Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ευθύμιος Βαζαίος: Επενδύοντας στο Μέλλον

γράφει ο Ευθύμιος Βαζαίος Τηλεόραση, τσιμπολόγημα και σερφάρισμα στο διαδίκτυο, ή απόδραση στο ύπαιθρο, άθληση και νέες γνωριμίες; Και...

γράφει ο Ευθύμιος Βαζαίος
Τηλεόραση, τσιμπολόγημα και σερφάρισμα στο διαδίκτυο, ή απόδραση στο ύπαιθρο, άθληση και νέες γνωριμίες; Και μόνο το ότι κάποιος μπορεί να αναρωτιέται πως θα περάσει το Σαββατοκύριακό του, θέτοντας τέτοια ερωτήματα στον εαυτό του, είναι θετικό. Γιατί αυτό σημαίνει ότι έχει ήδη ανοίξει παράθυρο σε μια διαφορετική, συναρπαστική δραστηριότητα.
Η χιονοδρομία, σκι και χιονοσανίδα (snowboard), έχει πολλούς οπαδούς στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα υπαίθριο άθλημα με πολλούς και πιστούς θιασώτες, αφού οι χιονοδρόμοι στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 215.000 (Laurent Vanat, 2015 International Report on Snow & Mountain Tourism), αριθμός που αντιστοιχεί χονδρικά στο 2% του πληθυσμού της χώρας. Σε χώρες με μακρά χιονοδρομική παράδοση το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο. Στην Αυστρία και την Ελβετία οι σκιέρ αντιπροσωπεύουν το 36-37% του πληθυσμού, στην Ιταλία 8%, στην Ισπανία 5%, ενώ στις γειτονικές μας χώρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 7% στα Σκόπια, 5% στη Βουλγαρία και 3% στη Σερβία. Με αυτά τα δεδομένα, το περιθώριο ανάπτυξης της χιονοδρομικής αγοράς στη χώρα μας είναι μεγάλο και πολλά υποσχόμενο.
Η προσέλκυση νέων χιονοδρόμων στα Χιονοδρομικά Κέντρα (ΧΚ) είναι ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας για την μακροχρόνια επιβίωσή τους. Είναι
εμφανής τα τελευταία χρόνια μια γενική τάση στασιμότητας στην προσέλευση στα ΧΚ όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των ανεπτυγμένων αγορών της Ευρώπης (Εικόνα 1). Τα ΧΚ, που στη μεγάλη πλειοψηφία τους στηρίζονται στους τοπικούς, εθνικούς, πελάτες, αγωνίζονται να προσελκύσουν νέους σκιέρ. Η διαδοχή της σημερινής γενιάς χιονοδρόμων με νέους, που θα αγαπήσουν τη χιονοδρομία, είναι προβληματική, αφού η δημογραφική εξέλιξη και η οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, δε βοηθούν. Η προσέλκυση νέων σκιέρ είναι μέλημα των ΧΚ, των συλλόγων χιονοδρόμων και των ανά τη χώρα σχολών και εκπαιδευτών σκι και θα γίνει με το άνοιγμα του σπορ στο ευρύ κοινό και την σωστή εκπαίδευση των νέων χιονοδρόμων. 
Οι παράγοντες που καθιστούν ένα ΧΚ ελκυστικό στους νέους σκιέρ έχουν σχέση με το σχεδιασμό των χιονοδιαδρόμων - πιστών, καθώς και τις διευκολύνσεις που τους παρέχουν τα ΧΚ και η περιοχή γύρω από αυτά. Σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, το ποσοστό αρχάριων και άπειρων ανέρχεται στο 25% του συνολικού αριθμού χιονοδρόμων, πράγμα που σημαίνει ότι το Χιονοδρομικό πρέπει να διαθέτει πίστες, κατάλληλες για αυτή την κατηγορία χιονοδρόμων, σε αντίστοιχο ποσοστό
χιονοδρομικής χωρητικότητας. Η μέση κλίση των πιστών που είναι κατάλληλες για αρχάριους και άπειρους χιονοδρόμους είναι αντίστοιχα 8-15% και 15-25% (Εικόνα 2). Η χιονοδρομική χωρητικότητα μιας πίστας είναι το γινόμενο της επιφάνειας της πίστας επί την πυκνότητα χιονοδρόμων, που για αρχάριους και άπειρους λαμβάνεται ίση με 75 χιονοδρόμους ανά εκτάριο (το εκτάριο ισοδυναμεί με 10 στρέμματα). Ένα Χιονοδρομικό λοιπόν φιλικό στους νέους χιονοδρόμους πρέπει να έχει πίστες για αρχάριους και άπειρους στο 25% της συνολικής του χιονοδρομικής χωρητικότητας.
