HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Μια υπέροχη Μυσταγωγία Λόγου και Μουσικής με Καλλιτεχνικό πάθος και ήθος

γράφει ο  Χρίστος Φωτεινόπουλος Φως ιλαρόν… Για άλλη μια χρονιά μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί από διάφορες περιοχές της πατρίδα...


γράφει ο Χρίστος Φωτεινόπουλος
Φως ιλαρόν…
Για άλλη μια χρονιά μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας τίμησαν τους νεκρούς του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος -σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος της Μαρτυρικής πόλεως των Καλαβρύτων με τη συμπλήρωση 72 χρόνων – με τον τρόπο που η εκπαιδευτική κοινότητα γνωρίζει: συμμετοχή-δημιουργία-δράση.
Συμμετείχαν ενεργά και δημιουργικά σε δράσεις (ποίηση, λογοτεχνικό θεατρικό δρώμενο, μουσική) πολιτιστικού, καλλιτεχνικού και πνευματικού περιεχομένου, δίνοντας έτσι στη μνήμη δημιουργική διάσταση. Γιατί η μνήμη ως δημιουργία μπορεί να υπάρξει και όχι ως ένας μηχανισμός παραγωγής πόνου και οίκτου.
Ποίηση: «Άθλον Ποιήσεως Γιάννη και Λένας-Στρέφη Κουτσοχέρα». Εδώ και είκοσι ένα χρόνια, τα νέα παιδιά, οι μαθητές και οι φοιτητές της Ελλάδος και της Κύπρου γράφουν, εκφράζονται με τον ποιητικό λόγο, ιστορούν την Καλαβρυτινή θυσία, την πνευματοποιούν και την εξιδανικεύουν, την υμνούν και την λαμπρύνουν. Γράφουν για τα παιδιά, τους μαθητές που ο ναζισμός δεν τους επέτρεψε να ζήσουν…, για τα όνειρά τους και τις ελπίδες τους που χάθηκαν… Μετέχουν πνευματικά στο πένθος της πόλης μας που είναι και πένθος της Ελλάδας.
Λογοτεχνία: Φιλολογικό Αφιέρωμα - «ΜΝΗΣΙΠΗΜΩΝ ΠΟΝΟΣ» (Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών). Παρουσίαση-αφήγηση του χρονικού της Καλαβρυτινής Τραγωδίας με αρμονική κατάτμηση του ιστορικού δράματος, διαβάθμιση συναισθημάτων και διάχυση μηνυμάτων, «διανθισμένο» με εξαίρετα γνωστά λογοτεχνικά αποσπάσματα από τα έργα σπουδαίων ποιητών: Πωλ Ελυάρ, Τάσου Λειβαδίτη, Μπ. Μπρεχτ, Γ. Ρίτσου, Φ. Αγγουλέ, Γ. Σειρέρη, Κοντογεωργοπούλου – Δίπλα (στιχουργός-συνθέτης), Οδ. Ελύτη, Σουχέιρ Χαμάντ, όλα επιλεγμένα με προσοχή και σεβασμό συνταιριασμένα εξαίρετα με το ύφος και το πνεύμα της ημέρας. Οι θύμησες «ξύπνησαν». Οι μνήμες της φρικτής τραγωδίας ξαναζωντάνεψαν. Αγιάτρευτη η θύμηση της συμφοράς.
(Συμμετείχαν οι μαθητές του ΠΛΠΠ: Ό. Κατσάρα, Β.Μπίρμπα, Ν. Παπαπαναγιώτου, Α. Πρωτοπαππάς, Ν. Σουρής, Ν. Σοφής, Μ. Υφαντή Εβΐτα Μίντζα (τραγούδι) Κιθάρα: Ιω. Σφαέλος, Διευθυντής του ΠΛΠΠ Συντονιστές Εκπαιδευτικοί: Ελ. Καννά, Ευ. Κυριακουλόπουλος).
Μουσική: Σύνολο Ελεύθερης Έκφρασης και Μικτή Χορωδία Μουσικού Σχολείου Πατρών. Απέδωσε με κατάνυξη διασκευασμένα για την περίσταση αριστουργηματικά μουσικά έργα Ελλήνων συνθετών και ποιητών: Γ. Χατζηνάσιου, Ν. Γκάτσου, Οδ. Ελύτη, Μ. Θεοδωράκη, Μ. Πλέσσα, Μ. Ελευθερίου, Λ. Παπαδόπουλου σε ενορχήστρωση και συντονισμό των κ. Λέκκα Σταμάτη και Καραγιάννη Τάσου.
Φωνές υπέροχες, ερμηνείες συγκλονιστικές. Καλλιτεχνικό πάθος και ήθος.
Συγκίνηση, ευλάβεια, σεμνότητα, αυστηρότητα,. Μια υπέροχη Μυσταγωγία Λόγου και Μουσικής.
Φως.. Φως ελπίδας και αισιοδοξίας… ανέσπερον Φως της Μνήμης.


Χρίστος Φωτεινόπουλος 
Προέδρος Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος - Τ.Λυκειάρχης










Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.