Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων στον 1ο Αγροτικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής (βίντεο)

Σε μια κατάμεστη αίθουσα με την παρουσία εκπρόσωπων φορέων και θεσμών, επιτυχημένων επιχειρηματιών του πρωτογενούς και δευτερογενούς τ...

Σε μια κατάμεστη αίθουσα με την παρουσία εκπρόσωπων φορέων και θεσμών, επιτυχημένων επιχειρηματιών του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, εκπροσώπων αγροτικών συνεταιρισμών από όλη την Ελλάδα, στελεχών επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών και σύμβουλων διεξάγονται οι εργασίες του 1ου Αγροτικού Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής με θέμα «Η ελληνική γεωργία σε κρίσιμο σταυροδρόμι: προκλήσεις, ευκαιρίες, προοπτικές»
Στο συνέδριο συμμετείχε και ο ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων με εκπρόσωπο τον Γενικό Διευθυντή του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων κ. Μάνο Κασσαλιά
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, Γιάννης Περλεπές αναφέρθηκε στη δυνατότητα που έχουν τα εγχώρια προϊόντα ώστε να καταστούν ισχυρά benchmarks στις διεθνείς αγορές και να αλλάξουν την εικόνα και την δυναμική της Ελλάδας στο παγκόσμιο χάρτη, υπό την προϋπόθεση της αναθεώρησης των πεπαλαιωμένων πρακτικών και της δόμησης στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας με σύγχρονη και κυρίως επιχειρηματική προσέγγιση. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενδυνάμωσης του μικρού κλήρου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι δυνατές ομάδες παραγωγών που θα λειτουργούν με επιχειρηματικά πρότυπα και με «όπλο» όχι μόνο την υψηλή ποιότητα και την υπεροχή σε επίπεδο διατροφικής αξίας των ελληνικών προϊόντων αλλά και με την ενσωμάτωση στοιχείων του πολιτισμού, είναι ένα νομοτελειακό success story για την ελληνική γεωργία- κτηνοτροφία». 
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου στην ομιλία του χαρακτήρισε ιστορική τη χρονική συγκυρία κατά την οποία λαμβάνει χώρα το συνέδριο της Ναυτεμπορικής αφενός γιατί συμπίπτει με την έναρξη μιας νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής η οποία, όπως σημείωσε, «για τη χώρα μας δημιουργεί πολλά προβλήματα και χρειάζεται να δούμε πώς θα αντιδράσουμε στην ενδιάμεση αναθεώρηση του 2017», αφετέρου συμπίπτει με το γεγονός ότι μετά από τουλάχιστον μια εξαετία μείωσης του εισοδήματος στην Ελλάδα, το 2015 καταγράφεται αύξηση της τάξης του 12,1% στο αγροτικό εισόδημα, ενώ πρόσθεσε και την ανοδική τάση που εμφανίζουν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε «το 2015 η αύξηση των εξαγωγών εμπορικών προϊόντων, ξεπέρασε το 22% και τα πρώτα στοιχεία του 2016 δείχνουν ότι θα συνεχιστεί αυτή η αύξηση». 
Ο κ. Αποστόλου στάθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια του Υπουργείου τόσο στο να μεγαλώσει την πίτα, να δημιουργήσει νέο πλούτο και να αυξήσει την απασχόληση « όχι μόνο έχουμε σχέδιο, αλλά και το επεξεργαστήκαμε κατά τρόπο που να υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας και βέβαια με βάση τη θεματική που αποτυπώθηκε στη νέα μας συμφωνία» όσο και στην να βάλει τάξη στις γκρίζες ζώνες που υπάρχουν στον αγροτικό χώρο. Ειδικά για το θέμα της φοροδιαφυγής υποστήριξε ότι «έχει ως θύματα τους ίδιους τους αγρότες» ενώ έκανε μνεία για την αναγκαιότητα αντιμετώπισης των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τον αγρότη τονίζοντας ότι «είναι αδιανόητο αυτή την ώρα όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση η μέση τιμή παραγωγού προς καταναλωτή είναι 1 προς 3,5 και στη χώρα μας είναι 1 προς 7». 
