Navigation

Ανατριχιαστικές περιγραφές στη δίκη του εμπρησμού της Marfin!

Mε τους δύο κατηγορουμένους στην υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin και της αντίστοιχης χωρίς θύματα στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ τον Μάιο του 2010 να αρνούνται τις κατηγορίες άρχισε η ακροαματική διαδικασία μετά από πέντε αναβολές ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.
Ο 34χρόνος, Θεόδωρος Σίψας, αρνήθηκε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση που αντιμετωπίζει για την εμπρηστική επίθεση στην τράπεζα Marfin, λέγοντας πως από το 2011 την έχει καταδικάσει δημόσια. "Αρνούμαι τις κατηγορίες, έχω καταδικάσει τέτοιες ενέργειες.
Δεν έχω καμία σχέση με τον εμπρησμό της τράπεζας Marfin" ανέφερε. Ο κατηγορούμενος ωστόσο δεν αρνήθηκε πως βρισκόταν στο συλλαλητήριο την επίμαχη ημέρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Παύλος Ανδρεάδης ή Αντρέεβ, o οποίος κατηγορείται για την αντίστοιχη επίθεση χωρίς θύματα στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ. "Καταδικάζω κι εγώ γεγονός, αρνούμαι τις κατηγορίες. Δεν έχω συμμετάσχει πράξη. Είχα σχολάσει από δουλειά εκείνη τη μέρα και δεν ήμουν καν στο χώρο.
Παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη δήλωσαν οι οικογένειες των τριών θυμάτων της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, του Επαμεινώνδα Τσάκαλη και της Παρασκεής Ζούλια. Ιδιαίτερα φορτισμένος συναισθηματικά, ο πατέρας της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, Ζαχαρίας, κατέθεσε πως πληροφορήθηκε το τραγικό γεγονός από έναν ανιψιό του που το άκουσε στην τηλεόραση. Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και η μητέρα της άτυχης εγκύου υπαλλήλου χωρίς να θελήσει να καταθέσει κάτι παραπάνω από την ιδιότητα της.
Η ακροαματική διαδικασία άρχισε με καταθέσεις μαρτύρων (περίπου 20), κυρίως υπαλλήλων της τράπεζας Μαρφίν, οι οποίοι περιέγραψαν καρέ-καρέ τα 13 λεπτά της αγωνιώδους προσπάθειας τους να απεγκλωβιστούν από τη φλεγόμενη τράπεζα. Συνολικά έχουν κληθεί να καταθέσουν περισσότεροι από 80 μάρτυρες εκ των οποίων 37 απουσίαζαν κατά την πρώτη ημέρα συνεδρίαση.
Κανένας από τους μάρτυρες ωστόσο δεν γνώρισε στο πρόσωπο των κατηγορουμένων κάποιον από τους δράστες της επίθεσης.

"Τους φώναζα από το μπαλκόνι να σταματήσουν"
Υπάλληλος της τράπεζας Μαρφίν ο όποιος βρισκόταν στο μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου περιέγραψε στο ακροατήριο τις αγωνιώδεις εκκλήσεις του να σταματήσουν. "Τους φώναζα ότι υπάρχει κόσμος και τους φώναζα σταματήστε, υπάρχει κόσμος εδώ! Θυμάμαι ότι είχα πάρει μια κούτα Α4 και τους απειλούσα ότι θα την πετάξω, είδα να βαράνε τα τζάμια. Είδα μαυροντυμένους, κάποιος μου φάνηκε ότι είχε κάτι άσπρο στα χέρια, δε θυμάμαι αν ήταν γάντια ή κάτι άλλο..." κατέθεσε ο υπάλληλος της Μαρφίν, Βαγγέλης Λαγουδάκος.
Πρόεδρος : Παρατηρήσατε οι δράστες να έχουν κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό;
Μαρτυρας : Όχι, αυτοί είχαν δουλειά κάτω Νομίζω ότι ένας ή μια φορούσε τζόκεϊ και είχε και μια τσάντα μαύρη. Αυτό μόνο...
Ο μάρτυρας κατέθεσε μάλιστα πως όταν φώναζε στου δράστες να σταματήσουν, κάποιοι φώναζαν "να καείς ρε!" "Όταν εγώ φώναζα υπήρχαν κάποιοι που φώναζαν "να καείς ρε" κι έκαναν χειρονομίες και μούντζες..." ανέφερε ο μάρτυρας.
Η Αναστασία Κούκου υποδιευθύντρια του υποκαταστήματος της Marfin στην όσο Σταδίου περιέγραψε στην κατάθεση της : "Βρισκόμουν στο ισόγειο εκείνη τη στιγμή. Την ώρα επίθεσης κατέβαινα τις σκάλες με έναν συνάδελφο και πηγαίναμε στο υπόγειο για να ασφαλίσουμε το χρηματοκιβώτιο. Ο καπνός ήρθε πολύ γρήγορα και στο υπόγειο και δε βλέπαμε. Ανεβήκαμε τους ορόφους και πήγαμε προς το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου. Ερχόταν καπνός από τον πρώτο όροφο. Προσπαθούσα να προστατευτώ και να αναπνεύσω. Ο συνάδελφος μου προσπαθούσε να κρατηθεί από ένα στηθαίο και κρατιόμασταν χέρι χέρι. Σχεδόν αμέσως άρχισε να έρχεται καπνός, εξαπλώθηκε γρήγορα
Εισαγγελέας : Ακούσατε να σας βρίζουν; Ζητήσατε βοήθεια;
Μάρτυρας : Όχι δε μπορούσα να μιλήσω ήμουν μέσα στο καπνό. Επιχείρησα να κλείσω την τζαμένια πόρτα εισόδου στον πρώτο όροφο και μου έκαψε τα μαλλιά. Από συναδέλφους μου άκουσα που τους έβριζαν και πέταγαν διαφορά αντικείμενα. Κάποιοι συνάδελφοι επιχείρησαν να σβήσουν φωτιά με πυροσβεστήρα αλλά δεν μπορούσα να κάνουν κάτι.

