HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Μήνυμα του Περιφερειακού Διευθυντή προς τους εκπαιδευτικούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Το μήνυμά τους προς τους εκπαιδευτικούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος δίνει ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Κ...

Το μήνυμά τους προς τους εκπαιδευτικούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος δίνει ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος για τη νέα σχολική χρονιά:
Αγαπητοί Συνάδελφοι, Αγαπητές Συναδέλφισσες,
Είναι από όλους κατανοητό, και ελπίζουμε αποδεκτό, πως η εκπαίδευση δεν αποτελεί φυσικό φαινόμενο αλλά μια κοινωνική πραγματικότητα που διαμορφώνεται με βάση οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές προτεραιότητες.
Οι προτεραιότητες της εκπαιδευτικής πολιτικής, εντός της οποίας κινείται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ορίζονται κυρίως από τη βασική θέση πως στόχος μας είναι η παροχή ίσης και ποιοτικής εκπαίδευσης σε όλα τα παιδιά που φοιτούν στο δημόσιο σχολείο. Η θέση αυτή μας οδηγεί σε μια διαφορετική θεώρηση βασικών ζητημάτων της εκπαιδευτικής πραγματικότητας:
Α) Κριτήριο για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης είναι η μείωση και, ει δυνατόν, η εξάλειψη της αποτυχίας και του αποκλεισμού των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων στο σύνολο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Άριστο σχολείο είναι εκείνο όπου όλοι οι μαθητές καταφέρνουν να κατακτήσουν τη σχολική γνώση.
Β) Η εκπαίδευση αποτελεί δημόσιο αγαθό και η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να την παρέχει ισότιμα σε όλους. Η εκπαίδευση δεν αποτελεί εμπόρευμα ώστε να αγοράζεται από τον καθένα ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες. Η έμμεση και άμεση ιδιωτικοποίηση πλευρών της εκπαίδευσης που έχει γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια οδηγεί σε αυτό, μια εκπαίδευση δηλαδή με ταξικά κριτήρια, όπου τα παιδιά των φτωχών στρωμάτων στην καλύτερη περίπτωση θα περιορίζονται στα βασικά, ενώ τα παιδιά των ανώτερων κοινωνικών τάξεων θα απολαμβάνουν ανώτερης παιδείας.
Η προώθηση της νέας αντίληψης δε γίνεται φυσικά σε κοινωνικό κενό. Υπάρχει δηλαδή μια διαμορφωμένη πραγματικότητα, η οποία αφορά τόσο σε οικονομικά δεδομένα όσο και σε νομικούς περιορισμούς. Έχουμε δηλαδή μπροστά μας συγκεκριμένες οικονομικές δυνατότητες (π.χ. αριθμός πιστώσεων για διορισμούς εκπαιδευτικών, κονδύλια ή πιστώσεις σε σχολεία κλπ), όπως επίσης ορισμένο νομικό πλαίσιο που διέπει ως τώρα τις σχέσεις διοίκησης -εκπαιδευτικών και τη λειτουργία των σχολείων, παράγοντες που περιορίζουν την πλήρη εφαρμογή μιας διαφορετικής εκπαιδευτικής πολιτικής.
Θεωρούμε,όμως, πως οι όποιες δυσκολίες δεν μπορούν και δεν πρέπει να αποτελούν άλλοθι είτε για συμβιβασμό και αναβολή των εκπαιδευτικών αλλαγών είτε για απόδραση από την πραγματικότητα και αναζήτηση διαφορετικών συνθηκών που θα ευνοούν τις επιδιωκόμενες αλλαγές.
Στη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα θεωρούμε υποχρέωσή μας και θα παλέψουμε για αυτά αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα για τα ακόλουθα:
1. Να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τις καλύτερες προϋποθέσεις που επιτρέπει η πραγματικότητα.
2. Τόσο η λειτουργία των σχολείων όσο και οι σχέσεις των εκπαιδευτικών με τις αρχές και τα στελέχη της διοίκησης μέχρι την Περιφερειακή Διεύθυνση να είναι σχέσεις συναδελφικές που θα χαρακτηρίζονται τόσο από πνεύμα υπευθυνότητας όσο και από πνεύμα ελευθερίας.
Έτσι, καταλήγουμε να απαντήσουμε στο βασικό ερώτημα, από ποιους δηλαδή μπορούν να υλοποιηθούν οι αλλαγές που απαιτούνται στην εκπαίδευση. Η απάντηση είναι απλή και καθαρή: από τους εκπαιδευτικούς και μόνο τους εκπαιδευτικούς. Από τους εκπαιδευτικούς ως δασκάλους των παιδιών μας, από τους εκπαιδευτικούς ως συνδικαλιστές και πολίτες αυτής της χώρας, από τους εκπαιδευτικούς ως διανοούμενους και δημοκρατικά διαλογιζόμενους.
Η κατάργηση του φόβου και της ανασφάλειας που κατ’ ευφημισμόν είχε ονομαστεί «αξιολόγηση» ήταν ένα πρώτο αναγκαίο βήμα. Φυσικά, δεν αρκεί για να λύσει τα προβλήματα. Μέσα σε ένα ήδη πιο δημοκρατικό περιβάλλον, πρέπει να αναμετρηθούμε όλοι και όλες με τα προβλήματα και τις δυνατότητές μας. Και εκεί θα κριθούμε!
Σας εύχομαι Καλή Σχολική Χρονιά!
Δρ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος
Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.