Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Συνάντηση Γ. Πατούλη με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης συναντήθηκε σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη. Στο επίκεντ...

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης συναντήθηκε σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη.
Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν όλες οι ρυθμίσεις του προωθούμενου σχεδίου νόμου του υπουργείου υπό τον τίτλο «Για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος» οι οποίες άπτονται αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στη συζήτηση συμμετείχε και η σύμβουλος της ΚΕΔΕ σε θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας Τ. Λαγουδάκη.
Κατά τη συνάντηση ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι στο σχέδιο νόμου ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ, να επιστρέφεται στους Δήμους το 50% των προστίμων που επιβάλλονται για περιβαλλοντικές και πολεοδομικές παραβάσεις, προκειμένου οι Δήμοι να το αξιοποιούν για την απόκτηση κοινόχρηστων χώρων.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Σταθάκης, το ποσοστό θα επιστρέφεται, μέσω της τράπεζας δικαιωμάτων δόμησης και κοινοχρήστων χώρων.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, στο σχέδιο νόμου διασφαλίζεται ότι το 2,5% από τους πόρους του Πράσινου Ταμείου θα προορίζεται για περιβαλλοντικές δράσεις. Ωστόσο ο κ. Πατούλης επισήμανε στον υπουργό ότι, παρά το γεγονός ότι χαιρετίζει αυτήν την πρωτοβουλία, η ΚΕΔΕ επιμένει ότι αυτό το ποσό θα πρέπει να φτάσει στο 10%.

Κατά τη συζήτηση, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την πρόβλεψη του σχεδίου νόμου να λειτουργούν Διευθύνσεις και Τμήματα του Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος στις έδρες των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων, τονίζοντας πως, ο Α’ και Β’ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν θα πρέπει να εμπλέκεται στη λειτουργία των ελεγκτικών και εποπτικών μηχανισμών. Συγκεκριμένα, επισήμανε πως οι συγκεκριμένοι έλεγχοι θα πρέπει να ασκούνται από ανεξάρτητους μηχανισμούς με στόχο τη διασφάλιση των όρων αντικειμενικότητας και διαφάνειας.
Επιπρόσθετα, ο υπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Πατούλη ότι στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται ρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης των Δήμων, σε επίπεδο υποδομών και προσωπικού.
Σε αυτό το σημείο, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επικαλούμενος το νόμο που προβλέπει μετακίνηση των δημοτικών υπαλλήλων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων, τόνισε πως έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων και εστίασε στον κίνδυνο αποψίλωσης κυρίως των μικρών νησιωτικών και ορεινών.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:
«Η συνάντηση μου με τον κ. Σταθάκη ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη. Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου και χαιρετίζουμε ρυθμίσεις που διευκολύνουν το έργο των Δήμων, προς όφελος των πολιτών.
Ωστόσο η ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού με ταυτόχρονη απλούστευση των διαδικασιών καθώς και αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με τον πολεοδομικό σχεδιασμό από το συγκεντρωτικό κράτος προς τους Δήμους παραμένει προτεραιότητα για εμάς. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι μόνο αν οι τοπικές κοινωνίες έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται οι ίδιες ζητήματα που σχετίζονται με το μέλλον του τόπου τους, χωρίς κηδεμονίες, τότε θα κερδηθεί το στοίχημα της ανάπτυξης για τη χώρα.
Σε κάθε περίπτωση θα αναμένουμε το τελικό σχέδιο νόμου προκειμένου να το επεξεργαστούμε και να κάνουμε τις παρατηρήσεις μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.