
Οι πληροφορίες για τον βίο του οσίου Ρωμανού δυστυχώς είναι λίγες. Έζησε τον 6ο αιώνα επί βασιλείας Αναστασίου του Α`. Αρχικά είχε χρηματίσει διάκονος στην εκκλησία της Βηρυτού. Κατόπιν μετέβη στην Κωνσταντινούπολη και έμεινε στα κελιά τού Ναού της Θεοτόκου. Ο Ρωμανός είχε μέτρια παιδεία και το ποιητικό ταλέντο του ήταν ακόμα άγνωστο. Διεκατέχετο όμως από μία βαθιά πίστη στην σεπτή μνήμη της Παναγίας της Παρθένου και τακτικά παρακολουθούσε στον Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών τις κατανυκτικές ολονυκτίες. Σε μία τέτοια, στην γιορτή των Χριστουγέννων, η ψυχή του γέμισε με κατάνυξη, έτσι που όταν γύρισε στο κελί του είδε όνειρο την Παναγία να του προσφέρει ένα βιβλίο. Ο Ρωμανός από τήν επίδραση τού ονείρου συνέθεσε για την γέννηση του Χριστού το τροπάριο «Η Παρθένος σήμερον τον υπερούσιον τίκτει». Από την στιγμή εκείνη η ποιητική επιφοίτηση του οσίου Ρωμανού έμεινε άσβεστη και αναδείχτηκε ο εξωχότερος και μεγαλύτερος μελωδός της Εκκλησίας μας.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.