HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΣΚΟΤΑΝΗ: Οι εκδηλώσεις του Συλλόγου Σκοταναίων στο πλαίσιο του 28ου Συναπαντήματος

Με εξαιρετική επιτυχία, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Συλλόγου Σκοταναίων που πραγματοποιήθηκαν, στο πλαίσιο του 28ου Συναπαντήματο...


Με εξαιρετική επιτυχία, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Συλλόγου Σκοταναίων που πραγματοποιήθηκαν, στο πλαίσιο του 28ου Συναπαντήματος των απανταχού Σκοταναίων, την περίοδο 15-22 Αυγούστου στη Σκοτάνη.
Για μια ακόμη φορά, οι Σκοταναίοι και οι φίλοι τους συναπαντήθηκαν στο πανέμορφο χωριό τους, δημιούργησαν, ενημερώθηκαν πολιτισμικά, συνέφαγαν, διασκέδασαν αφάνταστα και απέδειξαν ότι η αγάπη για τη Γενέτειρά τους αποτελεί την κινητήριο δύναμη για την επίτευξη στόχων που θα αναδείξουν τις δυνατότητες του ιδιαίτερου αυτού τόπου των Καλαβρύτων.
Το πρόγραμμα των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Συλλόγου Σκοταναίων περιελάμβανε δράσεις για μικρούς και μεγάλους, καλλιεργώντας το πνεύμα και το σώμα.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την Εορτή της Παναγίας. Με τη συμμετοχή πολλών Σκοταναίων, μετά τον εκκλησιασμό και την αρτοκλασία, στο προαύλιο της εκκλησίας, μοιράστηκαν οι προσφερθέντες από το Σύλλογο άρτοι καθώς επίσης γλυκίσματα, αναψυκτικά, παραδοσιακά λουκούμια και τσίπουρο. Επίσης, μοιράστηκαν και άρτοι που πρόσφεραν η οικογένεια Γεωργίου Παύλου Σατολιά και η οικογένεια Χρήστου και Ανδρομάχης Λαδά – Σατολιά.
Την Δευτέρα, 17 Αυγούστου, το βράδυ, στην πλατεία του χωριού, έγινε συλλογή παλαιών αντικειμένων για το Λαογραφικό Μουσείο. Τα αντικείμενα αυτά, που πολύ γενναιόδωρα, κάτοικοι της Σκοτάνης, προσέφεραν, θα προστεθούν σε αυτά που ήδη έχουν συλλεχθεί από το Σύλλογο μας.
Την Τρίτη, 18 Αυγούστου, η ημέρα άρχισε με την πρωϊνή πεζοπορία των πιο τολμηρών συμπατριωτών μας στο εκκλησάκι του Αη – Λιά και τελείωσε το βράδυ με έκθεση φωτογραφίας, στην πλατεία του χωριού, από τον συμπατριώτη μας Αναστάσιο Σ. Δεληγιάννη, καθώς επίσης πραγματοποιήθηκε βραδιά καλλιτεχνικής δημιουργίας & φαντασίας για τους μικρούς Σκοταναίους. Οι μικροί μας φίλοι, με τη βοήθεια των μεγαλυτέρων, ζωγράφισαν τον εορτασμό των 40 χρόνων ίδρυσης του Συλλόγου μας σε χάρτινα σουπλά, που χρησιμοποιήθηκαν τη βραδιά του Συναπαντήματος για να στολίσουν κάθε ένα από τα εκατό (100) τραπέζια της συνεστίασης.
Την Τετάρτη, 19 Αυγούστου, αξιοποιώντας την ευγενή χορηγία-παραχώρηση του μικρού λεωφορείου από τον Δήμο Καλαβρύτων, για την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Σκοταναίων εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Γεώργιο Λαζουρά, ο Σύλλογος πραγματοποίησε, χωρίς καμία επιβάρυνση των συμμετεχόντων, εκδρομή στον Ι.Ν. της Παναγίας Πλατανιώτισσας.
