Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Μακρόν και Λεπέν στον δεύτερο γύρο

Με καταμετρημένο το 97% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι τα αποτελέσματα για τον πρώτο γύρο των...

Με καταμετρημένο το 97% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι τα αποτελέσματα για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών διαμορφώνονται ως εξής: Εμανουέλ Μακρόν 23,86%, Μαρίν Λε Πεν 21,43%, και ακολουθούν οι Φρανσουά Φιγιόν με 19,94% και Ζαν Λικ Μελανσόν 19,62% και Μπενουά Αμόν με ποσοστό 6,35%.

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Μακρόν ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί του β’ γύρου των εκλογών, με δημοσκόπηση της IPSOS//SOPRA STERIA προβλέπει νίκη του Μακρόν με 62% έναντι 38% της Λεπέν στις 7 Μαΐου.

Πολιτικοί αναλυτές στη Γαλλία μιλούν για «επανάληψη» του σκηνικού του 2002, όταν ο Ζαν Μαρί Λεπέν κατάφερε για πρώτη φορά να οδηγήσει το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» στον β’ γύρο προεδρικών εκλογών. Τότε, ο πατέρας της Μαρίν Λεπέν – με τον οποίο η σημερινή επικεφαλής του κόμματος έχει αποξενωθεί- ηττήθηκε από τον Ζακ Σιράκ, που διεκδικούσε την επανεκλογή του.
Ο Λεπέν υπέστη τότε συντριπτική ήττα από τον Σιράκ, με τον πρώην πρόεδρο και υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων να συγκεντρώνει 82,2% έναντι 17,8% του ακροδεξιού υποψηφίου.
Σήμερα, όμως, η έκπληξη ήταν ακόμη μεγαλύτερη, καθώς στην κούρσα των Ηλυσίων Πεδίων πέρασαν ουσιαστικά οι δύο «άουσαϊντερ» της εκλογικής αναμέτρησης.
O συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν, λαβωμένος από τις αποκαλύψεις για την αργομισθία της συζύγου του και των παιδιών του, συγκέντρωσε 11,96% ενώ ο αριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν 19,49%.
«Θέλω να γίνω ο πρόεδρος των πατριωτών ενάντια στην απειλή των εθνικιστών
«Μέσα σε ένα χρόνο αλλάξαμε το πρόσωπο της γαλλικής πολιτικής σκηνής» δήλωσε ο Μακρόν αργά το βράδυ της Κυριακής, μιλώντας στους εκστασιασμένους υποστηρικτές του.
«Πρόεδρος Μακρόν, πρόεδρος Μακρόν» φώναζαν οι ψηφοφόροι του ανεξάρτητου υποψηφίου, που διέκοψαν πολλές φορές την ομιλία του.
Ο Μακρόν τόνισε ότι θέλει να γίνει ο «πρόεδρος των πατριωτών ενάντια στην απειλή των εθνικιστών» και υποσχέθηκε να φέρει την ελπίδα στη Γαλλία αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη.
«Θα απελευθερώσω το λαό από τις αλαζονικές ελίτ» είπε η Λεπέν 
Παρότι ο Μακρόν επιχείρησε να φανεί ενωτικός στα πρώτα του λόγια προς τον γαλλικό λαό, η Μαρίν Λεπέν επέμεινε στην ακραία ρητορική της.
«Με βάλατε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Θέλω να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου. Το πρώτο βήμα που θα βάλει τον γαλλικό λαό στα Ηλύσια Πεδία έχει ήδη γίνει. Είναι ένα ιστορικό αποτέλεσμα» είπε η Λεπέν, μιλώντας στους ψηφοφόρους τους.

Η ακροδεξιά υποψήφια χαρακτήρισε, παράλληλα, την πρόκρισή της μια «κίνηση γαλλικής περηφάνιας», ισχυριζόμενη ότι ο λαός «σήκωσε το κεφάλι του».
«Οι Γάλλοι έχουν τώρα μια πολύ απλή επιλογή. Είτε θα συνεχίσουμε στο δρόμο για την απόλυτη απελευθέρωση είτε επιλέγετε την Γαλλία» δήλωσε η ίδια, και συμπλήρωσε: «Τώρα έχετε την ευκαιρία θα επιλέξετε την πραγματική αλλαγή. Αυτό προτείνω. Μια πραγματική αλλαγή. Είναι ώρα να απελευθερώσουμε το γαλλικό έθνος από τους υπερόπτες ελιτιστές που θέλουν να του υπαγορεύουν πως θα πρέπει να συμπεριφέρεται. Γιατί ναι, είμαι η υποψήφια του λαού».
Κοινό «μέτωπο» κατά της Λεπέν αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit polls
Στην καταψήφιση της Μαρίν Λεπέν καλούν υποψήφιοι που δεν καταφέρνουν να περάσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit polls.
Φιγιόν και Αμόν δήλωσαν δημοσίως ότι στηρίζουν τον Εμανούελ Μακρόν, καλώντας τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο τον κεντρώο ανεξάρτητο υποψήφιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.