HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

N.Μαγκαφάς - 28η Οκτωβρίου 1940: εθνική παρακαταθήκη

γράφει ο Νίκος Μαγκαφάς Βοηθός Δημάρχου Δήμου Καλαβρύτων Τιμάμε σήμερα την 28η Οκτωβρίου του 1940. Η ημέρα αυτή αποτελεί για εμάς ...


γράφει ο Νίκος Μαγκαφάς Βοηθός Δημάρχου Δήμου Καλαβρύτων
Τιμάμε σήμερα την 28η Οκτωβρίου του 1940. Η ημέρα αυτή αποτελεί για εμάς τους Έλληνες σπινθήρα για αναζωπύρωση της εθνικής μνήμης και αφορμή για εκδήλωση ιστορικής υπερηφάνειας. Το νόημά της είναι τριπλό: αρχικά ιστορικό , αφού με την υπενθύμιση των ηρωικών θυσιών του λαού μας συντηρείται η ιστορική μνήμη ως βασικό στοιχείο της εθνικής μας αυτογνωσίας. Έπειτα διδακτικό, γιατί σε μια εποχή απαξίωσης των μεγάλων ιδανικών, τα ξαναφέρνει στο προσκήνιο και υπογραμμίζει το μεγαλείο της αντίστασης σε κάθε απάνθρωπη πράξη. Και τέλος πολιτικό γιατί οι Έλληνες κατήγαγαν σπουδαία νίκη ενάντια στο φασισμό ως πολιτικό ρεύμα.
Η ελληνική ηχηρή απάντηση στο φασισμό και το ναζισμό πήγασε μέσα από μια άρνηση: την άρνηση του ελληνικού έθνους να αρνηθεί τον εαυτό του. Και από μια κατάφαση: την κατάφαση της εθνικής αξιοπρέπειας και του αγώνα. Και οδήγησε στην επίτευξη του άθλου.
Mutatis mutandis η 28η Οκτωβρίου του 2015 βρίσκει την Ελλάδα πάλι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Και απαιτεί μια άρνηση: την άρνηση του ατομισμού και του εφησυχσμού. Και μια κατάφαση: αυτή της αταλάντευτης προσήλωσης στο στόχο. Για να οδηγήσει στο σύγχρονο άθλο: την έξοδο από την πολυεπίπεδη κρίση.
Χρέος όλων μας - και της νέας γενιάς περισσότερο – είναι να μην ξεχάσουμε από ποιους «ερχόμαστε», γιατί μόνο έτσι θα ξεκαθαρίσουμε πού «πηγαίνουμε». Γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο η σημερινή ημέρα έχει τεράστιο ηθικό μέγεθος που πρέπει να ενσταλαχθεί μέσα μας και να μετουσιωθεί σε βοώσα ιστορική μνήμη. 
Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!
Ν. Μαγκαφάς
Βοηθός Δημάρχου 
Δήμου Καλαβρύτων                                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.