HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Η Μητρόπολη Καλαβρύτων τίμησε την Ένωση Καλαβρυτινών Πειραιά

Σε μια λαμπρή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αίγιο, παρουσία πλήθους κόσμου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρυτων κ. Αιγιαλείας κ. ...

Σε μια λαμπρή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αίγιο, παρουσία πλήθους κόσμου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρυτων κ. Αιγιαλείας κ. κ. Αμβρόσιος, τίμησε την Ένωση Καλαβρυτινών Πειραιά για την προσφορά του στον τόπο, την Εκκλησία και την ιστορία.
Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Λαζουράς, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων π. Ευσέβιος ο Προεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας κ. Σωτήριος Τσενές ο καθηγητής Θεολογίας και Ιστορικός π. Γεώργιος Μεταλληνός, ο κ. τ. Βουλευτής κ. Νταβλούρος, σύσσωμο το Δ.Σ. του Συλλόγου Πειραιωτών, Δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων.
Ομιλία Αθανασίου Χρονοπούλου κατά την βράβευση του Συλλόγου Καλαβρυτινών Πειραιώς από την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, στο Αίγιο την 19/02/2017.

Σεβασμιώτατε Ποιμενάρχα μας, Σεβαστοί Πατέρες, Κυρίες και Κύριοι χαίρεται,
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη μας κ. Αμβρόσιε, είναι μεγάλη η τιμή που μας αξιώνετε σήμερα. Είναι μεγάλη γιατί προέρχεται από Εσάς, τον πνευματικό ταγό της ηρωϊκής και μαρτυρικής γης των Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Με το ανύσταχτο ενδιαφέρον και η αφειδώλευτη αγάπη σας, αγκαλιάζει όλους εμάς και ευλογεί τις ελληνορθόδοξες δραστηριότητές μας. Είναι μοναδική, γιατί από σήμερα, ο σύλλογός μας δεν θα καυχιέται μόνον, επειδή είναι ο αρχαιότερος στην περιοχή μας (Καλαβρυτινών της Αττικής), αλλά και επειδή θα είναι και από τους λίγους, που έχει τιμηθεί από την εκκλησία για την θρησκευτική, εθνική και κοινωνική του προσφορά. 
Σεβασμιώτατε, με την σημερινή απονομή στο σύλλογό μας, αντιδώρου ευχαριστιών, αποδεικνύετε ότι είστε αληθινός ποιμένας, της θεοσώστου αυτής επαρχίας και γενικότερα της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. 
Από τα βάθη της καρδίας μας, συλλογικά και προσωπικά, όλα τα μέλη του συλλόγου μας και το Διοικητικό Συμβούλιο, με μία φωνή, σας ευχαριστούμε για την τιμή που σήμερα μας κάνετε και ευχόμαστε, να σας σκεπάζει και να σας προστατεύει ο Θεός, ώστε να είστε για χρόνια πάμπολλα, υγιής, γερός και δυνατός. Να σκορπάτε, απλόχερα την αγάπη σας και να σπέρνετε με τον άδολο λόγο σας και το παράδειγμά σας, τον λόγο του Υψίστου Θεού στις ψυχές μας, αλλά και στις ψυχές όλων των Ρωμιών που με θαυμασμό, παρακολουθούν την αδάμαστη δραστηριότητά σας.
Θα μου επιτρέψετε, να αναφερθώ στο έργο του συλλόγου και στις μελλοντικά προγραμματισμένες δραστηριότητές μας, αφού πρώτα ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Διοικητικού μου Συμβουλίου, που όλα αυτά τα χρόνια με διαφορετικές εκάστοτε συνθέσεις, με στήριξαν και οι αποφάσεις μας ήσαν πάντα πρωτοποριακές και ομόφωνες. Επίσης, να ευχαριστήσω το Εθνικοθρησκευτικό Γιαννακοπούλειο Ίδρυμα Πειραιώς, που είναι συνοδοιπόρος και χορηγός μας. 
