Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: "Πεθαίνουν" τα Γεφύρια από Αδιαφορία και Εγκατάλειψη...

γράφει ο Σταύρος Αβραμόπουλος Ζεις και κυκλοφορείς σε κάποιον επαρχιακό δήμο. Βλέπεις κάτι άδικο, κάτι στραβό, κάτι που ενοχλει τη συν...

γράφει ο Σταύρος Αβραμόπουλος
Ζεις και κυκλοφορείς σε κάποιον επαρχιακό δήμο. Βλέπεις κάτι άδικο, κάτι στραβό, κάτι που ενοχλει τη συνείδηση σου ή την αισθητική σου. Δεν είναι αναισθησία και αδιαφορία    να το προσπεράσεις  με ωχαδελφισμό, όταν γνωρίζεις  ότι υπάρχουν νόμοι και φορείς  κατάλληλοι και αρμόδιοι  για την θεραπεία;
Βλέπω  π.χ. ένα πέτρινο γιοφύρι στα ΤΡΙΠΟΤΑΜΑ. Θαυμάζω την τέχνη και τη γνώση των πρωτομαστόρων. Αναφέρω στην ποταμιά τους ήχους των πελεκάνων.  Άραγε στέριωσε με κόκορα, με βόδι ή τη γυναίκα του πρωτομάστορα;
Και μετά, ολομερής κι ολονυχτίς χιλιάδες πόδια αλόγων, μουλαριών, κάρων και ανθρώπων να διαβαίνουν τον… νυν "111".
Αλήθεια πεθαίνουν τα γεφύρια; Σαν το γιοφύρι της Πλάκας; Ναι πεθαίνουν, σαν το γιοφύρι της Πλάκας  και σαν πολλά άλλα. Σίγουρα όχι από μελαγχολία. Μάνο από ανθρώπινη αδιαφορία. Το βαφτίζουμε "μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς", ορίζουμε "αρμόδιους φορείς" τους οποίους κατατάσσουμε σε μισθολογικές κλίμακες ανάλογους  με τα εξειδικευμένα πτυχία που εχουν, εκλέγουμε και τους  βο[υ]λευομένους, και τους περιφερειακούς  και δημοτικούς  "άρχοντες" και περιμένουμε…και περιμένουμε! Εις μάτην.
Ούτε υπουργός, ούτε βουλευτής, ούτε περιφερειάρχης, ούτε αντιπεριφερειάρχης, ούτε περιφερειακος σύμβουλος, ούτε δήμαρχος, ούτε αντιδήμαρχος, ούτε δημοτικός σύμβουλος, ούτε τυχόν αρμόδιος γενικής γραμματείας εκδρομών τυχαίως. 
Όμως όταν το "πολιτιστικό μνημείο" σωριαστεί με γδούπο σπαράζοντας τις καρδιές κάποιων, θα έλθουν πολλοί από τους ανωτέρω,  να εκφράσουν τα συλλυπητήρια στους στους ντοπιους , μπερδεύοντας  σκοπίμως το αίτιο με το αιτιατό, δηλ."ήτανε να γινει". Δηλαδή, αναπόφευκτο  με το λιγο περισσότερο νερό στο ποτάμι ή με τον λιγο ασυνήθιστο σεισμο των 3,8 Ρίχτερ.
Καμμια αναφορά [ειμαι απόλυτα σιγουρος] στο γραμμα του νόμου "Αν ο φέρων οργανισμός ενός μνημείου μεταγενέστερου του 1453 έχει υποστεί επικίνδυνες βλάβες και είναι έτοιμος να καταρρεύσει, συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού πενταμελής επιτροπή αποτελούμενη από έναν αρχιτέκτονα, έναν συντηρητή και έναν πολιτικό μηχανικό, υπαλλήλους
του Υπουργείου Πολιτισμού, έναν αρχαιολόγο και έναν ιστορικό… Επείγουσες εργασίες προστασίας ετοιμόρροπων μνημείων γίνονται με μέριμνα της Υπηρεσίας χωρίς υπαίτια καθυστέρηση και χωρίς άλλη διατύπωση….
Κι όμως υπαρχει κι άλλη διατύπωση. Αρθρ.3 παρ.1 του νομου 3028/02 
1.Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Χώρας συνίσταται κυρίως:
α) στον εντοπισμό, την έρευνα, την καταγραφή, την τεκμηρίωση και τη μελέτη των στοιχείων της, β) στη διατήρηση και στην αποτροπή της καταστροφής, της αλλοίωσης και γενικά κάθε άμεσης ή έμμεσης βλάβης της,.    
Δεν θα κατεβάσω νομολογίες, ούτε θα διερευνήσω αρμοδιότητες. Θέλω να θέσω δυο  ερωτήματα στην μόνη αρχή που δεν χρειάζεται να πάρει άδεια από τους "θεσμούς" για να μου απαντήσει, τον Δήμο Καλαβρύτων.
α] Έχει εντοπισθεί το πρόβλημα και εχουν ενοχληθεί αρμόδιοι φορείς;
β] Έχει γίνει κάποια προσπαθεια εντοπισμού, καταγραφής,συντήρησης και ανάδειξης τετοιων στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς όπως είναι το παλιά γεφύρια, οι παλιές βρύσες,τα παλιά σχολεία,οι παλιες εκκλησίες με τα πανέμορφα καμπαναριά; Κι αν ναι, γιατί να μην αξιοποιηθούν τουριστικά εστω από το site του Δημου;  [Άλλη πονεμένη ιστορία αυτή].   
Θα ειμαι ευγνώμων αν τύχω κάποιας απαντήσεως [αρμοδιο και μη] επί του θέματος.
Σταύρος Αβραμόπουλος                                          


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.