HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΑΦΙΕΡΩΜΑ - 26η επέτειος λειτουργίας του μυθικού Σπηλαίου ‘’Των Λιμνών’’ Καστριών Καλαβρύτων! (ΒΙΝΤΕΟ)

γράφει ο Γεώργιος Γκλαβάς  Με την ευκαιρία της σημερινής  σημαντικής επετείου μοιραζόμαστε  ζωντανές  εικόνες,  από μια συναρπαστικ...

γράφει ο Γεώργιος Γκλαβάς 
Με την ευκαιρία της σημερινής  σημαντικής επετείου μοιραζόμαστε  ζωντανές  εικόνες,  από μια συναρπαστική διαδρομή, στα έγκατα της γης,  σ’ ένα μαγευτικό χώρο,  με δέκα τρείς κλιμακωτές λίμνες , που ποτέ δεν φωτίστηκε από τον ήλιο και ποτέ δεν είδε ανθρώπoυ μάτι!! 
Εικόνες  από ένα ιστορικό  ντοκιμαντέρ  με τίτλο "ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ – Μια ονειρική περιήγηση", που δημιουργήθηκε στην   αρχική περίοδο της  λειτουργίας του! Το Θεραπευτήριο  του Μελάμποδα μιλάει, μέσα από τα βάθη των αιώνων και μας αποκαλύπτει την ιστορία, τα μυστικά  και την ομορφιά του!!! Το φυσικό στόμιο και ο «κάτω όροφος»  του Σπηλαίου  μήκους 65 μ., ήταν γνωστά  από αρχαιοτάτων χρόνων. Από  ανασκαφές που έγιναν εκεί,  από το Υπουργείο Πολιτισμού, στη δεκαετία του ’90  διαπιστώθηκε ότι, η χρήση του σπηλαίου είναι μακροχρόνια, και χρονολογείται στη Νεολιθική περίοδο (4500 – 4200 π.χ.) και στην Εποχή του Χαλκού (2500 – 1800 π.χ.). 
Το πάνω όμως  επίπεδο του κυρίως Σπηλαίου, αποτελούμενο από δύο ορόφους ,  συνολικού μήκους 1980 μ., ανακαλύφθηκε το 1964, από κατοίκους  της π. Κοινότητας Καστριών,  με πρωτοβουλία του Βασ. Τεμπέλη. Η αξιοποίηση του ιδιόρρυθμου αυτού Σπηλαίου δεν ήταν  μια εύκολη υπόθεση! Χρειάστηκαν   26 ολόκληρα χρόνια (όσα και τα χρόνια της λειτουργίας του)   αγώνων, αγωνιών και επίμονων  προσπαθειών   των Καστριωτών,  καθώς και η συνδρομή  αρκετών  φορέων και παραγόντων (Ελ, Σπηλαιολ. Εταιρείας, ΕΟΤ, ΥΠ.ΠΟ, π. Νομαρχίας Αχαΐας, Δήμου Καλαβρύτων   κ.ά.)  ώστε  να ξεπεραστούν  αφάνταστες δυσκολίες  και  προβλήματα εξερεύνησης,   μελέτης και εκτέλεσης  εξειδικευμένων έργων   φωτισμού, προσπέλασης  και  αξιοποίησης!!  
Έτσι το μυθικό Σπήλαιο «Των Λιμνών», όπως πολύ εύστοχα το βάπτισαν οι Σπηλαιολόγοι - εξερευνητές του,  άνοιξε τις κατάκλειστες  για πολλούς αιώνες πύλες του και  άρχισε να λειτουργεί, από  4 Αυγούστου 1990, συμβάλλοντας  στην απασχόληση και  ανάπτυξη της ορεινής περιοχής των Καλαβρύτων.  
Το θαυμαστό Σπήλαιο, σήμερα, λειτουργεί   με την εποπτεία της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης "ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ ΚΑΣΤΡΙΩΝ", του ΔΗΜΟΥ  ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ και είναι  ανοικτό 365 ημέρες το χρόνο, υποδεχόμενο τους θαυμαστές του,  σε μια μαγευτική διαδρομή 500 μ.!! (Σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ:  Αλέξ.  Παπαηλιού – Φωτογράφηση  Δημ. Μπακαλμπάσης – Μουσική Ξενοφ. Ραράκης – Κείμενα Γεώρ. Γκλαβάς – Αφήγηση  Γιώτα Φέστα – Μοντάζ  Νικ. Αλμπαντάκης). Χρόνια πολλά σε όλους όσοι μετέχουν ενεργά στη  λειτουργία του και φροντίζουν για την προστασία,  τη  σωστή παρουσίαση  και παραπέρα ανάδειξη του μοναδικού αυτού μεγαλείου της φύσης! 




ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΓΚΛΑΒΑΣ
ΚΑΣΤΡΙΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.