Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Χωρίς συμφωνία διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών

Χωρίς τελική συμφωνία ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Τρίτη...

Χωρίς τελική συμφωνία ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί από ελληνικής πλευράς τις τελευταίες ημέρες ή και ώρες και που τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν.

Έτσι λοιπόν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πετάει για την Ουάσινγκτον, όπου θα διεξαχθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 15-17 Απριλίου η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ χωρίς συμφωνία και θεωρείται βέβαιο ότι θα δεχθεί πολλές πιέσεις.
Ο ίδιος μετά τη διακοπή των συνομιλιών τόνισε ότι υπάρχει πρόοδος σε βασικά σημεία, όμως μένουν πολλά επιμέρους ακόμη που πρέπει να συζητηθούν. 

«Αποφασίστηκε σήμερα ότι θα έχουμε παύση των συζητήσεων για να μεταβούμε όλοι στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Συμφωνούν και οι τέσσερις θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση ότι υπήρχε πρόοδος στα θέματα που χρειάζεται για να φτιάξουν ένα ισχυρό πακέτο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία και άρα θα επιστ ρέψουν αμέσως μετά από τη Σύνοδο για να τελειώσει αυτή η συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου. Θα καταλήξουμε στο stuff level agreement λίγο πριν το Eurogroup. Υπήρχε πρόοδος σε πολλά μεγάλα θέματα αλλά επειδή υπάρχουν και πολλά μικρά θέματα τα οποία δεν είχαμε καιρό να τα συζητήσουμε, δεν μπορούσαμε να καταλήξουμε στο stuff level agreement σε αυτή τη φάση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου από την ερχόμενη Δευτέρα με την επιστροφή του κ. Τσακαλώτου από την Ουάσινγκτον, με σκοπό να υπάρξει τελική συμφωνία μέχρι τις 22 Απριλίου, όταν και θα γίνει το Eurogroup.
Δεν αποκλείεται πάντως την Τρίτη να υπάρξει συνάντηση των δανειστών με Έλληνες υπουργούς, χωρίς όμως αυτό να επηρεάσει την τελική απόφαση της διακοπής των συνομιλιών και της μη συμφωνίας.
Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 19:30, έπειτα από νέες χρονικές μεταθέσεις, ξεκίνησε τελικά το ραντεβού της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών. Αρχικά ήταν να ξεκινήσει στις 16:00 το απόγευμα, μετά πήγε για τις 18:00, για να ξεκινήσει τελικά μιάμιση ώρα αργότερα -κάτι που, προφανώς, σημαίνει ότι θα πάμε σε νέο ολονύχτιο θρίλερ.

Φορολογικά και «κόκκινα δάνεια» ήταν τα πρώτα, χρονικά, θέματα στην ατζέντα, ρνώ ακολούθησαν οι συντάξεις. Κυβερνητικές πηγές επιχειρούσαν να περάσουν ένα κλίμα αισιοδοξίας. «Συμφωνία θα μπορούσαμε να είχαμε και χθες. Το θέμα είναι να έχουμε μια καλή συμφωνία. Τα μηνύματα είναι καλά» έλεγαν χαρακτηριστικά παράγοντες που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις. 

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι «μέχρι στιγμής τα βρίσκουμε στο δημοσιονομικό και στο ασφαλιστικό υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα αναζήτησης συνεργασίας με δημιουργικό πνεύμα». Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως «ήδη έχουμε αργήσει αν και θεωρητικά μέχρι τις 22 υπάρχει χρόνος το καλό είναι όμως μέχρι τις15 του μηνός, στην Εαρινή Σύνοδο, να έχουμε να έχουμε πάει με κάτι πιο χειροπιαστό». «Καλό θα ήταν να τελειώσουμε σήμερα. Έχουμε εξαντλήσει μεγάλο βαθμό τα όρια υποχώρησης» επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες. 

Η προηγούμενη συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία λίγο πριν τις 7 το πρωί της Δευτέρας, ενώ είχε ξεκινήσει στις 9:30 το βράδυ της Κυριακής.