Ακολουθώντας μια υπέροχη διαδρομή, οι εκδρομείς έφθασαν σε ένα καταπράσινο τοπίο από πανύψηλα πλατάνια. Εκεί επισκέφτηκαν, τον Ιερό Πλάτανο (τρία πλατάνια που ενώνονται σε ένα στέλεχος στο ίδιο πλατάνι), στην τεράστια κουφάλα του οποίου υπάρχει μικρός ναός (στον οποίο μπορούν να εκκλησιαστούν μέχρι είκοσι (20) άτομα) και το ιερό προσκύνημα της Θεοτόκου. Παραπλεύρως του Ιερού αυτού Προσκυνήματος, οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και το αρχαιολογικά σημαντικό μνημείο του Ιστορικού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο οποίος στολίζεται με τοιχογραφίες και η χρονολογία δόμησής του δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί.
Στην συνέχεια, απολαύσαμε το καφεδάκι μας θαυμάζοντας την πανέμορφη τοποθεσία.
Το βράδυ, της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκε Μουσικό αφιέρωμα στην αξέχαστη λαϊκή τραγουδίστρια «Τζένη Βάνου».
Για την επιτυχία της βραδιάς συνέβαλαν καθοριστικά τα παιδιά της μεγάλης μας τραγουδίστριας, Αθηνά και Μιχάλης Ρηγόπουλος, οι οποίοι τραγούδησαν ζωντανά με τη συμμετοχή του κιθαρίστα-τραγουδιστή Κωνσταντίνου Εμμανουήλ. Μετά το αφιέρωμα, ακολούθησε χορός μέχρι τις πρωινές ώρες.
Την Πέμπτη, 20 Αυγούστου, έλαβε χώρα η κυρία τελετή της διοργάνωσης για τα 40 χρόνια ίδρυσης του Συλλόγου μας και απότισης φόρου τιμής στα Ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Σκοταναίων.
Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης, επιπροσθέτως της κύριας ομιλίας της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Σκοταναίων κ. Μαριάνθης Χρονοπούλου, το χθες έρχεται να συναντήσει το σήμερα και το σήμερα γίνεται η απαρχή για το μέλλον. Το σήμερα δεν έχει νόημα, αν δεν υπάρχει το χθες και το αύριο.
Η Πρόεδρος, πριν αναφερθεί στην ίδρυση του σημερινού Συλλόγου, ο οποίος ιδρύθηκε το 1975 έκανε αναφορά για τον «ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΣΚΟΤΑΝΑΙΩΝ – Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» ο οποίος ιδρύθηκε το 1956 από καταξιωμένους και μορφωμένους πατριώτες.
Ο Σύλλογος εκείνος λειτούργησε για κάποια χρόνια, αλλά με την πάροδο του χρόνου, ατόνησε και φθάνουμε στο έτος 1975 που ιδρύεται ο σημερινός ιστορικός Σύλλογος.
Η Πρόεδρος στην ομιλία της είπε μεταξύ των άλλων:
«Η δημιουργία της ίδρυσης του Συλλόγου Σκοταναίων, είναι η πραγματοποίηση ενός κοινού οράματος που ξεκίνησε πριν από 40χρόνια, το έτος 1975 από είκοσι νέα φτωχόπαιδα που ξεκίνησαν από την Σκοτάνη για να έρθουν στην Αθήνα, αλλά δεν εγκατέλειψαν ποτέ την σκέψη για το χωριό τους, τον τόπο που γεννήθηκαν, περπάτησαν και έζησαν τα παιδικά τους χρόνια.
« Μια σοφή παροιμία λέει:
Oποιος ξεχνάει χάνεται και δακρύζει, όποιος θυμάται”
Γι’ αυτό το λόγο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι χρωστάμε πολλά σε αυτούς τους οραματιστές, τους ιδρυτές του Συλλόγου μας, που μέσα στην αβεβαιότητα των τότε χρόνων πραγμάτωσαν την αρχή ως το ήμισυ του παντός.
Η ιερή παρακαταθήκη που μας έχουν αφήσει μας δεσμεύει, αλλά και μας υποχρεώνει με κύρια δύναμη την ενότητα να συνεχίσουμε να προσφέρουμε για την διατήρηση της ιστορικής ταυτότητας του Συλλόγου που έχει αφήσει έντονα το στίγμα της παρουσίας του, τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Νομού μας.»
