HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Σαν Σήμερα 31 Ιανουαρίου...

1504: Συνθήκη της Λυών: Η Γαλλία παραχωρεί τη Νάπολη στον Φερδινάνδο Β' της Αραγονίας. 1865: Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ...

1504: Συνθήκη της Λυών: Η Γαλλία παραχωρεί τη Νάπολη στον Φερδινάνδο Β' της Αραγονίας.
1865: Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων περνά την 13η Τροποποίηση του Συντάγματος, που καταργεί τη δουλεία στην Αμερική.
1901: Το έργο «Τρεις Αδελφές» του Αντον Τσέχοφ κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας.
1906: Σεισμός μεγέθους 8,8 Ρίχτερ σαρώνει τις ακτές του Εκουαδόρ και την Κολομβία προκαλώντας τσουνάμι, με απολογισμό τουλάχιστον 1.000 νεκρούς.
1910: Τίθεται σε ισχύ ο νόμος που καταργεί επίσημα τη δουλεία στην Κίνα. Ολοι οι ενήλικοι σκλάβοι μετατρέπονται σε πληρωμένους εργάτες και οι νέοι κάτω των 25 αφήνονται ελεύθεροι.
1914: Οι Μεγάλες Δυνάμεις γνωστοποιούν στην ελληνική κυβέρνηση ότι παραχωρούν και νομικώς στην Ελλάδα τα νησιά του Αιγαίου, εφόσον αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Βόρεια Ηπειρο και τη νήσο Σάσωνα. Ετσι αναγνωρίζεται η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, εκτός από την Τένεδο και την Ίμβρο, ενώ η Βόρεια Ηπειρος παραχωρείται στο νεοσύστατο αλβανικό κράτος.
1915: Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η πρώτη επίθεση με δηλητηριώδη αέρια εξαπολύεται από τους Γερμανούς εναντίον των Ρώσων στη Μάχη του Μπολίμοφ.
1919: «Ματωμένη Παρασκευή» ή «Μαύρη Παρασκευή»: Αιματηρές εργατικές ταραχές ξεσπούν στη Γλασκόβη της Σκοτίας. Περισσότεροι από 60.000 διαδηλωτές συγκεντρώνονται στην Πλατεία Γεωργίου για να υποστηρίξουν την απεργία για το 40ωρο. Ακολουθούν συγκρούσεις με την αστυνομία. Η κυβέρνηση στέλνει 10.000 στρατιώτες, τανκς και πολυβόλα για την αντιμετώπιση των ταραχών.
1996: Κρίση των Ιμίων: Κορυφώνεται και εκτονώνεται η Κρίση των Ιμίων, με αμερικανική παρέμβαση («No ships, no troops, no flags» η προσταγή του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ). Στις 05:30, ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» για να διαπιστώσει την παρουσία των Τούρκων στη βραχονησίδα καταπέφτει και τα τρία μέλη του πληρώματος, υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και αρχικελευστής Εκτορας Γιαλοψός, σκοτώνονται. Τα πολεμικά σκάφη και οι καταδρομείς των δύο χωρών αποχωρούν από τις βραχονησίδες το πρωί υπό την επίβλεψη του 6ου αμερικανικού στόλου της Μεσογείου.
1999: Νέα οδύσσεια ξεκινά για τον ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. To αεροπλάνο που τον μεταφέρει περιφέρεται και πάλι στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ζητώντας άδεια προσγείωσης από διάφορες χώρες, την οποία δεν παίρνει. Η Ολλανδία τον διώχνει, το ίδιο και η Ελβετία. Από το Μινσκ ξαναγυρίζει στην Ελλάδα για να οδηγηθεί τελικά στην Κένυα.
2004: Η ιταλίδα Αλέσια Ντι Ματέο γίνεται ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο μεταμοσχεύονται οκτώ όργανα (ήπαρ, στομάχι, δύο νεφρά, μικρό και μεγάλο έντερο, πάγκρεας και σπλήνα) κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης από τον έλληνα χειρουργό Ανδρέα Τζάκη στο Μαϊάμι. Είναι μόλις επτά μηνών και θα ζήσει ακόμη ένα χρόνο.
2008: Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και πλήθος κόσμου και ενώ Αγημα Καταδρομέων αποδίδει τιμές, ενταφιάζεται λίγο μετά τις 13:30 το μεσημέρι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος. Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Η κηδεία και η ταφή του σεπτού σκηνώματος έγιναν με τιμές αρχηγού κράτους εν ενεργεία.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ:
1797: Ο αυστριακός συνθέτης, Φραντς Σούμπερτ.
1881: η σοβιετική χορεύτρια, Αννα Πάβλοβα.
1923: Ο αμερικανός συγγραφέας, Νόρμαν Μέιλερ.
1932: Ο ηθοποιός και βαρύτονος, Γιώργος Μούτσιος.
1976: Ο διεθνής ποδοσφαιριστής, Τραϊανός Δέλλας. 
1982: Η ελληνοσουηδή τραγουδίστρια, Ελενα Παπαρίζου, νικήτρια της Eurovision το 2005.
ΘΑΝΑΤΟΙ:
1606: Απαγχονίστηκε ο ηγέτης της αποκληθείσας «Συνωμοσίας της Πυρίτιδας», Γκάι Φοκς, της απόπειρας δηλαδή άγγλων καθολικών να ανατινάξουν το βρετανικό κοινοβούλιο και να δολοφονήσουν τον βασιλιά Ιάκωβο Α'.
1828: Ο έλληνας πρίγκιπας, στρατιωτικός, λόγιος και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας, Αλέξανδρος Υψηλάντης.
1944: Ο γάλλος θεατρικός συγγραφέας, Ζαν Ζιροντού («Η τρελή του Σαγιό»).
1974: Ο αμερικανός κινηματογραφικός παραγωγός, Σάμιουελ Γκόλντγουιν, συνιδρυτής της κινηματογραφικής εταιρείας MGM (Metro Goldwin Mayer).
2011: Η ηθοποιός, Καίτη Λαμπροπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.