Μετά από κάτι περισσότερο από 9 ώρες διαπραγματεύσεων οι υπουργοί της κυβέρνησης αποχώρησαν από το Χίλτον με τον Γιώργο Σταθάκη να εκτιμά ότι το μόνο που φαίνεται να έχει κλειδώσει είναι το φορολογικό.

Την εικόνα αυτή επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία για το αφορολόγητο στα 9.100 ευρώ.

Αντίθετα ανοιχτό φαίνεται να είναι ακόμα το θέμα των «κόκκινων» δανείων» με τον κ. Τσακαλώτο να μιλά για «2-3 ανοιχτά θέματα» και να μην δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το ποια είναι αυτά.

Η κυβέρνηση πάντως επείγεται να κλείσει σήμερα η συμφωνία για την αξιολόγηση επί τη βάση των δύο κειμένων που συντάσσονται για Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ. Χαρακτηριστικά προς τούτο δείχνουν δύο σημεία: αφενός η δήλωση του Γιώργου Σταθάκη τα ξημερώματα ότι «πρέπει να κλείσει η συμφωνία» και αφετέρου το γεγονός ότι στο νέο ραντεβού που κλείστηκε αρχικά για τις 3 και στη συνέχεια για τις 4 μετά το μεσημέρι έχουν κληθεί να λάβουν μέρος πέραν του οικονομικού επιτελείου και όλοι οι άλλοι υπουργοί που πρέπει να υπογράψουν τη συμφωνία όπως οι κ.κ. Φίλης και Σκουρλέτης.

Ενδεικτικό του θρίλερ και της έντασης που προηγήθηκε ήταν το γεγονός ότι στις 6 το πρωί όλη η ομάδα των τροικανών σε μια ασυνήθιστη κίνηση βγήκε στην πισίνα του ξενοδοχείου προκειμένου να πάρει λίγο καθαρό αέρα μετά από εννέα ώρες συζητήσεων.

Ολονύχτιο θρίλερ
Νωρίτερα κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας δήλωνε για τα δημοσιονομικά ότι «έχουμε σχεδόν συμφωνήσει, καταγράφουμε τα μέτρα και κάθε θεσμός κάνει άθροιση της απόδοσης που θα έχουν. Ωστόσο, στο άθροισμα της απόδοσης των μέτρων αυτών θα υπάρχει στο τέλος διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων, η οποία είναι το επιχείρημα του Ταμείου ώστε να επιμείνει για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Σε ερώτηση πάντως για το πώς σχολιάζει τη δήλωση Σόιμπλε ότι δεν τίθεται θέμα ελάφρυνσης του χρέους τουλάχιστον σ' αυτή τη φάση, ο κυβερνητικός παράγοντας απαντούσε: «Τι περιμένατε να πει ο Σόιμπλε;».

Όσον αφορά στη συνάντηση των ελεγκτών με τον κ. Βερναρδάκη, στο επίκεντρο βρέθηκαν η παράταση και η σταδιακή - σε βάθος χρόνου - κατάργηση του περιορισμού στις προσλήψεις στο Δημόσιο. Παραμένει και φέτος σε ισχύ ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Το 2017 συνεχίζεται, αλλά μειώνεται σε 1 πρόσληψη ανά τέσσερις αποχωρήσεις, το 2018 γίνεται μία προς τρεις, το 2019 μία προς δύο και το 2020 μία προς μία. Η ελληνική πλευρά ζήτησε να εξαιρούνται από τον περιορισμό αυτόν ο προσλήψεις σε Παιδεία, Υγεία ή όπου αλλού υπάρχει επιμέρους ανάγκη, αλλά σε περιορισμένο αριθμό. 

Επίσης εξαιρούνται οι προσλήψεις που γίνονται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή λόγω ευρωπαϊκής οδηγίας, π.χ. γιατροί κ.α.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Χίλτον βρέθηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας όταν η συζήτηση έφτασε στα «κόκκινα» δάνεια και τις αποκρατικοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.