Προβλήθηκε DVD το οποίο περίεχε παλιές και νέες φωτογραφίες των ιδρυτικών μελών του Συλλόγου, διάφορα στιγμιότυπα από τις διαχρονικές δραστηριότητες του Συλλόγου, καθώς και συνεντεύξεις από ορισμένα ιδρυτικά μέλη όπως των κ.κ. Σταύρου Π. Μουγγολιά, Βασιλείου Δ. Παπαδόπουλου, Γεωργίου Α. Σατολιά και Γεωργίου Δ. Τσιακούλια, αναφορικά με τις εμπειρίες τους για τη σύσταση του Συλλόγου, τις δράσεις, αλλά και τις ελπίδες και τις ανησυχίες τους για το μέλλον του.
Η επιμέλεια του DVD έγινε με την αποκλειστική εθελοντική εργασία τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, του Αναπλ. Γεν. Γραμματέα κ. Ευάγγελου Β. Ζήκου, της Ταμίας κ. Δέσποινας Χ. Καντιφελή και της Προέδρου κ. Μαριάνθης Γ. Χρονοπούλου το οποίο και είχε μεγάλη απήχηση κατά την προβολή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πλατεία του χωριού είχαν αναρτηθεί τα πρώτα έγγραφα της ίδρυσης του Συλλόγου, από το 1975.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Δημήτριος Βαρβιτσιώτης, ο οποίος απένειμε την τιμητική πλακέτα στον Πρώτο Πρόεδρο του Συλλόγου Σκοταναίων κ. Σταύρο Π. Μουγγολιά.
Επιπροσθέτως, το Δ. Σ. του Συλλόγου είχε φροντίσει να δοθούν σε όλα τα ιδρυτικά μέλη ή στους οικείους τους, εξαιρετικά καλαίσθητες πλακέτες.
Μετά την βράβευση των ιδρυτικών μελών, ακολούθησε παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Λυκουριωτών και Υπεύθυνο της Χορευτικής Ομάδας Συλλόγου Λυκουριωτών κ. Σωκράτη Μούσιο, όπου μας παρουσίασε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, ξεσηκώνοντας τον κόσμο σ΄ ένα απερίγραπτο γλέντι.
Στη συνέχεια, προσφέρθηκε βραστή γίδα, από τον συμπατριώτη μας κ. Δημήτριο Β. Μουγγολιά και άφθονο κρασί από τον συμπατριώτη μας κ. Ανδρέα Π. Μπουζιώτη από το Διακοφτό.
Το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι το πρωί, με πολύ ευρεία συμμετοχή των κατοίκων και φίλων της Σκοτάνης.
Την Παρασκευή, 21 Αυγούστου, η διασκέδαση άρχισε νωρίς το απόγευμα με την απασχόληση των παιδιών όλων των ηλικιών από την κλόουν «Νίκη Events & την Παρέα της». Τα παιδιά ψυχαγωγήθηκαν με ζωγραφική σώματος, μαγικά τρικ, και με πολλά και ποικίλα παιχνίδια.
Το κύριο σημείο αυτής της βραδιάς ήταν η διάλεξη, με απλό τρόπο και με παρουσίαση διαφανειών, του Δικηγόρου και Καθηγητή Κοινωνιολογίας της Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Δρ. Δημητρίου Σταθακόπουλου, με θέμα: «Η Διαχρονικότητα της Ελληνικής Μουσικής-Το Καλαβρυτινό Τραγούδι». Η διάλεξη αυτή είχε ουσιαστική απήχηση στο κοινό, τόσο για τις πληροφορίες τις οποίες μετέδωσε όσο και για την ερμηνεία και την εκτέλεση, δημοτικών τραγουδιών από τον ίδιο με παραδοσιακά μουσικά όργανα (ταμπουρά και λαούτο).
Μετά το τέλος της εκδήλωσης, γευτήκαμε τα παραδοσιακά γλυκά και τις πίτες από τις ντόπιες και μη, κυρίες του χωριού μας, στις οποίες το Διοικητικό Συμβούλιο προσέφερε συμβολικό δώρο.
