BREAKING NEWS
latest

Σάββατο, 5 Αυγούστου 2017

Το χρονικό της Τραγωδίας στο Λιμάνι της Πάτρας - Τι λένε ΟΛΠΑ και Δήμος

Το χρονικό της τραγωδίας
Ήταν λίγο μετά τις 4 το απόγευμα όταν η οροφή κατέρρευσε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα σαν χάρτινος πύργος και καταπλάκωσε έναν Αλγερινό μετανάστη, ηλικίας περίπου 25 με 30 ετών, ο οποίος είχε μπει στο κτίριο για να φορτίσει το κινητό του.
Το κακό έγινε ξαφνικά και μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα κατέρρευσε η οροφή από τα πρώην κρατητήρια στο παλιό λιμάνι της Πάτρας, στο ύψος των οδών Όθωνος Αμαλίας και Αγίου Νικολάου.
Το εν λόγω κτίριο επρόκειτο να κατεδαφιστεί και κατά τραγική ειρωνεία μάλιστα σήμερα βγήκε η σχετική απόφαση, ωστόσο η κατάρρευση πρόλαβε τις διαδικασίες καταδάφισης.
Οι αρμόδιες αρχές άργησαν καθώς οι προειδοποιήσεις από αρμόδιους φορείς αλλά και τοπικά ΜΜΕ για κίνδυνο επικείμενης κατάρρευσης της στέγης χρονολογούνται από το 2015! Η τραγωδία θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη καθώς μέσα στην διετία που πέρασε, στο σημείο υπήρχαν κρατούμενοι μετανάστες και λιμενικοί, ενώ πολλοί πατρινοί πάρκαραν τα αυτοκίνητά τους καθημερινά. 
Είχε πάει να φορτίσει το κινητό του...
Ο άνδρας που έχασε την ζωή του ήταν σύμφωνα με πληροφορίες αλλοδαπός, αλγερινής υπηκοότητας περίπου 30 ετών, 
Ο άτυχος άνδρας είχε πάει στο συγκεκριμένο σημείο, διότι είχε βρει τρόπο, προκειμένου να φορτίσει την μπαταρία του κινητού τηλεφώνου του.
Όμως, λίγη ώρα πριν φύγει, όπως είπαν φίλοι του στους πυροσβέστες που ερευνούν τον χώρο, σημειώθηκε η κατάρρευση, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί από την οροφή.

Η Δημοτική αρχή της Πάτρας για την τραγωδία στο λιμάνι  
Την οδύνη της εκφράζει η δημοτική αρχή της Πάτρας, «για τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου, μετά την κατάρρευση του κτιρίου στο παλιό λιμάνι της πόλης».
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική αρχή της Πάτρας, αναφέρει μεταξύ άλλων για το κτίριο που κατέρρευσε: «Είχαμε εκτιμήσει ως δημοτική αρχή την επικινδυνότητα του κτιρίου, γι' αυτό επανειλημμένα ζητούσαμε από τον Ο.Λ.ΠΑ. και το λιμεναρχείο, να προχωρήσουν, ο μεν πρώτος στην απομάκρυνση μηχανημάτων και υλικών, ο δε δεύτερος να πάψει να λειτουργεί το χώρο ως κρατητήρια. Στις επίμονες προσπάθειές μας για την κατεδάφισή του, αυτές έγιναν τελικά αποδεκτές στις 8 Απριλίου του 2016 από το υπουργείο Οικονομικών».
Σε σχετικό έγγραφο, μάλιστα, του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται ότι «το θέμα της επικινδυνότητας της ετοιμόρροπης οικοδομής θα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα και εξ ολοκλήρου από τον ΟΛΠΑ Α.Ε.» σημειώνει η δημοτική αρχή, και συμπληρώνει λέγοντας πως «με πρόσφατο έγγραφο ζητήθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας και το κεντρικό λιμεναρχείο να εκκενώσουν τα κτίρια των πρώην υπηρεσιών του λιμένα Πατρών και του τελωνείου».
Τέλος, η δημοτική αρχή ζητά «την επίσπευση όλων διαδικασιών για να ολοκληρωθεί άμεσα η οριστική παραχώρηση των συμφωνημένων χερσαίων χώρων κτιρίων και εγκαταστάσεων» και προσθέτει ότι «θεωρεί επιτακτικά αναγκαίο, ο ΟΛΠΑ να φροντίσει για την απομάκρυνση των υλικών του κτιρίου που κατέρρευσε».

Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πατρών για την τραγωδία: Είχε χαρακτηριστεί ετοιμόρροπο το κτίριο
«Το ακίνητο που κατέρρευσε στο βόρειο λιμάνι είχε χαρακτηριστεί ετοιμόρροπο, είχε περιφραχθεί και είχε σήμανση ότι ο χώρος είναι ετοιμόρροπος και δεν πρέπει να προσεγγίζεται από πολίτες», σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πατρών, Νίκος Κοντοές.
«Το τραγικό γεγονός της κατάρρευσης του ακινήτου, που δυστυχώς είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου, έγινε λίγες ώρες μετά την υπογραφή της σύμβασης με τη μειοδότρια εταιρεία, για την κατεδάφισή του» ανέφερε ο κ. Κοντοές. Παρότι το ακίνητο-αποθήκη δεν ανήκε πια στη χερσαία ζώνη του λιμένα, με βάση την πρόσφατη απόφαση που έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ο ΟΛΠΑ είχε αναλάβει να το κατεδαφίσει και να παραδώσει το χώρο στην πόλη, διευκρινίζει ο πρόεδρος του οργανισμού σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η κατεδάφιση του ακινήτου καθυστέρησε, γιατί η αρχαιολογική υπηρεσία ήθελε να κριθεί το κτίριο διατηρητέο» αναφέρει ο κ. Καντοές. Μάλιστα, «η αρχαιολογική υπηρεσία είχε βάλει ερώτημα προς το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα αυτή η διαδικασία να πάρει ένα χρονικό διάστημα και να μας καθυστερήσει» κατέληξε ο πρόεδρος του ΟΛΠΑ.


« PREV
NEXT »
lqtjiuqp4mhqgbkuei05ezdhia869a