"Δε νιώθω ασφάλεια, είναι δύσκολη η θέση μου"
Αίσθηση προκάλεσε η κατάθεση του ταμία του υποκαταστήματος, Κωνσταντίνου Κώστολγου. Ο Κωνσταντίνος Κώστογλου βρισκόταν την ώρα της επίθεσης στη θέση του στο ταμείο στο ισόγειο του υποκαταστήματος. "Γύρω στη μιάμιση το μεσημέρι της 5ης Μαίου έσπασαν τα τζάμια του υποκαταστήματος. Είδα δύο σκιές, όπως κοίταζα δεξιά. Δεν είδα να πετάνε εύφλεκτο υλικό. Άκουσα μπαμ και είδα τη φωτιά, η οποία αμέσως απλώθηκε. Εγώ ανέβηκα αμέσως πάνω διότι φοβήθηκα ότι θα μπουν μέσα στη τράπεζα τα άτομα. Ανέβηκα κατευθείαν στον τρίτο και βγήκα στο μπαλκόνι" ανέφερε ο μάρτυρας.
Σε αυτό το σημείο ο μάρτυρας είπε ότι υπήρξε διάλογος με τα άτομα που βρισκόταν από κάτω από το μπαλκόνι ωστόσο όταν ρωτήθηκε τι ειπώθηκε δεν απάντησε, λέγοντας : "Δε νιώθω ασφάλεια, είναι δύσκολη θέση μου. Υπήρχε διάλογος".
Ο μάρτυρας πάντως υποστήριξε ότι δεν έχει απειληθεί από κανέναν και τόνισε πως δεν έχει έχει δει κανέναν από τους δράστες. "Το έχω διαγράψει από μνήμη, δε μπορώ να θυμηθώ σωματότυπο, εξάλλου κουρτίνες τον αλλοιώνουν τον σωματότυπο" ανέφερε.

"Ανατροφοδοτούσαν τη φωτιά"
Ο μάρτυρας, Γεώργιος Στρατογιαννάκης, περιέγραψε τις κινήσεις ενός εκ των δραστών όπως τις είδε από το μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου στον οποίο βγήκε για να σώσει τη ζωή του."Πήγα κι εγώ στο μπαλκόνι, υπήρχε σύγχυση και αναστάτωση, ήταν δυο συνάδελφοι εκεί και μου λένε αυτοί έρχονται και πετάνε κι άλλο.
Ήταν ένας με κάνιστρο (ψεκαστήρι) και προσπαθούσε να ρίξει μέσα, φαινόταν σαν υγρό. Ήταν σκυμμένος και πρότεινε τα χέρια του με το κάνιστρο. Φορούσε μαύρα ρούχα, δεν είδα τα χαρακτηριστικά του, μόνο την πλάτη του είδα. Αυτό το έκανε 2-3 φορές. Με το που έφευγε, η φωτιά φούντωνε, τώρα σύμπτωση δεν ξέρω..." ανέφερε ο μάρτυρας.
Επιπλέον ο υπάλληλος της τράπεζας περιέγραψε ένα ακόμα πρόσωπο το οποίο είδε από το μπαλκόνι το οποίο όπως είπε τους έκανε απρεπή χειρονομία. "Είδα ένα άτομο νεαρό μετρίου αναστήματος μελαχρινός, 20 με 22, ο οποίος έμοιαζε με φοιτητή. Έκανε μία χειρονομία και έδειχνε τα γεννητικά του όργανα. Αυτό το κατάλαβα μετά τότε, εκείνη τη στιγμή νόμιζα ότι ήθελε να μας βοηθήσει. Δε μπορούσα να φανταστώ ότι υπήρχαν άτομα και ερχόντουσαν και τροφοδότησαν τη φωτιά διαρκώς" τόνισε ο μάρτυρας.