Το Σάββατο, 22 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού το 28ο Συναπάντημα, γιορτάζοντας τα γενέθλια των 40 χρόνων ίδρυσης του Συλλόγου Σκοταναίων.
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Σκοταναίων κ. Μαριάνθη Γ. Χρονοπούλου, στον χαιρετισμό της, ευχαρίστησε εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου, όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία των εκδηλώσεων και τόνισε μεταξύ των άλλων:
«Κάπως έτσι όλα ξεκίνησαν, πρίν από 40 χρόνια. Από μια ιδέα και με το πέρασμα των χρόνων, η ιδέα έγινε θεσμός και αυτό δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί αν όλα αυτά τα χρόνια δεν θα κυριαρχούσε ο εθελοντισμός, η συλλογικότητα, η αγάπη, η διάθεση προσφοράς και η ομαδική δουλειά. Στοιχεία που αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον.»
«Αυτός εδώ ο τόπος, είναι τόπος συνάντησης και αναμνήσεων για μικρούς και μεγάλους και η παρουσία του καθενός από εμάς είναι επιβεβλημένη. Είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της προσφοράς μας.»
«Ως νέο Διοικητικό Συμβούλιο νοιώθουμε ακόμη μεγαλύτερη την υποχρέωση, αλλά και την ευθύνη να δραστηριοποιηθούμε και να συμβάλλουμε με τέτοιες ενέργειες για να διατηρήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο την παράδοσή μας, την ιστορία, τα ήθη και έθιμα και τον πολιτισμό μας για να παραμείνει αλώβητος. Γιατί πολιτισμός σημαίνει κάθε τι που κάνει ο άνθρωπος για να βελτιώσει και να χρωματίσει τη ζωή του. Ευημερούμε όταν συμμετέχουμε σε συλλογικές δράσεις, όταν ξεπερνάμε το εγώ μας. Είναι αυτό που μένει τελικά από το πέρασμά μας στη ζωή.»
«Είμαστε οπλισμένοι με όρεξη, διάθεση και μεράκι και το μόνο που χρειαζόμαστε από εσάς είναι να είστε συνοδοιπόροι μας. Να σταθείτε δίπλα μας, να μας συμβουλεύσετε και να μας στηρίξετε για να συνεχίσει ο Σύλλογος το αξιόλογο έργο του.»
«Θέλουμε να πιστεύουμε πως η διοργάνωση αυτή θα τυγχάνει κάθε χρόνο και μεγαλύτερης αποδοχής από όλους τους πατριώτες και θα ενισχύει τους δεσμούς, ώστε να διατηρείται άσβεστη η μνήμη και η φλόγα της παράδοσης στις νέες γενιές. Γιατί η επιτυχία της κάθε προσπάθειας, εξαρτάται από όλους εμάς και απ΄ όλους εσάς. Όλοι μαζί σαν ένας.»
Μετά την ομιλία της Προέδρου, όλα τα μικρά παιδιά μαζεύτηκαν γύρω από μια τούρτα και έσβησαν τα κεράκια για τα 40 χρόνια, λέγοντας, προς έκπληξη όλων των παρευρισκομένων, το τραγούδι των γενεθλίων ευχόμενα:
«Να ζήσει ο Σύλλογος & Χρόνια Πολλά
μεγάλος να γίνει, με πιο πολλά παιδιά,
παντού να σκορπίζει της νιότης το φως
και όλοι να λένε, μα τι Σύλλογος πρωτοποριακός!!!!!!!!!!!!.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση παραδοσιακών και λαϊκών χορών από την Χορευτική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλειτορίας. Τα παιδιά του χορευτικού συλλόγου με τον πρόεδρο τους κ. Χρήστο Κοτσιά, παρέμειναν, χόρεψαν και διασκέδασαν μαζί με τους κατοίκους και φίλους της Σκοτάνης.
Για πρώτη φορά, στην εκδήλωση του Συναπαντήματος, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε από τον συμπατριώτη μας Βασίλειο Γ. Χρονόπουλο παραδοσιακά τραγούδια, ενώ το γλέντι και ο χορός, κράτησε μέχρι τις πρωϊνές ώρες, έχοντας ευχαριστήσει όλους τους συμμετέχοντες.
