Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ο «ψηλότερος» ερευνητικός σταθμός της Ελλάδας είναι πλέον στο Χελμό

Ένας πρότυπος και σύγχρονος ερευνητικός σταθμός Μέτρησης Περιβαλλοντικών και Κλιματικών Παραμέτρων, ξεκίνησε να λειτουργεί στην υψηλότερ...

Ένας πρότυπος και σύγχρονος ερευνητικός σταθμός Μέτρησης Περιβαλλοντικών και Κλιματικών Παραμέτρων, ξεκίνησε να λειτουργεί στην υψηλότερη κορυφή του όρους Χελμός της Πελοποννήσου, σε υψόμετρο 2.324 μέτρων, πιο ψηλά από κάθε άλλον του είδους του στην Ελλάδα.
Ο σταθμός, που βρίσκεται πλησίον του τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος», του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αποτελεί υποδομή εθνικής εμβέλειας και έρευνας, συμβάλλοντας στις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας.
Παρακολουθεί σε συνεχή βάση τις φυσικοχημικές ιδιότητες του ατμοσφαιρικού αερολύματος υποβάθρου και τα αέρια του θερμοκηπίου, με σκοπό τη μακρόχρονη μελέτη των επιπτώσεων τους.
Τα εγκαίνια του σταθμού έγιναν εντός του Ιουνίου. Στη χρηματοδότηση του έργου συνέβαλε το έργο ΚΡΗΠΙΣ «ΟΣΠΕΕ» (ΕΠΑΝ ΙΙ) της ΓΓΕΤ. Οι εργασίες για την κατασκευή του σταθμού ξεκίνησαν πέρυσι τον Ιούλιο 2015 και πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου EnTeC.

Περιγραφή έργου και οι Γενικοί του στόχοι
Το έργο EnTeC περιλαμβάνει ένα σύνολο στενά συνδεδεμένων δραστηριοτήτων που έχουν ως  άμεσο στόχο την ενίσχυση του ερευνητικού δυναμικού του Ινστιτούτο Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας (Ι.Π.Ρ.Ε.Τ.Ε.Α.), του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», για τη διεξαγωγή ερευνητικών δραστηριοτήτων υψηλής ποιότητας σε Ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και υλοποιείται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος FP7 –REGPOT. Το προτεινόμενο σχέδιο δράσης θα στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες:
Ø  Αναβάθμιση της υφιστάμενης ερευνητικής υποδομής, η οποία περιλαμβάνει την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού υψηλού επιπέδου, τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εξειδικευμένων εγκαταστάσεων, την απόκτηση νέου εξοπλισμού και την αναβάθμιση τους σε Υποδομές Εθνικής Εμβέλειας για τις ανάγκες όχι μόνο από πλευράς παγκόσμιας καινοτομίας αλλά και την ικανοποίηση των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποχρεώσεων της χώρας για την Υποβολή Περιβαλλοντικών και Κλιματικών Δεδομένων
Ø  Δημιουργία του σταθμού υποβάθρου μεγάλου υψομέτρου στο Χελμό για τη μελέτη και παρακολούθηση των παραπάνω χαρακτηριστικών της ατμόσφαιρας και την ένταξη του στις Εθνικές και Ευρωπαικές υποδομές μεγάλης εμβέλειας.     
Ø  Στρατηγικές συνεργασίες μεταξύ του ΙΠΡΕΤΕΑ και ερευνητικών φορέων διεθνούς φήμης του ευρύτερου Ευρωπαϊκού χώρου, σχετικών με την ανάπτυξη τεχνολογιών παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων και την έρευνα για το κλίμα.   Η δράση αυτή στοχεύει επίσης στην διασύνδεση της διεπιστημονικής έρευνας με εθνικούς φορείς χάραξης πολιτικής και τελικούς χρήστες.
Ø  Διάχυση των επιστημονικών επιτευγμάτων και των ερευνητικών δυνατοτήτων του ΙΠΡΕΤΕΑ, με στόχο την αύξηση της προβολής του έργου του Ινστιτούτου και την επέκταση των συνεργασιών στον τομέα Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε & Α).
Ø  Επιδίωξη της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των Υποδομών , μέσω της δημιουργίας ενός κατάλληλου σχεδίου καινοτομίας και της ανάπτυξης αποτελεσματικών μηχανισμών που θα διασφαλίσουν την οικονομική στήριξη για όλο το φάσμα των προτεινόμενων δραστηριοτήτων Ε & Α, και μετά το πέρας του έργου EnTeC .
Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, το έργο EnTec στοχεύει στην υποστήριξη και προώθηση καινοτόμων δράσεων Ερευνας και Ανάπτυξης με κορυφαία δραστηριότητα τη δημιουργία σταθμού Υποβάθρου στην κορυφη του όρους Χελμός. Η συγκεκριμένη Ερευνητική Εγκατάσταση, παρά τη μικρή απαίτηση σε κτηριακή υποδομή από πλευράς έκτασης, έχει τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά Καινοτόμου Ερευνητικής Υποδομής πάνω στην ανάπτυξη Ολοκληρωμένων Περιβαλλοντικών Τεχνολογιών για την Ατμοσφαιρική ρύπανση και την Έρευνα για το Κλίμα. Αναμένεται να αποτελέσει Εθνική Υποδομή Υψηλής Σημασίας για την ευρύτερη περιοχή και τη χώρα γενικότερα με προεκτάσεις σε Παγκόσμια κλίμακα.
 Στα πλαίσια του έργου προτείνεται ένα σύνολο στενά συνδεδεμένων ερευνητικών δραστηριοτήτων, οι οποίες θα αυξήσουν την συνεισφορά του ΙΠΡΕΤΕΑ στην αειφόρο ανάπτυξη της ευρύτερη περιοχής και στην ενίσχυση της απασχόλησης, ενώ παράλληλα θα προωθήσουν σημαντικά την επιστημονική αριστεία, την προβολή και την ενεργό συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.