Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Δήμαρχος Καλαβρύτων και Φιλαρμονική στις εκδηλώσεις μνήμης στο Χορτιάτη (ΦΩΤΟ)

M ε κάθε επισημότητα και με ένα σαφές μήνυμα ότι η ιστορία του Ολοκαυτώματος πρέπει να συμπεριληφθεί στα σχολικά βιβλία  για να γίνει κ...

Mε κάθε επισημότητα και με ένα σαφές μήνυμα ότι η ιστορία του Ολοκαυτώματος πρέπει να συμπεριληφθεί στα σχολικά βιβλία  για να γίνει κτήμα και των νεότερων γενεών ολοκληρώθηκαν σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις Μνήμης, που διοργάνωσε στο Χορτιάτη ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και εκπροσώπων των τοπικών Αρχών.
Την έναρξη των εκδηλώσεων την Τετάρτη 31 Αυγούστου έκανε η Φιλαρμονική του Δήμου Καλαβρύτων με μια εξαιρετική συναυλία με μοναδικές μουσικές επιλογές και καταχειροκροτήθηκε από την κατάμεστη κεντρική πλατεία του ιστορικού και μαρτυρικού Χορτιάτη Θεσσαλονίκης. Το παρών έδωσε και ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος του Πανελληνίου Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και χωριών κ. Γιώργος Λαζουράς. 
Μετά το πέρας της συναυλίας ο Δήμαρχος του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη κ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ευχαρίστησε από βήματος την Φιλαρμονική μας και τον μαέστρο κ. Μπαμπαράκο για την μουσική πανδαισία που προσέφεραν και τον Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Λαζουρά, για την καθ έτος παρουσία του στην μαρτυρική πόλη της Μακεδονίας και τον συνεχή και από κοινού αγώνα του για την ηθική και υλική αποκατάσταση των μαρτυρικών πόλεων και χωριών.

Λαζουράς: Συνεχίζουμε τον αγώνα
Ο κ. Λαζουράς αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πυλαίας - Χορτιάτη κ Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, τον Δήμο και τους Δημότες του μαρτυρικού Χορτιάτη για την μοναδική φιλοξενία τους, τόνισε οτι, τόσο ως Πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και χωριών της Ελλάδας, όσο και ως Δήμαρχος των μαρτυρικών Καλαβρύτων, συμπορευόμενος με όλους τους ομολόγους του αλλά και με την πολιτεία, θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, δυναμικά, οργανωμένα, θεσμικά και με σχέδιο.

Το Μνημόσυνο
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν σήμερα το πρωί όπου πραγματοποιήθηκε το Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, ενώ στη συνέχεια επακολούθησε το Επιμνημόσυνο Αρχιερατικό Τρισάγιο στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, με κεντρικούς ομιλητές τον Δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη και τον πανεπιστημιακό Γιώργο Βοσκόπουλο.

Ιγνάτιος Καϊτεζίδης: «Η ιστορία των μαρτυρικών δήμων να μπει στα σχολικά βιβλία»
Στην ομιλία του ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη σημείωσε ότι «σήμερα δεν τιμάμε μόνο την ιστορία μας. Είμαστε εδώ για να μη ξαναζήσουμε χρόνια σκληρά σαν εκείνα. Είναι σημαντικό να μιλήσουμε για εκείνη τη μέρα.  Να την περιγράψουμε όσο πιο καθαρά μπορούμε. Κι ας είναι σκληρές οι εικόνες, τα λόγια, οι περιγραφές και τα συναισθήματα». Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει άνθρωπος που κάθε χρόνο, τέτοια μέρα να μη νιώθει πόνο. Για τους αγαπημένους που χάθηκαν. Αλλά και για αυτούς που στάθηκαν όρθιοι και φέρανε τη ζωή τους ίσαμε με σήμερα. Καθένας που χάνονταν στο δρόμο έδινε στον επόμενο, φυλαχτό αυτή τη μνήμη. Και έτσι θα συνεχίσει. Κι αν είμαστε 149 λιγότεροι, οι Έλληνες ξέρουμε να προχωράμε».
Ο κ. Καϊτεζίδης έστειλε και το μήνυμα προς την πολιτεία να συμπεριληφθεί η ιστορία του Χορτιάτη στα σχολικά βιβλία. «Από αυτό εδώ το μέρος θυμίζουμε και μια ανεκπλήρωτη υποχρέωση της πολιτείας. Η ιστορία του Χορτιάτη  δεν μπήκε σε κανένα βιβλίο της ιστορίας που μαθαίνουν τα παιδιά μας. Πουθενά δεν γράφτηκε πως 72 χρόνια πριν 149 άνθρωποι χάθηκαν μέσα στη φρίκη του πολέμου. Κανένα παιδί δε σηκώθηκε στον πίνακα ενός σχολείου να διηγηθεί το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη. Εμείς όμως κρατάμε την ιστορία ζωντανή. Σε πείσμα όσων επιμένουν πως ότι δε γράφεται, ξεχνιέται. Και θα το φωνάζουμε κάθε τέτοια μέρα. Μέχρι να μπει στα βιβλία της ιστορίας μας», σημείωσε.
Ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη αναφέρθηκε και στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. «Εμείς από τον ιερό αυτό χώρο του Χορτιάτη λέμε σε όλους πως τίποτε δε διαγράφει τις αξιώσεις μας. Πως δεν μπορούμε να παραγράψουμε όσα δικαιούμαστε. Πως ντροπή δεν είναι να διεκδικούμε αυτό που μας οφείλουν, αλλά το αντίθετο. Η ηθική αναγνώριση κατακτήθηκε. Από τη διεθνή κοινότητα και από τις ίδιες τις δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων, που βρέθηκαν κατά καιρούς εδώ στον Χορτιάτη και έντιμα και με ευθύνη αναγνώρισαν την τραγωδία. Μένει όμως μια μεγάλη οικονομική εκκρεμότητα με τις πολεμικές αποζημιώσεις. Είναι χρέος τιμής για όσους το οφείλουν. Δεν μπορούν ούτε να το παραβλέπουν, ούτε να προσποιούνται πως δεν υπάρχει».