Υπογραμμίζεται ότι τις εκδηλώσεις του Συλλόγου Σκοταναίων τίμησαν με τη παρουσία τους: οι συμπατριώτες μας ιερείς: Aνδρέας Β. Αποστολόπουλος, Παναγιώτης Β. Ρηγόπουλος, Σπυρίδων Δημ. Οικονομόπουλος από το Πεύκο, ο ψάλτης κ. Πέτρος Σ. Οικονομόπουλος από το Πεύκο, ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Δημήτριος Βαρβιτσιώτης, ο Πρόεδρος της Αδελφότητος Φιλιωτών κ. Γεώργιος Μητρόπουλος μαζί με την Κοσμήτωρ κ. Παναγιώτα Καραμάνου, ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου των απανταχού Δρυμοτών και Ειδικός Γραμματέας της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Τάκης Μπουζιώτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Άνω Κλειτορίας (Καρνέσι) κ. Σπήλιος Μπαλαφούτας, οι Επίτιμοι Πρόεδροι του Συλλόγου Σκοταναίων κ.κ. Σταύρος Π. Μουγγολιάς και Γεώργιος Α. Σατολιάς, το Επίτιμο Μέλος και επί πολλά έτη Αντιπρόεδρος κ. Δημήτριος Σ. Αποστολόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Δραπετσώνας κ. Κωνσταντίνος Η. Χρονόπουλος, ο συμπατριώτης μας και Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαβρύτων κ.Παύλος Φ. Σατολιάς, ο πρώην Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Σκοταναίων κ. Ιωάννης Β. Ζήκος, ο Τοπικός Πρόεδρος κ. Πέτρος Μ. Ρηγόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λυκουριωτών και Υπεύθυνος της Χορευτικής Ομάδας Συλλόγου Λυκουριωτών κ. Σωκράτης Μούσιος, ο Πρόεδρος της Χορευτικής Ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλειτορίας κ. Χρήστος Κοτσιάς, η πρώην κοσμήτωρ και ταμίας του Συλλόγου κ. Γεωργία Χ. Ζήκου καθώς επίσης και οι πρώην ταμίες Βασίλειος Δ. Παπαδόπουλος, Δημήτριος Γ. Γκολφινόπουλος, Ανδρέας Π. Γκολφινόπουλος και Πέτρος Φ. Σατολιάς, ο πρώην Τοπικός Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Κ. Ζήκος και ο Γεώργιος Αριστ. Ζήκος από την μακρινή Αυστραλία.
Σημειώνεται, ότι πλακέτες δόθηκαν για την προσφορά τους στις εκδηλώσεις του Συλλόγου και σε όσους συνέβαλαν στην επιτυχία αυτών και δη, στον Πρόεδρο του Συλλόγου Λυκουριωτών κ. Σωκράτη Μούσιο, στον Δρ. Δημήτριο Σταθακόπουλο, Καθηγητή Κοινωνιολογίας της Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Δικηγόρου Παρ΄ Αρείω Πάγω, στα παιδιά της αξέχαστης Τζένης Βάνου, Αθηνά και Μιχάλη Ρηγόπουλου και στον Πρόεδρο της Χορευτικής Ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλειτορίας κ. Χρήστου Κοτσιά.
Και φέτος, μέσα από το Βιβλίο Εντυπώσεων, όλοι εκφράστηκαν για μια ακόμη φορά με τα καλύτερα λόγια για το Σύλλογο μας χαρακτηρίζοντάς τον πρωτοπόρο και άξιο συγχαρητηρίων.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΑΡΙΑΝΘΗ Γ. ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ.ΛΑΠΠΑΣ
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΑΝΔΡΙΑΝΗ Β. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΝΑΠΛ.ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Β. ΖΗΚΟΣ
ΤΑΜΙΑΣ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ Χ. ΚΑΝΤΙΦΕΛΗ
ΕΦΟΡΟΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Η.ΦΡΑΝΤΖΟΛΑΣ
ΜΕΛΗ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΡ.ΣΑΤΟΛΙΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΘ.ΤΣΙΑΚΟΥΛΙΑΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΤΣΙΩΤΟΣ   

[pgallery]
[/pgallery]

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.