BREAKING NEWS
latest

Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017

Να μην δοθούν τα Ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο

Για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Καλαβρύτων, αποφάσισε το χθεσινό (22/9) Δημοτικό Συμβούλιο. Η πρόταση του Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Λαζουρά ήταν να μην διατεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως ζητά η Κυβέρνηση λόγω των δημοσιονομικών δυσκολιών, πολλώ δε μάλλον, όπως τόνισε, όταν διαθέσιμα δεν υπάρχουν. Ακολούθησε έντονη, πολιτική κυρίως, συζήτηση και αποφασίστηκε ομόφωνα η πρόταση του Δημάρχου που συντάσσεται με την πρόσφατη απόφαση της ΚΕΔΕ. 
Η απόφαση της ΚΕΔΕ έχει ως εξής:     
• Αν είναι ειλικρινείς οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Α. Τσiπρα ότι η χώρα εξέρχεται από τα μνημόνια και δεν υφίστανται πλέον οι δημοσιονομικές δυσκολίες της περιόδου του καλοκαιριού του 2015, που την οδήγησαν να προχωρήσει στην έκδοση της Π.Ν.Π., δεν υφίστανται και οι λόγοι για την εφαρμογή της. Αρα δεν υφίσταται ουσιαστικός λάγος να καταθέσουν οι Δήμοι τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τ.τ.Ε.. 
• Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' Βαθμού είναι έτοιμη να συμβάλλει υπεύθυνα στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή αναγέννηση της χώρας. Η συμβολή αυτή δεν εξαρτάται από την κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά από το να της δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιήσει τα χρήματά της με αναπτυξιακά κριτήρια. 
• Η Αυτοδιοίκηση «δεν αντέχει» άλλη περικοπή πόρων. Ήδη τα τελευταία χρόνια οι πόροι της έχουν περικοπεί πάνω από 60°/ο. Είναι αποκλεισμένη ουσιαστικά από τους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του ΕΣΠΑ και του Πράσινου Ταμείου. Ενώ της έχουν αφαιρεθεί θεσμοθετημένοι πόροι που μέχρι πρότινος της ανήκαν. 
• Θεωρούμε ότι Θα ήταν ωφελιμότερο για τις τοπικές κοινωνίες να είχαν τη δυνατότητα οι Δήμοι να αξιοποιούν τα ταμειακά τους διαθέσιμα για την χρηματοδότηση έργων, που θα ενίσχυαν την τοπική ανάπτυξη και απασχόληση. Κι όχι να τα δεσμεύουν σε αποταμιευτικούς λογαριασμούς στην ΤτΕ, όπου τα χρήματα τους θα χρησιμοποιούνταν για την πληρωμή της «μαύρης τρύπας» του δημόσιου χρέους. 
• Αρνούμαστε να εφαρμόσουμε αποφάσεις του Κεντρικού Κράτους που δεν λαμβάνει υπόψη τις Θέσεις μας. Εξακολουθούν να μας δεσμεύουν για το συγκεκριμένο ζήτημα οι αποφάσεις του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. του 2015 και των Έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων και Τακτικών μας Συνεδρίων. Δεν Θα υποκύψουμε σε αυθαίρετες και χωρίς δημοκρατικό διάλογο αποφάσεις 
• Η ενεργοποίηση της ΠΝΠ «δυναμιτίζει» με ευθύνη της Κυβέρνησης το διάλογο για την αλλαγή του «Καλλικράτη» και τη Μεταρρύθμιση στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Κι αναδεικνύει το ασφυκτικό για την Αυτοδιοίκηση οικονομικά πλαίσιο που θα κινηθεί η πρόταση της Κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση, με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. 
➢ Θεωρεί επιβεβλημένη την άμεση κατάργηση της απαράδεκτης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015. 
Προτείνει στους Δήμους, για τα «επόμενα βήματά τους», τα κάτωθι: Για την καλύτερη οργάνωση και «θωράκιση» των δήμων μας, απέναντι στα όσα μας ζητούν να εφαρμόσουμε με βάση το έγγραφο του ΓΛΚ, προτείνεται για την αποτύπωση της πραγματικής οικονομικής θέσης του κάθε Δήμου, τα τυχόν αποθεματικά που υπάρχουν, να αντιστοιχηθούν: 
• Με βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις δύο μηνών.  
• Με υποχρεώσεις που Θα δημιουργήσει η ανάγκη να καταβάλλουν αυξημένη μισθοδοσία, λόγω της μείωσης του ωραρίου απασχόλησης του προσωπικού τους σε συγκεκριμένες δημοτικές δομές. 
• Με δεσμεύσεις οι οποίες δεν μπορούν να εκταμιευτούν προσωρινά, λόγω ελεγκτικών ή γραφειοκρατικών εμποδίων. 
• Με καταθέσεις σε συνεταιριστικές και εμπορικές τράπεζες, στα άρια των Δήμων που αυτές λειτουργούν, μετά από απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων. Σε περίπτωση που και μετά από αυτήν την αντιστοίχηση υπάρξει υπόλοιπο αποθεματικού, προτείνονται δύο λύσεις: 
Α) Η διενέργεια σχετικού διαγωνισμού, σε όποιον δήμο δεν έχει ήδη πραγματοποιηθεί. 
ή Β) Η κατάθεση, του υπόλοιπου, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. 

« PREV
NEXT »
lqtjiuqp4mhqgbkuei05ezdhia869a