Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Με αισθήματα τιμής και χαράς βρίσκομαι στην ιστορική Δίβρη

Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου τελέσθηκαν σήμερα Σάββατο 22 Απριλίου τα εγκαίνια του Κέντρου Πολιτισμ...

Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου τελέσθηκαν σήμερα Σάββατο 22 Απριλίου τα εγκαίνια του Κέντρου Πολιτισμού & Περιβάλλοντος «ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΕΤΡΑΛΙΑ» στην Δίβρη. Το παρών εκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας, έδωσαν θα δώσουν και άλλες προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, των γραμμάτων και του πολιτισμού.
Στην εκδήλωση παρέστη και ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Λαζουράς. 
Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τη σημασία του Κέντρου Πολιτισμού, αλλά και το έργο της οικογένειας Πετραλιά.
Η ομιλία του Προκόπη Παυλόπουλου:
Με αισθήματα τιμής και χαράς βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην ιστορική και ειδυλλιακή Δίβρη του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, για να εγκαινιάσω την λειτουργία του «Κέντρου Πολιτισμού και Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης», το οποίο στεγάζεται στο αρχοντικό της οικογένειας Πετραλιά, ύστερα από την ευγενική απόφαση της τελευταίας να το παραχωρήσει στον Δήμο για την εφαρμογή αυτού του πρωτοποριακού σχεδίου και προγράμματος. Συγχαίρω θερμότατα την οικογένεια Πετραλιά και ιδίως την αγαπητή φίλη και, επί πολλά χρόνια, εκλεκτή συνάδελφο στην πολιτική κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, που με αυτή τους την ενέργεια προβαίνουν σε μια σπουδαία σε συμβολισμούς προσφορά στην Πατρίδα μας, στην Ιστορία μας και στον Πολιτισμό μας.
I. Το επιβλητικό αρχοντικό της οικογένειας Πετραλιά βρίσκει πλέον τον σύγχρονο προορισμό του, ο οποίος συνίσταται στην εξυπηρέτηση δύο σημαντικών σκοπών:
Α. Αφενός να υπενθυμίζει αλλά και να διδάσκει, ιδίως στις νεότερες γενιές, την τεράστια, και γι’ αυτό εμβληματική, προσφορά της Δίβρης στην Εθνική μας Πορεία. Τα κειμήλια της οικογένειας Πετραλιά μυούν τον επισκέπτη στην απαστράπτουσα ιστορία αυτού του τόπου.
Β. Και, αφετέρου, να συμβάλλει στην ενημέρωση όλων μας για τον μοναδικής σπανιότητας και ομορφιάς φυσικό πλούτο της περιοχής. Δεδομένου ότι το φυσικό περιβάλλον δεν μας ανήκει και γι’ αυτό πρέπει να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές όπως ταιριάζει στον προορισμό του, αντιλαμβανόμαστε όλοι μας την σπουδαιότητα της περιβαλλοντικής ενημέρωσης που θα προσφέρει το Κέντρο, το οποίο εγκαινιάζεται σήμερα.
II. Επιτρέψατέ μου, στο σημείο αυτό, να εξάρω το γεγονός ότι η οικογένεια Πετραλιά έχει συνεισφέρει πολλά στην πορεία της Ελλάδας με όσα έχει πράξει σε δύο, τουλάχιστον, τομείς.
Α. Πρώτον, οι Πετραλιάδες προσέφεραν τα μέγιστα στους αγώνες των Ελλήνων για Ανεξαρτησία και Ελευθερία, αρχίζοντας από το 1821 και δίνοντας πάντοτε, έκτοτε, το παρών σε κάθε εθνικό εγερτήριο.
Β. Δεύτερον, κατηύθυναν διαχρονικώς, με πάθος και ανιδιοτέλεια, όλες τους τις δυνάμεις στην ανάπτυξη του αθλητισμού στην Χώρα μας και, κυρίως, στην καλλιέργεια του πνεύματος του Ολυμπισμού. Δηλαδή στην στήριξη των αναντικατάστατων αρχών και αξιών της ευγενούς άμιλλας και του «ευ αγωνίζεσθαι», οι οποίες συνιστούν την πεμπτουσία του.
III. Γενάρχης της οικογένειας, που έλκει την καταγωγή της από την Σικελία, υπήρξεν ο Σελάδιος Πετραλιάς. Ενώ ο εγγονός του, Ιωάννης Πετραλιάς, αναδείχθηκε σε ήρωα της Εθνεγερσίας του 1821. Στην διάρκεια της Επανάστασης μετέτρεψε τους αλευρομύλους του σε πυριτιδόμυλους και σκοτώθηκε σε ενέδρα των Τούρκων στα Τριπόταμα, το 1822, ενώ μετέφερε πολεμοφόδια στον Κολοκοτρώνη. Στην συνέχεια ο Θάνος Πετραλιάς διετέλεσε βουλευτής Αχαιοήλιδος. Ο αείμνηστος Επαμεινώνδας Πετραλιάς ήταν διεθνής προσωπικότητα του αθλητισμού και του Ολυμπιακού Κινήματος. Συγκεκριμένα, υπήρξε μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (Δ.Ο.Ε.) για την Ελλάδα κατά τα έτη 1975-1977, καθώς και πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Επίσης, είχε διατελέσει Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Μεσογειακών Αγώνων.
Οι λαμπρές αυτές παρακαταθήκες αγώνων των Πετραλιάδων υπέρ του Έθνους και της διάδοσης των αρχών του Ολυμπισμού θα διατηρηθούν και θα καλλιεργηθούν περαιτέρω μέσω της λειτουργίας του «Κέντρου Πολιτισμού και Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης». Εύχομαι, λοιπόν, ολόψυχα καλό ξεκίνημα της λειτουργίας του. Και σας διαβεβαιώ ότι θα παρακολουθώ πάντοτε με ενδιαφέρον όλες τις δραστηριότητες που θα αναπτύξει στο μέλλον προς επίτευξη των σκοπών του, προσφέροντας, με μεγάλη χαρά, την ολόπλευρη αρωγή μου όταν και αυτό είναι εφικτό. 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.