"Τιμούμε το χώρο θυσίας, ένα χώρο μαρτυρίου που φωτίζει τις σκιές του σήμερα και κοιτάζει κατάματα τις απειλές του αύριο." 
Από τη μεριά του ο αναπληρωτής καθηγητής ευρωπαϊκών σπουδών στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Βοσκόπουλος σημείωσε ότι η θυσία του Χορτιάτη και ο συμβολισμός της αποτελούν ιστορική παρακαταθήκη. «Τιμούμε το χώρο θυσίας, ένα χώρο μαρτυρίου που φωτίζει τις σκιές του σήμερα και κοιτάζει κατάματα τις απειλές του αύριο. Η θυσία θυμίζει σε όλους και όλες το τίμημα που πλήρωσε η χώρα στον βωμό της ελευθερίας. Την προσφορά του απλού πολίτη στον οικουμενικό αγώνα για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Η απώλεια όλων αυτών των ανθρώπων αποτελεί πυξίδα σε μία κρίσιμη για τη χώρα περίοδο. Ας τους τιμήσουμε όπως τους αξίζει και ας καταστήσουμε τον μαρτυρικό χαμό τους ένα συμβόλαιο δέσμευσης των νεότερων» σημείωσε.

Στη συνέχεια επακολούθησε η κατάθεση στεφανιών από τους επισήμους. Στεφάνι κατέθεσαν μεταξύ των άλλων ο Δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, οι βουλευτές Σταύρος Καλαφάτης (ΝΔ), Γιώργος Αρβανιτίδης (Δημοκρατική Συμπαράταξη) Θανάσης Βαρδαλής (ΚΚΕ), Κατερίνα Μάρκου (Ποτάμι), Γιώργος Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ), Αριστείδης Φωκάς (Ένωση Κεντρώων), ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού Αλκιβιάδης Στεφανής, ο δήμαρχος Καλαβαρύτων Γιώργος Λαζουράς εκ μέρους των Δικτύου των Μαρτυρικών Πόλων και Χωριών της Ελλάδος, εκπρόσωποι των προξενικών αρχών, αντιστασιακών Οργανώσεων και τοπικών συλλόγων, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, καθώς και  ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιχάλης Γεράνης.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το Προσκλητήριο νεκρών, την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Οι φετινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη με την «13η Ποδηλατοδρομία Ειρήνης», ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια και η τελετή ονοματοδοσίας της παιδικής χαράς  Αγίας Παρασκευής Χορτιάτη σε «Η Ειρήνη» και η αυλαία της πρώτης ημέρας των εκδηλώσεων έπεσε με την συναυλία της Φιλαρμονικής του Μαρτυρικού δήμου Καλαβρύτων, που φιλοξενήθηκε από το δήμο Πυλαίας. Την Πέμπτη το απόγευμα έγινε η Επιμνημόσυνη Δέηση στον τόπο του μαρτυρίου, στο «Φούρνο Γκουραμάνη» και στη συνέχεια ξεκίνησε η «2η Λαμπαδηφορία Ειρήνης», ενώ οι εκδηλώσεις της ημέρας ολοκληρώθηκαν με συναυλία με τον Παντελή Θεοχαρίδη και με τη συμμετοχή της Ιόλης Ρώσσιου και του Δημήτρη Κεχαγιά, που έγιναν στο Πέτρινο Γυμνάσιο Χορτιάτη.
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΑΥΤΩΝ

για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Νίκος Κυριαζής

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.