Σεβασμιώτατε, δεν θα ξεχάσω μιά 11ην Δεκεμβρίου, παραμονή του Αγίου Σπυρίδωνος, που ήσασταν στον Ιερό Ναό του ομωνύμου Ναού του Πειραιώς και ενώ παρακολουθούσα τον Εσπερινό, αιφνιδίως, μου ήρθε η από άνωθεν σκέψης, να ανεγείρη ο Σύλλογός μας τον Ανδριάντα του Εθνεγέρτου Π. Π. Γερμανού στον Πειραιά. Αμέσως χωρίς δεύτερη σκέψη, αόρατη δύναμη κατηύθυνε τα βήματά μου και ήρθα δειλά- δειλά μπροστά σας και σας ζήτησα την ευχή σας, παρουσία και δύο άλλων Αρχιερέων, των κ.κ. Καλλινίκου και Ιγνατίου, με κοιτάξατε με ενδιαφέρον, αλλά και με εύλογη απορία και κατόπιν μου δώσατε την ευλογία σας. Αποτέλεσμα, μετά από λίγο χρόνο στις 22/03/2003, ο Ανδριάντας του Αοιδίμου Ιεράρχου απεκαλύφθη στο Πασαλιμάνι του Πειραιώς. Κατετέθηκαν, 72 στεφάνια, παρουσία 3.000 ανθρώπων, ολόκληρης της θρησκευτικής, πνευματικής, πολιτικής, πολιτιστικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, και ως εκπρόσωπός σας ορίσατε τότε τον Καλαβρυτινόν νυν Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Μετά από αυτό, με αόρατον ομοίως καθοδήγησην, επιτελέσαμε έργο, κατά την γνώμη μας τεράστιο, για την θρησκεία και την πατρίδα μας. Στις 25/03/2006, όμοιος ανδριάντας, παρουσία χιλιάδων ανθρώπων και εσάς προσωπικώς, ανηγέρθη στο φυσικό του χώρο, στην κιβωτό της Ορθοδοξίας, στην Αγία Λαύρα προς τιμήν του εκφραστού του γένους και της Ενιαίας Θρησκευτικής και Εθνικής συνειδήσεως.
Καλύψαμε, Σεβασμιώτατε εμείς οι ταπεινοί, την παράλειψη της πολιτείας και της εκκλησίας, που επί 200 χρόνια, δεν είχαν τοποθετήσει, ούτε καν μια προτομή του, στον χώρο που όρκισε τους αγωνιστάς του ’21 και όπως έλεγε ο οσιομάρτυρας Νικόλαος Πέττας «Η Ελλάδα γίνεται από εμάς τους μικρούς». Εκπληρώσαμε έτσι, το υπέρατατον χρέος μας προς την πατρίδα και την θρησκεία. Όλο το γένος, όλα τα σχολεία της Ελλάδος βλέπουν πλέον τον Θεοκίνητον Εθνεγέρτη και φωτογραφίζονται μαζί με το σύμβολο της επαναστάσεως, είτε στον Πειραιά, είτε στην Αγία Λαύρα.
Αμέσως μετά, καθιερώσαμε με την σύμφωνο γνώμη σας και του ηγουμενοσυμβουλίου της γεραράς Μονής της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, την 30ην Μαϊου, εκάστου έτους και ώρα 11,30 π.μ., να τελείται στο διηνεκές, μνημόσυνον υπέρ του Ιεράρχου και των λοιπών γνωστών ή αφανών αγωνιστών του ‘21. Η ημερομηνία αυτή, είναι η ημέρα της εκδημίας του προς Κύριον. Φέτος ευδοκία Θεού, θα είναι το 11ο συνεχόμενο μνημόσυνο που κάνει ο σύλλογός μας και θα τελεστεί στην Αγία Λαύρα. 