Ο μάρτυρας ήταν πιθανότατα ο τελευταίος που είδε ζωντανούς τους συναδέλφους του Αγγελική Παπαθανασοπούλου και Επαμεινώνδα Τσάκαλη.
"Είδα στο παταράκι τον Νώντα και την Αγγελική, στο γραφείο του Νώντα. Εκείνος έψαχνε κλειδιά για να ανοίξει το μηχανοστάσιο του ασανσέρ. Μου έδωσε εμένα κάποιο κλειδιά για να ανοίξω. Μπαίνοντας στο κλιμακοστάσιο, δεν έβλεπα τίποτα. Όταν γύρισα είχε μπει καπνός και στο γραφείο του Νώντα. Η Αγγελική ήταν δίπλα του (...)"
Όπως είπε την επόμενη έμαθαν ο Νώντας βρέθηκε κοντά στο κλιμακοστάσιο ενώ η Αγγελική είχε μείνει στο γραφείο του. "Εκεί βρέθηκε την επόμενη ημέρα το αποτύπωμα από το σώμα της" ανέφερε. "Τυχαία βγήκαν 21 άτομα, οι τρεις θα μπορούσαν να είναι 13" κατέληξε ο μάρτυρας.

Άλλη εργαζόμενη στο υποκατάστημα περιέγραψε στο Δικαστήριο πως : "Όταν βγήκα στο μπαλκόνι έβλεπα μόνο πλήθος
Θυμάμαι μόνο τη φωνή μιας κοπέλας που φώναζε "να καείτε". Ταυτόχρονα προσπαθούσαμε να μαζέψουμε χαρτιά, φακέλους, είδα ότι υπήρχαν φωτιές τον ΙΑΝΟ και γινόταν φασαρία.
Ήταν αδύνατα παιδιά, αδύνατα πρόσωπα, δεν ήταν μεγάλοι άνδρες, διότι είχαν ευλυγισία και έκαναν γρήγορες κινήσεις" ανέφερε η μάρτυρας Αναστασία Χρηστάκη. Εντύπωση πάντως προκάλεσε το σημείο της κατάθεση της στο όποιο ανέφερε πως τους δόθηκε οδηγία να ασφαλίσουν τα χαρτιά της τράπεζας, τα οποία όπως ανέφερε "σώθηκαν", κι όχι την ίδια τους τη ζωή!
Άλλη υπάλληλος της τράπεζας, η Μαρία Καραγιάννη περιέγραψε : "Το γραφείο μου ήταν στο ημιώροφο. Από τον ημιώροφο παρακολούθησα τις επιθέσεις στην αρχή στο Ζάρα και μετά στον ΙΑΝΟ, έριχναν πέτρες, υπήρχε πετροπόλεμος με αστυνομία. Εγώ κι μία άλλη συνάδελφος μεταφέραμε τα αξιόγραφα προληπτικά στο υπόγειο. Ήταν κι άλλοι. Εκεί στο υπόγειο, ακούσαμε έντονα σπασίματα, γυαλιά να σπάνε και κρότους. Ήταν παρά πολύ δυνατά σπασίματα και θόρυβοι την ώρα της επίθεσης. Μετά ακολούθησε πανικός και ακούστηκαν ουρλιαχτά.
Εκείνη την ώρα πήρα τηλέφωνο στο 100 και προσπαθούσα να απαντήσω κι ερωτήσεις. Μετά προσπαθούσα να πάρω και 199 αλλά το τηλέφωνο πλέον ήταν νεκρό Όλοι μας εκείνη τη στιγμή ενστικτωδώς θέλαμε να πάμε πάνω για να έχουμε καθαρό αέρα. Πήρα μια συνάδελφο και ανεβήκαμε στο δεύτερο όροφο και βγήκαμε στο μπαλκόνι μέχρι να μας απεγκλωβίσει πυροσβεστική. Εκεί από κάτω ήταν πλήθος, δεχθήκαμε πάρα πολλά, προσβολές...Θυμάμαι ότι μας έβριζαν, να καείτε, να καείτε μας έλεγαν...
Εμείς ζήσαμε την αγωνία του θανάτου πολλή ώρα, δεν ξέραμε τα επόμενα πέντε λεπτά αν θα ζούμε! Ήταν πολύ έντονος καπνός, μύριζε πολύ άσχημα, δεν μπορούσαμε να δούμε, πήγαινε σε όλο μας το σώμα".