Το θέμα της εκχώρησης του ονόματος της φέτας και η συμφωνία μεταξύ της Ευρώπης και του Καναδά ήταν ένα από τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο Υπεύθυνος Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κασαπίδης, από το βήμα του 1ου Αγροτικού Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «αν η φέτα σήμερα συντηρεί πάνω από 200.000, 250.000 περίπου εργαζόμενους πρωτογενώς και σε όλη την παραγωγική διαδικασία, μπορεί αυτό το ευλογημένο προϊόν να δώσει άλλες 150.000 θέσεις εργασίας αν χαράξουμε ένα εθνικό στόχο για την κάλυψη των αναγκών στις διεθνείς αγορές, οι οποίες ξεπερνούν κατά 5 φορές την εγχώρια παραγωγή». Ο κ. Κασαπίδης αναφέρθηκε και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας εκφράζοντας την άποψη ότι, παρά τα επιμέρους θέματα που δεν της δίνουν το προβάδισμα με όρους οικονομίας, με όρους προϋποθέσεων και δυναμικής, είμαστε « οι πρώτοι σε αυτό το γεωγραφικό πλάτος του πλανήτη. Γιατί η ελληνική γεωργία αξιοποιεί το γενετικό υλικό που υπάρχει σε αυτό το βιότοπο που λέγεται Ελλάς. Είμαστε η πρώτη χώρα σε αυτό το γεωγραφικό πλάτος του πλανήτη που έχουμε 6.500 φυτά που αποτελούν την ελληνική χλωρίδα, εκ των οποίων τα 1.463 είναι ενδημικά. Πουθενά αλλού στον κόσμο». Στην ομιλία του ο Καθηγητής στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών της Ουψάλα, Κώστας Καραντινινής παρουσίασε μερικά από τα αποτελέσματα της μελέτης που του είχε ανατεθεί από την Task Force για τις νέες ευκαιρίες στην ελληνική γεωργία. 
Ο κ. Καραντινινής αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως το κλίμα, η παραγωγή, αρώματα, εξαιρετικά προϊόντα στάθηκε ιδιαίτερα – συγκριτικό πλεονέκτημα όπως είπε- στο γεγονός ότι είμαστε μικροί και άρα, «είναι πολύ πιο εύκολο για τη δική μας γεωργία να την προωθήσουμε να στοχεύσουμε σε κάποια συγκεκριμένη ημερίδα των καταναλωτών οι οποίοι είναι διατεθειμένοι ακόμη και μέσα σ’ αυτή την κρίση να πληρώσουν υψηλότερες τιμές για προϊόντα ποιότητας, τα οποία μπορούμε να παράξουμε». 
Σχετικά με τις οικονομίες κλίμακος για τις οποίες πολύς λόγος γίνεται, ο Καθηγητής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δε χρειάζεται να δημιουργήσουμε μια γεωργία η οποία θα έχει παραγωγές των δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων. Δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες οικονομίες κλίμακος. Εκεί που υπάρχουν μεγάλες οικονομίες κλίμακος κατά ένα μεγάλο μέρος είναι στη μεταποίησης, στο marketing και στην προώθηση γενικότερα των προϊόντων. Εκεί θα πρέπει λοιπόν να εστιαστούμε» και έκλεισε την παρουσίασή του αναφέρονται ότι μέχρι το 2020, θα έρθουν στην Ελλάδα για τη γεωργία γενικότερα, από 16 έως 20 δισεκατομμύρια. «Αυτά δεν είναι διαπραγματεύσιμα, θα έρθουν, δεν έχουν καμία σχέση με τα μνημόνια, 16 με 20 δισεκατομμύρια. Είναι μια τεράστια ευκαιρία. Το πώς θα τα διαχειριστούμε αυτά, πού θα τα κατευθύνουμε, ούτως ώστε να κανονίσουμε να σχεδιάσουμε το μονοπάτι που θ’ ακολουθήσει η γεωργία μας στο μέλλον. 
Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χαράλαμπος Κασίμης παρουσίασε στους συνέδρους το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και τους στόχους του προγράμματος και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι προτεραιότητα αποτελεί «η υλοποίηση του συμφωνημένου σχεδίου στρατηγικής για την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας, η ολοκλήρωση και έκθεση σε δημόσιο διάλογο του σχεδίου για τη στρατηγική της αγροτικής ανάπτυξης με ενσωμάτωση των βασικών παραμέτρων του παράλληλου προγράμματος, η στοχευμένη ενδιάμεση αναθεώρηση του πρώτου πυλώνα της ΚΑΠ και τέλος η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος». 
Στο συνέδριο μέχρι το μεσημέρι χαιρετισμούς απηύθυναν οι κύριοι, Κώστας Αγοραστός, Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Ιωάννης Διοκαράντος Πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ) & Γενικός Διευθυντής τη DuPont Hellas, Ευθύμιος Ευθυμιάδης, Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Παραγωγών και Εμπόρων Σπόρων (ΕΕΠΕΣ). Το Συνέδριο διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι εργασίες του αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα αργά το απόγευμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.