Μέσω της Ιεράς Μονής της Αγίας Λαύρας το 2011, παραγγείλαμε σε εξειδικευμένη Μονή της Ρωσίας, την φιλοτέχνηση του πρώτου πιστού αντιγράφου του Λαβάρου του Έθνους, με το οποίο αρχίζει η παρέλαση στον Πειραιά, με σημαιοφόρους τον πάντα αειθαλή, Αντιπρόεδρον του Συλλόγου κ. Κωνσταντίνον Κατσιάρη και τους υιούς μου Παναγιώτην και Κωνσταντίνον.
Τον Φεβρουάριο του 2011, ομού μετά του νυν Ηγουμένου της Μονής Αγίας Λαύρας Πατέρα Ευσεβίου, κάναμε αναδίφηση του κώδικα της Μονής της εποχής της επαναστάσεως και βρήκαμε δια χειρός του τότε Ηγουμένου να αναγράφεται: 
‘’ Την εσπέραν της 22ας Μαρτίου 1821, επανελθών ο Παλαιών Πατρών Γερμανός από την κατάληψη της πόλεως των Καλαβρύτων, παρουσία λοιπών ιερωμένων και οπλαρχηγών (αναφέρονται τα ονόματά τους) ετέλεσεν και νέαν δοξολογίαν για την επιτυχία του αγώνος.’’ 
Άρα το κρίσιμον εκείνο χρονικό διάστημα έγιναν, δύο δοξολογίες στις 17 του Αγίου Αλεξίου και στις 22 Μαρτίου.
Στις 16/09/2016, δωρήσαμε στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας την εικόνα μετά Ιερού Λειψάνου, του Αγίου Γρηγορίου του Ε΄ του μαρτυρικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και ενώσαμε έτσι, τους δύο πρωταγωνιστάς της επαναστάσεως Δημητσανίτες, θείο και ανηψιό, ο πρώτος κήρυξε την επανάσταση εδώ και ο δεύτερος, μετά από λίγες μέρες 10/04/1821, απηγχονίσθη για την εδώ κήρυξη της επαναστάσεως από τους Οθωμανούς.
Τον Ιανουάριο του 2016 και τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους, καλέσαμε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο, της κατεχομένης Κυρηνείας, της μαρτυρικής Κύπρου μας και τελέσαμε μνημόσυνα στον Ανδριάντα του Εθνεγέρτου στο Πασαλιμάνι, παρουσία πλήθους Πειραιωτών και Καλαβρυτινών, που παρηκολούθησαν με οφθαλμούς δακρύοντας αλλά και υπερηφανείας το μνημόσυνον.
Την 22/01/2017, Ο Σύλλογός μας ανεκήρυξε τον θαυματουργόν Άγιον Γεράσιμον, τον αδαπάνητον θησαυρόν της Κεφαλληνίας, προστάτην και οδηγόν μας. Προηγουμένως είχαμε ενθρονίσει τον Άγιον Γεράσιμον, Άγιον Σοφιανόν (επίκαιρον σήμερα), τον Άγιο Παρθένιο και τον Άγιο Νεκτάριο στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος στο Νέο Βουτζά Αττικής.
Τον Μάρτιο του 2016 μετά από επίπονη προσπάθεια δύο ετών, ομοφώνως το Δημοτικό Συμβούλιον του Δήμου Καλαβρύτων, επανέφερε την κεντρικήν οδόν της πόλεως στο όνομα του Εθνεγέρτου Π.Π.Γερμανού. Σημειώνω ότι, από το 1830 που συνεστήθη το Ελληνικό κράτος, έφερε το όνομά του, δυστυχώς πριν 40 περίπου έτη, αστόχως και ουχί νοημόνως, αφαιρέθη το όνομά του και αντεκαταστάθη. Είχαμε το παράδοξο φαινόμενο, πέραν των άλλων, στις 21 Μαρτίου εκάστου έτους, να εορτάζεται η απελευθέρωση των Καλαβρύτων, ως πρώτη απελευθερωθείσα πόλη της Ελλάδος, που έγινε από τον Ιεράρχη στις 21/03/1821 και να μην υπάρχει τίποτα προς τιμή του. Τα Καλάβρυτα ήτο η μόνη πόλις της Ελλάδος που δεν είχε οδό με το όνομά του. Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Γεώργιο Λαζουρά και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο που απεδέχθησαν την εισήγησή μας και υιοθέτησαν την ορθοφροσύνη, τοποθέτησαν δε 12 ενδεικτικές πινακίδες. Τους ευχαριστώ που μου επέτρεψαν να ομιλήσω σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Μάρτιον του 2015.