"Τους φώναξα υπάρχουν υπάλληλοι μέσα"
Η υπάλληλο Χριστίνα Λορέντζου η οποία επίσης βρισκόταν στο ισόγειο περιέγραψε τα άτομα που πλησίασαν την τράπεζα και έριξαν τις μολότοφ. "Δεν είδα πρόσωπα διότι ήταν καλυμμένα. Επειδή είχαμε αντιληφθεί ότι γινόντουσαν φασαρίες είχαμε κατεβάσει ιστόρια. Τους πλησίασα και τους είπαν ότι υπάρχουν άνθρωποι μέσα. Ήταν τρία άτομα, αδύνατοι, ένας παρά πολύ ψηλός και άλλοι δυο πιο κοντοί και αδύνατοι. Φορούσαν κουκούλες και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα.

Μου έδωσαν εντύπωση ότι θα μπουν μέσα και θα μου ρίξουν κάτι. Είδα ότι κάτι έριξαν μέσα στη τράπεζα. Άκουσα φωνή γυναικεία που τους έλεγε κάψτε τους . Στο τρίτο χτύπημα έγινε ένα μεγάλο άνοιγμα στη τζαμαρία και από εκεί έριξαν ότι έριξαν" ανέφερε.

"Δεν αποκλείω να είχε ο δράστης ίδιο σωματότυπο με κατηγορούμενο"
Η μάρτυρας, Κατερίνα Ιωαννίδου, βρισκόταν επίσης στο ισόγειο του υποκαταστήματος. " Ξαφνικά ακούμε χτυπήματα από βαριοπούλα, στο πέμπτο χτύπημα, έγινε ένα μεγάλο άνοιγμα τζαμαρία, υποχώρησε ένα κομμάτι τζαμιού, και βλέπω ένα άτομο να προσπαθεί να μπει από άνοιγμα και να ρίξει εύφλεκτο υγρό. Μία συνάδελφος λέει "Παναγία μου μπαίνει κάποιος μέσα και αρχίσαμε να οπισθοχωρούμε, τραπήκαμε σε φυγή" ανέφερε.

Παράλληλα έκανε λόγο για νεαρά άτομα, λεπτοί, μετρίου αναστήματος, οι οποίοι ήταν πολύ ευκίνητοι, έγιναν όλα στο λεπτό. Είχαν καλυμμένα χαρακτηριστικά με μαντήλι. Καταφέραμε να ξεφύγουμε από άνοιγμα στο κλιματιστικό.
Σύνεδρος : Σας μοιάζει σωματοδομή κατηγορουμένου ή το αποκλείεται;
Μάρτυρας : Δεν το αποκλείω
Η σύνεδρος απευθύνεται προς κατηγορούμενο "έχετε αλλάξει τα τελευταία χρόνια;", εκείνος απάντησε "ναι", προσθέτοντας πως έχει βάλει κάποια κιλά.
Εισαγγελέας: Το αποκλείετε ότι το ύψος του πρώτου κατηγορουμένου μπορεί να είναι το ίδιο με τον ψηλό δράστη;
Μάρτυρας: Δεν το αποκλείω
Υπεράσπιση: Μη δημιουργείτε εντυπώσεις στους κυρίους ενόρκους. Με σωματοδομή και σωματότυπο να πηγαίνουν κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονίες που ακούστηκε αυτό;
Εισαγγελέας: Έχουμε δικαίωμα να κάνουμε ερωτήσεις. Αν θέλετε να σχολιάσετε, μπορείτε
Υπεράσπιση: Δεν το απαγόρευσε κάνεις. Μην δημιουργείτε εντυπώσεις.
Στη συνέχεια, η υπεράσπιση ρώτησε αν η μάρτυρας είναι βέβαιη ότι μοιάζει ο σωματότυπος για να λάβει την απάντηση: "τώρα βλέπω δύο ανθρώπους που κάθονται σε χαλαρή στάση. Εκείνη τη στιγμή από φόβο και τρομοκρατία, είδα γιγαντομένη μία μορφή απέναντί μου.
Υπεράσπιση: θα μπορούσε και να μην μοιάζει δηλαδή;
Μάρτυρας: θα μπορούσε. Είναι ένας κοινός σωματότυπος.
Η δίκη συνεχίζεται στις 14 Οκτωβρίου 2016.

Πηγή: newsit.gr

Κυριαζής Νίκος

Σχολιάστε: