HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Σήμερα 4 Μαρτίου γιορτάζουν

Σήμερα 4 Μαρτίου 2017 γιορτάζει ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ - ΘΕΟΔΩΡΑ (κινητή εορτή) Συναξαριστής:  Γερασίμου οσίου (10 του εν Ιορδάνη (†475). Μα...

Σήμερα 4 Μαρτίου 2017 γιορτάζει ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ - ΘΕΟΔΩΡΑ (κινητή εορτή)

Συναξαριστής:
 Γερασίμου οσίου (10 του εν Ιορδάνη (†475). Μαρτύρων Παύλου και Ιουλιανής, των αυταδέλφων (†273). Ακακίου, Κοδράτου και Στρατονίκου των από δημίων, και Κόνωνος.
O όσιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης γεννήθηκε στη Λυκία τον 7ο αιώνα από ευσεβείς και ταπεινούς γονείς. Σε νεαρή ηλικία ασπάσθηκε την αίρεση των Μονοφυσιτών. Όταν όμως συνάντησε τον άγιο Ευθύμιο, βαθύτατο γνώστη και ερμηνευτή των γραφών, κατάλαβε το σφάλμα του και επέστρεψε στην ορθόδοξη αλήθεια και αφοσιώθηκε στο μοναχικό βίο. Τόση ήταν η αρετή και η γλυκύτητα του, ώστε κατάφερε να τον υπακούουν και τα αγρία ζώα, έχοντας ως υπηρέτες του ένα λιοντάρι κι έναν όνο. Αργότερα ίδρυσε κοντά στον Ιορδάνη ποταμό μεγάλη κοινοβιακή αδελφότητα, όπου και εκοιμήθη εν ειρήνη.

Ανάμνηση Θαύματος κολλύβων Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος
Ο Ιουλιανός ο παραβάτης, γνωρίζοντας ότι οι χριστιανοί καθαρίζονται με τη νηστεία στη πρώτη εβδομάδα της αγίας Σαρακοστής - γι' αυτό την λέμε καθαρά εβδομάδα - θέλησε να τους μολύνει. Διέταξε λοιπόν, κρυφά, όλες οι τροφές στην αγορά να ραντισθούν με αίματα ειδωλολατρικών θυσιών.
Όμως με Θεία ενέργεια, φάνηκε στον ύπνο του τότε Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως Ευδόξίου, ο μάρτυρας Θεόδωρος και φανέρωσε το πράγμα. Παρήγγειλε να ενημερωθούν όλοι οι χριστιανοί, να μην αγοράσουν καθόλου τρόφιμα από την αγορά και για να αναπληρώσουν την τροφή να βράσουν σιτάρι και να φάνε τα λεγόμενα κόλλυβα, όπως τα έλεγαν στα Ευχάϊτα. Ετσι και έγινε και ματαιώθηκε ο σκοπός του ειδωλολάτρη αυτοκράτορα. Και το Σάββατο τότε, ο ευσεβής λαός που διαφυλάχθηκε αμόλυντος στην καθαρά εβδομάδα, απέδωσε ευχαριστίες στον μάρτυρα.
Από τότε γύρω στα μέσα του Δ΄ αιώνα, η Εκκλησία τελεί κάθε έτος την ανάμνηση αυτού του γεγονότος σε δόξα Θεού και τιμή του μάρτυρα αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.