Δεν θα αναφερθώ, στα λοιπά πολυπληθή, έργα του Συλλόγου μας στην περιφέρεια Αττικής, για να μην κουράσω Σεβασμιώτατε τους προσκεκλημένους μας. Θα πω μόνον, ότι τον Δεκέμβριο του 2016 και τον Ιανουάριο του 2017, μερίμνη του Αντιπροέδρου του Συλλόγου μας Αρχιμανδρίτου κ. Νεκταρίου Πέττα, και με την πνευματική καθοδήγηση των Οσιομαρτύρων, Σημειοφόρων, Λαμπρών και Φωτοφόρων, Μακαριστών γονέων του, Ιερέως Νικολάου και Ανθής Πέττα, δωρήσαμε στον Ιερόν Ναόν Αγίου Αθανασίου, του χωρίου Άρμπουνα Καλαβρύτων, τόπος καταγωγής του Παπουλάκου, όλα τα ιερά σκεύη για την τέλεση της Θείας Λειτουργία. Μία Σταυροθήκη με Λείψανο του Μεγάλου Αθανασίου και μιά υπέροχη εικόνα της Θεομήτορος, φιλοτεχνηθείσα στο Άγιο Όρος (Παναγία η Αρμπουνιώτισσα).
Τι προγραμματίζουμε: Ελπίζουμε, στο απώτερο μέλλον, εάν τα οικονομικά του Συλλόγου μας το επιτρέψουν, να ανεγείρουμε δύο ακόμη Ανδριάντες του Εθνεγέρτου Γερμανού, ο πρώτος στην Κλειτορία Καλαβρύτων, όπου στις 8 Μαρτίου του 1821, ενώ οι τούρκοι τον οδηγούσαν μαζί με τον επίσκοπο Κερνίτσης, νυν Καλαβρύτων, Προκόπιο και τους άλλους οπλαρχηγούς δέσμιους για την Τρίπολη, αντέταξαν δια χειλέων του Ιεράρχου, το πρώτο επίσημο ηρωϊκό ΟΧΙ του αγώνα, «Δεν πηγαίνω!». ΟΧΙ, που ισοδυναμούσε με θάνατο και επέστρεψαν μετά δυσκολίας, στην Αγία Λαύρα. Κατανοητό είναι ότι, εάν ο ιεράρχης με τους λοιπούς, πήγαιναν τότε στην Τρίπολη, επανάσταση ΔΕΝ θα γινόταν, ελευθερία ΔΕΝ θα γνωρίζαμε, ίσως ούτε το 1912 εάν δεν υπήρχε το μικρό αλλά ανεξάρτητο Ελληνικό κράτος. 
Τον δεύτερο Ανδριάντα, του Κυρού Γερμανού στην Μονή Κατακεκρυμμένη ή Πορτοκαλαιούσα του Άργους, όπου εκάρη μοναχός.
Επίσης, δεν θα παραλείψουμε να τιμήσουμε, δι’ ανεγέρσεως Ανδριάντος στο χωριό Άρμπουνα Καλαβρύτων και άλλων τιμών που του αρμόζουν, στον ταπεινό, προφητικόν και θαυματουργόν Άγιο των Καλαβρύτων, τον βράχον αυτόν της ορθοδοξίας Χριστόφορον Παναγιωτόπουλον ή γνωστόν ως Παπουλάκον, που εορτάζεται στις 18 Ιανουαρίου, μαζί με τον άλλο στύλο της ορθοδοξίας τον Μέγα Αθανάσιο. 
