Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Σήμερα 15 Μαρτίου γιορτάζουν - Συναξαριστής

Σήμερα 15 Μαρτίου γιορτάζουν Ονομαστικές Εορτές: ΑΓΑΠΙΟΣ Συναξαριστής 15 Μαρτίου Αριστοβούλου αποστόλου (1), επισκόπου Βρετανν...

Σήμερα 15 Μαρτίου γιορτάζουν
Ονομαστικές Εορτές: ΑΓΑΠΙΟΣ

Συναξαριστής 15 Μαρτίου
Αριστοβούλου αποστόλου (1), επισκόπου Βρεταννίας († α΄αι.). Μάρτυρος Αγαπίου και των συν αυτώ: Πλησίου, Ρωμύλου, Τιμολάου, Αλεξάνδρου, Αλεξάνδρου, Διονυσίου καί Διονυσίου. Νικάνδρου του εν Αιγύπτω. Νεομαρτύρων Μανουήλ Κρητός (2), του εν Χίω (†1792) και Παρθενίου διακόνου, του εν Διδυμοτείχω (†1805). Οσίου Ιωάννου του εν τω φρεάτι.

(1) O άγιος Αριστόβουλος ανήκε στη χορεία των 70 Αποστόλων και ακολούθησε τον Απόστολο Παύλο σε κάποιες από τις περιοδείες του, διακρινόμενος για το ζήλο του, την αυταπάρνησή του, τη διδακτική και κηρυγματική του ικανότητα και τα διοικητικά του χαρίσματα. Για όλες αυτές τις αρετές, εξελέγη επίσκοπος της Βρετανίας, της οποίας οι τότε κάτοικοι ήταν ειδωλολάτρες, προσκολλημένοι τυφλά στις δεισιδαιμονίες τους. Στην αρχή ο άγιος συνάντησε μεγάλες δυσκολίες και αντιδράσεις στο θεάρεστο έργο του. Με θαυμαστή υπομονή, συνέχισε να διδάσκει και να κατηχεί και πολύ σύντομα άρχισε να απολαμβάνει τους καρπούς του έργου του. Εκοιμήθη οσιακά, κατά πάντα αντάξιος του αδελφού του και αποστόλου επίσης Βαρνάβα. 
(2) O άγιος Μανουήλ, γεννήθηκε στο Σφακιά της Κρήτης από ευλαβείς γονείς. Σε μικρή ηλικία αιχμαλωτίσθηκε από τους Τούρκους και με τη βία εξισλαμίσθηκε. Λίγο αργότερα, βρήκε την ευκαιρία να δραπετεύσει από το σπίτι των κυρίων του και κατέφυγε στη Μύκονο, και αφού εξομολογήθηκε ζούσε χριστιανικά. Εκεί νυμφεύθηκε και απέκτησε έξι παιδιά. Επειδή όμως η σύζυγός του ήταν άπιστη, ο Μανουήλ πήρε τα παιδιά του και έφυγε από το σπίτι. O αδελφός όμως της πρώην συζύγου του, κατήγγειλε τον άγιο στο τούρκο πλοίαρχο. Ο Μανουήλ συνελήφθη και με θάρρος ομολόγησε την χριστιανική του πίστη. Τότε ο τούρκος ναύαρχος τον καταδίκασε σε θάνατο. Η απόφαση εκτελέσθηκε στις 15 Μαρτίου 1792 στη Χίο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.