BREAKING NEWS
latest

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017

Οι Πηγές Λάδωνα στο τοπικό συμβούλιο της κοινότητας Λυκούριας - Οι αποφάσεις

Μετά από πρόσκληση του προέδρου, συνεδρίασε το τοπικό συμβούλιο της κοινότητας Λυκούριας στις 15/09/2017 και ώρα 21:30 στην αίθουσα Θανάση Σβίγγου, έχοντας πλήρη απαρτία.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν:
1.Αίτηση Ν.Λάππα για διάνοιξη αγροτικού δρόμου στην περιοχή «Βιστάρι» ( απόφαση Νο 43/2017 ). Το τοπικό συμβούλιο συμφωνεί για την διάνοιξη του δρόμου καθώς θα διευκολύνει την καλλιέργεια των χωραφιών ( τουλάχιστον 200 στρεμμάτων ) για την σπορά σιτηρών και προτείνει στην Δ. Ε. Κλειτορίας όπως εντάξει την διάνοιξη του δρόμου (500m) στον προγραμματισμό των αμέσως προσεχών μηνών για να μην χαθεί μια ακόμη καλλιεργητική περίοδος
2. Πηγές Λάδωνα ( απόφαση Νο 44/2017 ) « προελθόντων δὲ σταδίους ὡς πεντήκοντα ἐκ Λυκουρίας, ἐπὶ τοῦ Λάδωνος ἀφίξῃ τὰς πηγάς: ἤκουσα δὲ ὡς τὸ ὕδωρ λιμνάζον ἐν τῇ Φενεατικῇ, κατερχόμενον ἐς τὰ βάραθρα τὰ ἐν τοῖς ὄρεσιν, ἄνεισιν ἐνταῦθα καὶ ποιεῖ τῷ Λάδωνι τὰς πηγάς. τοῦτο μὲν δὴ οὐκ ἔχω σαφῶς εἰπεῖν, εἴτε οὕτως εἴτε ἄλλως ἐστὶν ἔχον: ὁ δὲ Λάδων ποταμῶν τῶν ἐν Ἑλλάδι ὕδωρ παρέχεται κάλλιστον » Παυσανία Αρκαδικά
α. Χρόνια καταβάλλονται προσπάθειες για την αξιοποίηση των πηγών του Λάδωνα αλλά πάντα ξεφύτρωνε και ένα «άλυτο» εμπόδιο. Σήμερα ο περαστικός προσπαθεί να εντοπίσει τις πηγές και η προσπάθεια του καταλήγει σε απογοήτευση, καθότι είναι χαμένες μέσα στις περιφράξεις, με σύρματα, πέτρες και ξύλα που καθιστούν δύσκολη την προσέγγιση τους και απροσπέλαστο να έρθει κάποιος κυκλικά των πηγών.
β. Τα δύο μυλαύλακα είναι μπαζωμένα και εγκαταλελειμμένα από δεκαετίες.
γ. Εντός και γύρω των πηγών είναι πεταμένα: σίδερα, στεφάνια, σάπια ξύλα-τυροβάρελα και το βράδυ επικρατεί βαθύ σκοτάδι καθώς δεν υπάρχει φωτισμός με κίνδυνο πρόκλησης δυστυχήματος σε διερχόμενους ορειβάτες
Το τ.σ. απέτυχε στις προσπάθειες του για βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης των πηγών καθώς και για την ολοκλήρωση του αγροτικού δρόμου: Κλήμα Παυσανία – πηγές Λάδωνα
Το τοπικό συμβούλιο προτείνει στο Δημοτικό συμβούλιο Καλαβρύτων την:
1. Οριοθέτηση των πηγών και της ροής του ποταμού Λάδωνα
2. Πρόσβαση στις πηγές χωρίς εμπόδια ( σήμερα υπάρχουν σύρματα, αγκωνάρια, φράχτες και τις αγναντεύουμε από τα 150 μέτρα! )
3. Πρόσβαση κυκλικά των πηγών
4. Προστασία- βελτίωση των υπαρχόντων δένδρων και φύτεμα καινούριων ( πλατάνια ,ιτιές, λεύκες )
5. Η παύση του παράνομου ψαρέματος με δίχτυα και δυναμίτες
6. Την διαμόρφωση του χώρου πέριξ των πηγών με ήπιες περιβαλλοντολογικές παρεμβάσεις.
7. Τον φωτισμό των πηγών με ηλιακούς προβολείς
8. Τον καθαρισμό της « τρούπας» από τα βυθισμένα σκουπίδια δεκαετιών.
9. Την εμβάθυνση των δύο μυλαύλακων
10. Την ολοκλήρωση του αγροτικού δρόμου: Κλήμα Παυσανία – πηγές Λάδωνα.
11. Την παραμονή αρκετού χώρου κοντά στις πηγές για την εύκολη πρόσβαση και αποχώρηση την αιγοπροβάτων που έρχονται για να ποτιστούν και την πλήρη ένταξή τους στην υπό διαμόρφωση μελέτη.
Το τοπικό συμβούλιο ελπίζει στην αποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής των Καλαβρύτων και αναμένει την προσωπική πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Γεωργίου Λαζουρά βασιζόμενο στην ευαισθησία του για περιβαλλοντικά προβλήματα και στην ανάδειξη των φυσικών μνημείων του Δήμου μας, για να μπορέσει ο Λάδωνας να προστατευτεί από τους καταπατητές και όπως αξιοποιηθεί με την ένταξή του στα μνημεία της φύσης.
Δεν είναι μόνο θέμα τουριστικής αξιοποίησης ή περιβαλλοντικής προστασίας των πηγών του Λάδωνα αλλά πάνω από όλα είναι ο σεβασμός σε αυτό που η φύση μας δίνει απλόχερα και εμείς προσπαθούμε να το αφανίσουμε: ΤΟ ΝΕΡΟ.
Ο Πρόεδρος Το μέλος
Κοντογιάννης Σοφοκλής Ιωάννης Ροδάκης, 
Σβίγγος Αθανάσιος

« PREV
NEXT »
lqtjiuqp4mhqgbkuei05ezdhia869a