Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΤΟ ΛΑΒΑΡΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΚΟΤΑΝΑΙΩΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ

M ία ακόμη επιτυχία, προστέθηκε στις σελίδες της ιστορίας του Συλλόγου μας με την συμμετοχή μας, για   δεύτερη συνεχή χρονιά , στην Ιστ...

Mία ακόμη επιτυχία, προστέθηκε στις σελίδες της ιστορίας του Συλλόγου μας με την συμμετοχή μας, για  δεύτερη συνεχή χρονιά, στην Ιστορική Μονή της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιότισσας στο Μέγα Σπήλαιο, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου 2017 για τον εορτασμό της Επετείου,  των 190 χρόνων από την ηρωϊκή μάχη, και της αναπαράστασης της Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου.
Με μεγάλη λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής, Ιστορικό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ.κ. Αμβροσίου, ενώ ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον Αρχιμανδρίτη Ιερώνυμο Νικολόπουλο, Α΄ Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου, με θέμα «Τρανοί αετοί της Λεβεντογενιάς».
Ακολούθησε, τιμητική βράβευση των Απογόνων Αγωνιστών οικογένειας «Πετιμεζαίων» και οικογένειας «Σαρδελιαναίων» οι οποίοι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο  στη Μάχη της 24ης Ιουνίου 1827.
          
 Η εκδήλωση κορυφώθηκε με την αναπαράσταση της νικηφόρας Μάχης που διαδραματίστηκε στην Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου στην οποία έλαβαν μέρος μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Δημήτριου Βαρβιτσιώτη, τον οποίο το Δ.Σ. ευχαριστεί θερμά, μέλη από διαφόρους Συλλόγους της περιοχής των Καλαβρύτων.
     Ο Σύλλογος μας εκπροσωπήθηκε από το μέλος του Δ.Σ. κ. Κωνσταντίνο Ν. Σατολιά, που έπαιξε το ρόλο του Πετιμεζά, χρησιμοποιώντας μάλιστα τα αυθεντικά όπλα όπως: κουμπούρα, γιαταγάνι, σπαθί (σασμίρ) του ήρωα της επανάστασης, που για πρώτη φορά εξήλθαν από τις προθήκες του ιστορικού μουσείου κειμηλίων της  οικογένειας Πετιμεζά, όπως επίσης παρουσιάστηκε το μπαϊράκι των Πετιμεζαίων, καθώς και από τον κ. Νικόλαο Γ. Λάππα, γιο του πρώην Αντιπροέδρου και νυν μέλους του Δ.Σ. κ. Γεωργίου Λάππα, που πέραν του ρόλου του στην αναπαράσταση, κράτησε και παρουσίασε για πρώτη φορά σε ευρεία Παγκαλαβρυτινή εκδήλωση το λάβαρο του Συλλόγου μας. Και οι δύο συμπατριώτες μας ξεχώρισαν και δέχτηκαν το μεγαλύτερο χειροκρότημα.
Στην αναπαράσταση συμμετείχαν 34 ερασιτέχνες μέλη των συλλόγων - ηθοποιοί που με το αποτέλεσμα  της  πατριωτικής τους  έξαρσης σκόρπιζαν ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκομένους. Οι σκηνές της μάχης έδωσαν ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον, ενώ χρησιμοποιήθηκαν αυθεντικά όπλα της εποχής. Οι εκατοντάδες πυροβολισμοί ακόμα και από τα παράθυρα της Μονής συνοδευόμενες από κωδωνοκρουσίες προκάλεσαν πραγματική έκσταση, και οι θεατές με παρατεταμένα χειροκροτήματα εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους.
Στο τέλος της εκδήλωσης, ακολούθησε τιμητική διέλευση οργανωμένων τμημάτων Φουστανελοφόρων και Ιππικού από τους συμμετέχοντες συλλόγους και τιμητική απόδοση παραδοσιακών χορών από χορευτικές ομάδες Καλαβρυτινών Συλλόγων.
Στη συνέχεια,  ακολούθησε  κοινό γεύμα στο Grande Sale του Μεγάλου Σπηλαίου, το οποίο επιστεγάστηκε με τις ευχαριστίες, τις ευχές, τις νουθεσίες καθώς και τις απολαυστικές ιστορίες και σχόλια του εμφανώς συγκινημένου Μητροπολίτη Καλαβρύτων &  Αιγιαλείας κ.κ. Αμβροσίου, που έδωσαν μια εξαιρετικά πανηγυρική και ευχάριστη αίσθηση στους συμμετέχοντες προκαλώντας συγκίνηση, χαρά και υπερηφάνεια.      
Το  Δ.Σ. του Συλλόγου μας  εκφράζει  τις πιο θερμές του ευχαριστίες στους συμπατριώτες μας  κ.κ.  Νικόλαο Γ. Λάππα και Κωνσταντίνο Ν. Σατολιά για την συμμετοχή και άψογη παρουσία τους, καθώς αποτελεί ξεχωριστή και ύψιστη τιμή που παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά από τους συμπατριώτες μας το Λάβαρο των  Πετιμεζαίων και το Λάβαρο του Συλλόγου μας  στην ιστορική Ιερά Μονή και  ευχόμαστε για μια ακόμη πιο λαμπρή επετειακή εκδήλωση του χρόνου. Θα είμαστε όλοι εκεί!!!!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.