Σεβασμιώτατε ο Σύλλογος μας θα είναι συμπαραστάτης σας στην Αγιοκατάταξη του Αγίου δι’εμάς Παπουλάκου.
Ο Σύλλογος μας έχει προσφέρει επίσης, σκεύη για την θεία Λατρεία στην εξωτερική ιεραποστολή της Αφρικανικής γης και στην Ορθόδοξη εκκλησία μας της Αλβανίας.
Τέλος, αύριο 20/02/2017 θα δωρήσουμε δύο πλήρη σκεύη δισκοποτηρίων στην Μητρόπολη Δημητσάνης, εις μνήμην των δύο Καλαβρυτινών δωρητών και ιδρυτών του Εθνικοθρησκευτικού Γιαννακοπουλείου Ιδρύματος Πειραιώς, Δημητρίου και Μαρίας και το δεύτερο set εις μνήμην των ηγιασμένων ιερέως Πατρός Νικολάου και Ανθής Πέττα.
Σεβασμιώτατε, ο Σύλλογός μας κινείται με οδηγό την εν Χριστώ αγάπη προς τις παναθρώπινες αξίες, των υψηλών ιδανικών, που εκφράζει η λατρεία στην πίστη και στην πατρίδα μας. Ενάντια στον τραγικό άνθρωπο της εποχής μας, που εναγωνίως, αναζητά πρότυπα και δρομοδείχτες για μία σωστή πορεία. Μόνο, που συχνά λαθεύει, στην εκλογή του γιατί παραδίδεται σε ότι αρνητικό και αποτυχημένο, προσφέρουν οι ελκυστικοί πειρασμοί των ημερών μας.
Θέλω να ευχαριστήσω, τα μέλη του συλλόγου μου παρόντα και απόντα, όλους τους κληρικούς και λαϊκούς που παρευρίσκονται σήμερα μαζί μας, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρυτινόν- Πειραιώς κ. Σεραφείμ για την πολύτιμη βοήθειά του, όπως και τον παρευρισκόμενον Αρχιμανδρίτη κ. Νεκτάριον Πέτταν, Καλαβρυτινής Καταγωγής, Αντιπρόεδρον του Συλλόγου μας και πολύτιμον συνεργάτην μας, τον Τύπο της Αιγιάλειας της κυρίας Στιβαχτοπούλου, την Φωνή των Καλαβρύτων του κ. Πάνου Τσαπάρα, τα Καλάβρυτα News του κ. Νίκος Κυριαζή, τα Καλάβρυτα Press του κ. Χρίστου Καμπέρου, την Κοινωνική του Πειραιώς, την Φωνή των Πειραιωτών, τον Τοπικό Έντυπο και Ηλεκτρονικό Καλαβρυτινό και Αρκαδικό Τύπο, τον συγγραφέα και δημοσιογράφο κ. Άγγελο Σακέττο κλπ. για την προβολή του έργου μας. Επίσης την ‘Ενωση Καλαβρυτινών Αθήνας και τον Πρόεδρόν της κ. Σωτήρην Τσενέ , τον Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο Πάτρας και την Πρόεδρό του κυρία Κατερίνα Ασημακοπούλου (από την Σκοτάνη), τον Σύλλογο Σκοταναίων και την πρόεδρο κυρία Μαριάνθη Χρονοπούλου (από την Σκοτάνη) και όλους τους λοιπούς Καλαβρυτινούς Συλλόγους για την πολύτιμον, ηθικήν βοήθειά τους.
Παρακαλώ, εσάς Σεβασμιώτατε, κλείνοντας γόνυ καρδίας και όλους τους πατέρες, να μας δώσετε και πάλι την ευλογία σας.
Ο Θεός μαζί μας.
Αθανάσιος Π. Χρονόπουλος
Πρόεδρος Συλλόγου Καλαβρυτινών Πειραιώς
(Η Αγία Λαύρα)
Επίτιμος Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ανάπτυξης 
Αίγιον 19 Φεβρουαρίου 2017




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.