HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΠΛΑΝΗΤΕΡΟΥ: Φυτοϋγειονομικός έλεγχος στην περιοχή του πλατανοδάσους Πλανητέρου

Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015, το προσωπικό του Φ.Δ. Χελμού – Βουραϊκού συμμετείχε στον φυτοϋγειονομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από εκπρο...

Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015, το προσωπικό του Φ.Δ. Χελμού – Βουραϊκού συμμετείχε στον φυτοϋγειονομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από εκπροσώπους του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και του Δασαρχείου Καλαβρύτων στην περιοχή του πλατανοδάσους Πλανητέρου, με σκοπό να εντοπιστούν οι προσβολές μεταχρωματικού έλκους που προκαλούνται από τον μύκητα Ceratocystis platani και έχουν νεκρώσει χιλιάδες δέντρα πλατάνου σε όλη την Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό, από το Δασαρχείο Καλαβρύτων ελήφθησαν δείγματα από δέντρα πλατάνου που ενδεχομένως να έχουν προσβληθεί από τον μύκητα, για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια η ασθένεια έχει επεκταθεί σε αρκετές περιοχές του Ν. Αχαΐας και ιδιαίτερα κατά μήκος του ποταμού Λάδωνα.
Ο μύκητας Ceratocystis platani είναι τραυματοπαράσιτο και εισβάλλει στα δέντρα πλατάνου από πληγές στο φλοιό του κορμού, των κλάδων ή των ριζών. Στην συνέχεια διαδίδεται στα γειτονικά δέντρα με αναστομώσεις (συνενώσεις) μεταξύ των ριζών. Ο κυριότερος παράγοντας που συμβάλλει στην διάδοση του μύκητα είναι ο άνθρωπος, είτε με την χρήση μολυσμένων εργαλείων (αλυσοπρίονα, πριόνια, τσεκούρια κ.λπ.), είτε με την χρήση μηχανημάτων εκσκαφής σε ποτάμια ή δρόμους με προσβεβλημένα δέντρα και την διάδοση του παθογόνου σε νέες περιοχές. Επομένως είναι απολύτως απαραίτητο να περιοριστούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες σε σημεία που φύονται πλατάνια και ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με χωματουργικές εργασίες, υλοτομία ή κλάδευση δέντρων.  
Σύμφωνα με τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την επέκταση της ασθένειας στο πλατανόδασος που βρίσκεται γύρω από τις πηγές του Αροάνιου ποταμού, που μπορεί να έχει ως συνέπεια την ολοκληρωτική καταστροφή του.   

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.