Πέρα από την καταλληλόλητα των πιστών, το ΧΚ και η γύρω περιοχή πρέπει να διαθέτουν χαρακτηριστικά φιλικά στο νέο χιονοδρόμο και τους συνοδούς του, και να παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες και διευκολύνσεις, με γνώμονα το γενικό συμφέρον, ξεπερνώντας τυχόν διαφορές και μικροσυμφέροντα.
Απόσταση – Πρόσβαση: Η μετάβαση στο ΧΚ πρέπει να εξυπηρετείται από τακτικά δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς. Διαφορετικά, το ΧΚ μεριμνά για τη μεταφορά των πελατών του από τα μεγάλα αστικά κέντρα με ειδικά ναυλωμένα λεωφορεία σε ελκυστικές τιμές. 
Διαμονή και εστίαση: Στο χώρο του ΧΚ και στη γύρω περιοχή πρέπει να προσφέρεται μεγάλη ποικιλία καταλυμάτων και εστιατορίων κατάλληλων για όλα τα βαλάντια. Είναι σημαντικό να υπάρχει μέριμνα μεταφοράς από το ξενοδοχείο μέχρι την πύλη εισόδου του ΧΚ. 
Παιδική μέριμνα: Είναι απαραίτητο το ΧΚ να παρέχει υπηρεσίες φύλαξης παιδιών σε λογικές τιμές. Αυτό διευκολύνει τους νέους γονείς να συνοδεύουν τα νεότερα μέλη της οικογένειας στις πρώτες τους εξορμήσεις στις πίστες.
Εναλλακτικές δραστηριότητες, ψυχαγωγία: Το ΧΚ και η περιοχή πρέπει να προσφέρουν δυνατότητα εναλλακτικών δραστηριοτήτων για τους μη σκιέρ, έτσι ώστε να τους κρατήσουν ευχάριστα απασχολημένους για διάστημα μερικών ημερών. Πρέπει να υπάρχουν επίσης στην περιοχή χώροι διασκέδασης με ευρύ ωράριο, φιλική ατμόσφαιρα και ευρηματικές διοργανώσεις.
Εκπαίδευση: Στο ΧΚ πρέπει να δραστηριοποιούνται Σχολές Σκι και να υπάρχουν διαθέσιμοι εκπαιδευτές σε λογικές τιμές. Τα μαθήματα σε group βοηθούν τα μικρότερα βαλάντια. 
Εξοπλισμός: Στο ΧΚ και την περιοχή πρέπει να υπάρχει δυνατότητα αγοράς ή ενοικίασης καλής ποιότητας εξοπλισμού σκι και snowboard, καθώς και επισκευής του, σε ανταγωνιστικές τιμές. 
Είναι φανερό ότι η προσέλκυση νέων σκιέρ προϋποθέτει μια γκάμα διευκολύνσεων και υπηρεσιών, η παροχή των οποίων ξεπερνά το ΧΚ καθαυτό και επεκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή. Είναι απαραίτητο να συντονίσουν τις δυνάμεις τους περισσότεροι κλάδοι επαγγελματιών, όπως ξενοδόχοι, εστιάτορες, bar και κέντρα διασκέδασης, όπως και τα καταστήματα εξοπλισμού σκι. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνασπισμού δυνάμεων αποτελεί το πρόγραμμα «All Inclusive Καλάβρυτα», που οι επαγγελματίες της περιοχής των Καλαβρύτων ένωσαν τις δυνάμεις τους με το ΧΚΚ παρέχοντας ένα ολοκληρωμένο και ανταγωνιστικό πακέτο υπηρεσιών. Στα Καλάβρυτα επιχειρήθηκε επίσης η θέσπιση ενός συνολικού εκπτωτικού εισιτηρίου για όλα τα αξιοθέατα της περιοχής, παρόμοιο με το city pass πόλεων του εξωτερικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.