BREAKING NEWS
latest

Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017

ΑΧΑΪΑ: Πλούσιες δράσεις του του Συλλόγου για την Ψυχική Υγεία- ΣΟΨΥ Πάτρας

Τους δύο τελευταίους μήνες, Απρίλιος και Μάιος 2017, συνεχίστηκε η αμείωτη προσέλευση του κόσμου στο ΣΟΨΥ Πάτρας καθώς καταγράφηκαν 69 νέοι ωφελούμενοι. Οι άνθρωποι από την ευρύτερη τοπική κοινωνία συνεχίζουν να αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των ωφελουμένων (56,5%) με το διαδίκτυο να αποτελεί τη βασική πηγή ενημέρωσης για τις δράσεις του Συλλόγου (23,1%). Βέβαια, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που κλείνουν ραντεβού στο ΣΟΨΥ για να λάβουν εξατομικευμένη ενημέρωση (36,2%). Όπως και τους προηγούμενους μήνες, οι νέοι έως 30 ετών αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των ωφελουμένων (29,8%). Ωστόσο, το τελευταίο δίμηνο παρατηρήθηκε αύξηση στο ποσοστό (25,3%) μιας από τις πιο παραγωγικές ηλικιακές κατηγορίες, δηλαδή αυτών που είναι μεταξύ 41 και 50 ετών. Ίσως αυτό μπορεί να εξηγήσει ότι, εκτός από το ποσοστό των ανέργων που απευθύνονται στο Σύλλογο και αποτελούν την πλειονότητα (56,5%), είναι αυξημένο και το ποσοστό των απασχολούμενων (28,9%). Τον Απρίλιο και το Μάιο του 2017 συνεχίζουν να καταγράφονται υψηλά τα ποσοστά των γυναικών που κάνουν χρήση των υπηρεσιών του Συλλόγου (66,6%). Οι περισσότεροι ωφελούμενοι είναι απόφοιτοι λυκείου (40%) ενώ η οικογενειακή κατάσταση δε φαίνεται πως επηρεάζει τις ανάγκες των ανθρώπων για υπηρεσίες ψυχικής υγείας με τα ποσοστά των άγαμων (52,1%) και των έγγαμων (43,3%) να μην παρουσιάζουν μεγάλη διαφορά. Οι υπηρεσίες του Συλλόγου που συνεχίζουν να συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά είναι η συμβουλευτική υποστήριξη με 55% και η ψυχιατρική εκτίμηση με 47,8%.
Στη συνέχεια, οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε ζητήματα ψυχικής υγείας από το Σύλλογο για τη Ψυχική Υγεία - ΣΟΨΥ Πάτρας βρίσκουν σημαντική απήχηση στη σχολική και ευρύτερη κοινότητα. Τη Πέμπτη 18 Μαΐου, 43 μαθητές της τρίτης δημοτικού από το 34ο δημοτικό σχολείο Πάτρας  επισκέφθηκαν το καφέ Γέφυρες – ΚοινΣΕπ Ένταξης και υπό τη καθοδήγηση του επιστημονικού προσωπικού του ΣΟΨΥ Πάτρας πραγματοποίησαν βιωματικές ασκήσεις αναφορικά με την αποδοχή, τη θετική αυτοαντίληψη, τον σεβασμό και τη διαφορετικότητα.
Την Τετάρτη 24 Μαΐου, η παιδοψυχίατρος του ΣΟΨΥ Πάτρας, Τσούμα Ματούλα, προσκλήθηκε από το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών  «Αλεύρι, Μότσαρτ και πινέλο», όπου επιτεύχθηκε μία εποικοδομητική συζήτηση με τους γονείς αναφορικά με την αδελφική ζήλεια και τον ερχομό του δεύτερου παιδιού.
Ακόμη, τη Τετάρτη 31 Μαΐου, διοργανώθηκε μία επιπλέον ενημέρωση με θέμα «Η σημασία των ορίων στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και μετάβαση προς την εφηβεία» στους γονείς των μαθητών του 55ου Δημοτικού Σχολείου Πάτρας από τη παιδοψυχίατρο του ΣΟΨΥ Πάτρας στο καφέ Γέφυρες – Ένταξης.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ολοκληρώθηκε η παρέμβαση του ΣΟΨΥ Πάτρας σχετικά με τη διαχείριση πένθους στο Δημοτικό Σχολείο Σαγεΐκων τη Παρασκευή 26 Μαΐου. Ο κοινωνικός λειτουργός του ΣΟΨΥ Πάτρας, Λάμπρος Αραπάκος, παρευρέθηκε στο χώρο του σχολείου, ενώ προηγουμένως είχε συναντήσει τους εκπαιδευτικούς στο χώρο Συλλόγου. Οι ίδιοι εκπαιδευτικοί τόνισαν ότι βοηθήθηκαν προκειμένου να στηρίξουν μαθητές, οι οποίοι θρηνούσαν την απώλεια αγαπημένων προσώπων τους.
Την Πέμπτη 18 Μαΐου, ο ΣΟΨΥ Πάτρας υποδέχθηκε τους σπουδαστές του Προγράμματος Ειδίκευσης στην Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό (ΠΕΣΥΠ) της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Η πρόεδρος του Συλλόγου, Χριστίνα Μπίκου και η κοινωνική λειτουργός του Συλλόγου, Ελένη Μάρκου, παρουσίασαν το όραμα, ην αποστολή, άλλα και το έργο του Συλλόγου.
Συνάμα, τη Πέμπτη 25 Μαΐου, οι ψυχολόγοι του ΣΟΨΥ Πάτρας, Μενεγή Αγγελική και Ρηγάλου Χριστίνα,  εισηγήθηκαν για τις ακούσιες νοσηλείες, το ρόλο των αστυνομικών σε αυτές, τα προβλήματα που συναντούν και τους τρόπους βελτίωσης των συνηθισμένων πρακτικών στην Υποδιεύθυνση της Ασφάλειας Πατρών. Έγινε ένας εξαιρετικά γόνιμος διάλογος με τους αστυνομικούς, από τον  οποίον αναδείχθηκε η ανάγκη στενής συνεργασίας των δύο φορέων με στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας.
Πέραν των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην τοπική κοινότητα, ο ΣΟΨΥ Πάτρας συμμετείχε σε δράσεις κινητοποίησης και ψυχαγωγίας, οι οποίες προάγουν την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των μελών του. Πρώτον, τη Τρίτη 2 Μαΐου, κατόπιν προσκλήσεως του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Πάτρας, τα μέλη του Συλλόγου είχαν τη χαρά την παράσταση "Το δάνειο" του Τζόρντι Γκαλθεράν. Δεύτερον, τη Τετάρτη 10 Μαΐου, τα μέλη του Συλλόγου επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας. Τέλος, το Σάββατο 20 Μαΐου παρακολούθησαν δωρεάν τη συναυλία τη συναυλία της Δήμητρας Γαλάνη και του Ευστάθιου Δράκου στο Royal Theater.
Οι επισκέψεις σε εκθεσιακούς και ψυχαγωγικούς χώρους έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κοινωνικού δικτύου για τους ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας και αποτελούν προτεραιότητα του Συλλόγου για τη ψυχική Υγεία - ΣΟΨΥ Πάτρας. Μάλιστα, οι τοπικοί φορείς και επιχειρήσεις ενισχύουν αυτή τη πρωτοβουλία υποδηλώνοντας ότι πρόκειται για μία συλλογική προσπάθεια.

« PREV
NEXT »
lqtjiuqp4mhqgbkuei05ezdhia869a