Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Μοναδική έκθεση με Καλαβρυτινό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

Mια σημαντική έκθεση φιλοξενεί από σήμερα Σάββατο 22/4, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών με έντονο Καλαβρυτινό ενδιαφέρον αφού παγκόσμιας...

Mια σημαντική έκθεση φιλοξενεί από σήμερα Σάββατο 22/4, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών με έντονο Καλαβρυτινό ενδιαφέρον αφού παγκόσμιας εμβέλειας καθηγητές θα επικεντρωθούν στον αρχαίο ναού που βρίσκεται στη θέση Γκρεμουλιάς Καλαβρύτων και τους Αρχαίους Λουσσούς
Το παρόν στα εγκαίνια της έκθεσης δίνει ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς συνοδευόμενος από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Σπύρο Σοκορέλη 
Η έκθεση με τίτλο TIMELESS, δηλ. αιώνιο, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα φωτομωσαϊκό 500 φωτογραφιών, οι οποίες συνθέτουν ένα καλειδοσκόπιο ποικιλιών και αντιθέσεων μέσα από το καθημερινό μας περιβάλλον. Οι εικαστικές συνθέσεις πλαισιώνονται από ρήσεις στοχαστών, φιλοσόφων και ποιητών, σχετικές με τα παραπάνω νοήματα.
Η έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα ξεκίνησε με ομιλίες σχετικές με την ελληνοαυστριακή συνεργασία στον τομέα της αρχαιολογίας, στην περιοχή της Αχαΐας.
και με:
➤Ομιλία του Δρ. Georg Ladstätter, Αρχαιολόγου, Διευθυντή του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, με θέμα «Το έργο του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αχαΐα»
➤Ομιλία της Δρ. Γεωργίας Αλεξοπούλου, Αρχαιολόγου, Τμηματάρχη Χώρων, Μουσείων & Αρχαιογνωστικής Έρευνας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, με θέμα «Κύναιθα: ο ναός στη θέση Γκρεμουλιάς Καλαβρύτων – Τα ανασκαφικά δεδομένα»
➤Ομιλία του Δρ. Georg Ladstätter με τίτλο «Η αρχιτεκτονική του ναού στη θέση Γκρεμουλιάς Καλαβρύτων».
Εν συνεχεία ο επικεφαλής της ομάδας της έκθεσης TIMELESS, κ. René Triebl, παρουσιάσε, με παράλληλη οπτικοακουστική προβολή, τους καλλιτέχνες επί το έργο.
Σύντομη κριτική αποτίμηση της έκθεσης από τη Δρ. Έλενα Παρτίδα.
Διάρκεια έκθεσης 22.4–22.5.2017, κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου, στην Αίθουσα

Ναός Θέση «Γκρεμουλιάς» ή Μονή Αγίων Θεοδώρων.
Σύμφωνα με την ΣΤ' ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ, ο Ναός Ανασκάπτεται από το 2005 σε συνεργασία με το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο ναός που καταλαμβάνει το σχηματιζόμενο αυχένα μεταξύ Μικρού και Μεγάλου Γκρεμουλιά, σε υψόμετρο 1.370 μ. Από τα αποτελέσματα των τεσσάρων ανασκαφικών περιόδων (2005-2008) προκύπτει ότι πρόκειται για ναό δωρικού ρυθμού των υστεροκλασικών χρόνων, του οποίου οι διαστάσεις είναι
13,90x34,75 μ. στο επίπεδο ευθυντηρίας και αναλογία κιόνων 6x14. Η ευθυντηρία και το κρηπίδωμα είναι από ασβεστόλιθο και οι λίθοι στα σημεία επαφής τους ήταν συνδεδεμένοι με σιδερένιους συνδέσμους τύπου Ζ, που περιβάλλονται από μολύβι. Στα ανατολικά της περίστασης βρέθηκε επιστύλιο, διαστ. 1,53 (μήκ.)x0,71 (ύψ.)x0,50 μ. (πάχ.), στην επιφάνεια του οποίου υπήρχαν ίχνη κονιάματος. Δεν έχουμε, προς το παρόν στοιχεία για το σηκό του μνημείου



O Δήμαρχος κ. Λαζουράς, δήλωσε σχετικά
Σήμερα,το απόγευμα,στην εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πατρών,στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας, με θέματα τις ανασκαφές του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, στα Καλάβρυτα, στους Αρχαίους Λουσσούς και στή Γκρεμουλιά Καλαβρύτων, με ομιλητές, την αρχαιολόγο, της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Γεωργία Αλεξοπούλου και το διευθυντή του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Georg Ladstatter.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, για την εξαιρετική ανασκαφική έρευνα,που γίνεται, στα Καλάβρυτα, η οποία επιβεβαιώνει, τη μακραίωνη ιστορία των Καλαβρύτων και των χωριών τους,που εξικνείται,πολλούς αιώνες, π.Χ. Εξαιρετική και η εισαγωγή στο θέμα από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πατρών, κ. Κουμούση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.